Afbeelding

Toegepast onderzoek doen bij Inholland Composites

Algemeen

"Dit is meer dan een laboratorium. Het is een kenniswerkplaats waar studenten kunnen leren en experimenteren." Arnold Koetje is programmamanager in Delft bij Inholland Composites, onderdeel van Hogeschool Inholland, waar bedrijfsleven en hogeschool elkaar ontmoeten.

Inholland Composites werd officieel op 20 december vorig jaar gelanceerd en opereert vanuit Delft en Alkmaar. Maar eigenlijk gaat haar geschiedenis veel verder terug. "We zijn begonnen in de jaren 80 in Haarlem", legt Koetje uit. "Dat betekent dat we kunnen beschikken over ruim dertig jaar ervaring en netwerk." In haar nieuwe hoedanigheid vormt Inholland Composites een schakel tussen de hogeschool en het bedrijfsleven. "We werken nauw samen", aldus Koetje. "Wij doen hier toegepast onderzoek naar actuele thema's in de composietenindustrie. Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld. Hoogwaardig materiaal dat steeds meer gebruikt wordt in bijvoorbeeld de vliegtuig- en auto-industrie. Eén van onze onderzoekstakken is bio-based composieten. Een mooi voorbeeld daarvan is de elektrische scooter waar wij een zelfdragende constructie voor hebben ontwikkeld bestaande uit een composiet met hennepvezels. Een andere tak is automatisering: hoe kunnen we door middel van automatisering composieten efficiënt maken en valideren? De derde tak tenslotte is reparatie. Composiet is een relatief nieuw en jong materiaal en er valt nog veel uit te vinden over hoe dit materiaal gerepareerd moet worden.

Om al dit onderzoek te kunnen doen beschikt Inholland Composites over een geavanceerd laboratorium waar de benodigde materialen en machines voorhanden zijn. Een prima plek dus voor nieuwsgierige studenten met interesse in composieten. "Vanuit Inholland organiseren we hier allerlei practica, maar we werken hier ook samen met partijen uit het bedrijfsleven, zoals Fokker, Airborne en KLM. Een prima plek om stage te lopen of om af te studeren. Eigenlijk is dit de ideale combinatie: je werkt al in een bedrijf terwijl je nog studeert. Dat betekent dat onze studenten na afloop ook echt iets kúnnen. En veel afstudeerders vormen hier al hun eerste ideeën over een eigen bedrijf. Overigens houden we ons ook bezig met andere dingen dan composieten. Zo is een ploeg studenten hier aan het werk met drones. Kortom: dit is een kenniswerkplaats vol creatieve uitspattingen voor getalenteerde en gemotiveerde studenten." Meer weten? Kijk dan eens op www.inhollandcomposites.nl/ of kom langs tijdens de Open Dagen. Inholland Composites is gevestigd aan de Leeghwaterstraat 42.