Afbeelding

Hemd van het Lijf: Edith van Leusden

Algemeen

Edith van Leusden (52) werkt al sinds 23 jaar in de bibliotheek. Eerst in Tanthof, nu in DOK Centrum

1. Waarom wilde je per se op de romanafdeling van DOK Centrum worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier werk en dit de leukste afdeling van DOK is. Het contact met de mensen die hier komen is geweldig. Ze vragen om tips, of stellen me vragen over de boeken die we uitlenen. Zo hoor ik soms heel persoonlijke verhalen. Heel leuk."

2. Hoe ben je hier zo gekomen?
"Ik heb in 1993 naar aanleiding van een vacature in de krant gesolliciteerd en ben toen aangenomen. Vanaf toen heb ik gewerkt in de openbare bibliotheek in Tanthof."

3. Totdat die in 2011 noodgedwongen moest sluiten... Hoe kijk je daarop terug?
"Het blijft een gemis voor de wijk. Ik word nog regelmatig aangesproken als de juf van de Tanthof-bieb. Mensen vinden het nog altijd jammer dat we daar weg zijn. Gelukkig hebben de meesten inmiddels de weg naar DOK Centrum en DOK Voorhof gevonden. We hadden daar in Tanthof wel iets bijzonders. Ik heb er kinderen zien opgroeien. Het was echt een buurtgebouw met een buurtfunctie. DOK Centrum is iets groter."

4. Is de bibliotheek afgelopen twintig jaar erg veranderd?
"Vroeger was het vooral een plek waar je boeken leende en had het een wat duffig imago. Nu stromen de mensen hier, als de deuren om 10.00 uur opengaan, naar binnen. En niet alleen om boeken te lenen. Mensen lezen hier de krant, drinken een kop koffie, sommigen komen hier om te werken of studeren. Het is soms zelfs moeilijk een plekje te vinden. De bibliotheek is veel meer een ontmoetingsplek geworden. Verder is het gebruikersgemak enorm toegenomen. Je kunt nu thuis achter je pc bijvoorbeeld een boek verlengen."

5. Wat vind je leuk aan werken bij DOK?
"Het contact met de mensen die hier komen. Het is elke dag weer anders. Ik doe overigens ook de inkoop van boeken. Gemiddeld zijn dat er zo'n 25 per week. Ik maak dan een selectie uit een best wel lange lijst. Daarbij ga ik op m'n gevoel af. Nieuwe boeken van populaire auteurs, zoals Saskia Noort of Tomass Ross, schaf ik meteen aan. Daar is altijd veel vraag naar."

6. Wat is je mooiste herinnering aan DOK?
"Dat zijn er heel veel. Maar laatst kwam een oudere meneer me, helemaal stralend, vertellen dat hij een vrouw had ontmoet en weer verliefd was geworden. Binnenkort zouden ze een date hebben. Hij zou me nog eens komen vertellen hoe dat was afgelopen. Dat is nog niet gebeurd. Ik vind het leuk dat mensen zo'n verhaal met me delen."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik niet meer bezuinigen op kunst en cultuur. Delft moet kennisstad blijven en daarbij zijn kunst en cultuur onmisbaar."

8. Blijven mensen altijd boeken lezen?
"Ja. Boeken zullen nooit verdwijnen. Waar zou we zijn zonder boeken? Ja, je hebt e-readers, maar je gaat je kind bijvoorbeeld toch niet voorlezen uit een e-reader?"

9. Hoe zie je de toekomst van DOK Centrum?
"We gaan komende zomer verbouwen, dan wordt het hele gebouw veranderd. De VAK Vrije Tijd neemt hier dan z'n intrek, dan worden er bijvoorbeeld studio's ingericht voor muziek- of schilderlessen. Ik verwacht dat het hier dan nog leuker wordt. Het is in DOK Centrum trouwens sowieso nooit saai. Er gebeurt altijd wel wat."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Wees allemaal aardig tegen elkaar en heb geduld. Dan wordt het er voor iedereen plezieriger op."