Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft is door lezers van de krant Delft op Zondag verkozen tot de Bekendste Delftenaar 2016.
Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft is door lezers van de krant Delft op Zondag verkozen tot de Bekendste Delftenaar 2016.

Aad van der Hoeven: de Bekendste Delftenaar 2016

Algemeen

DELFT - Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft is door lezers van deze krant verkozen tot de Bekendste Delftenaar 2016.

Zij lieten afgelopen weken - online en via bonnen uit de krant - weer massaal weten wie de Bekendste Delftenaar moest worden. Afgelopen week werden de vele stemmen geteld en werd de balans opgemaakt. Dit leidde tot een gloednieuwe Top 100, die te zien is op pagina 3 van deze krant.

Bovenaan
Bovenaan de lijst prijkt de naam van Aad van der Hoeven, vorig jaar nog nummer 2 op de lijst. "Dit is hartstikke leuk. Echt super", reageert Aad van der Hoeven als we hem vrijdagmiddag het heugelijke nieuws kunnen melden. Hij slooft zich al tien jaar met Bierhistorie Delft uit om Delft als bierstad op de kaart te zetten. Met succes, want hij bracht vele Delftenaren en mensen van soms ver buiten Delft het nodige bij over de rijke biergeschiedenis van de Prinsenstad. "Blijkbaar wordt dat gewaardeerd", zegt Van der Hoeven. "Heel leuk om, met een verkiezing van Bekendste Delftenaar, erkenning te krijgen. Ik zie het als een bekroning op tien jaar hard werken om Delft op de kaart te zetten als een bierstad. Ik ben heel erg blij en wil iedereen die op mij heeft gestemd enorm bedanken. Hartstikke super!"

Bekendste Delftse
In de top 10 verder weinig aardverschuivingen. Historicus Joop de Blij staat wederom op plek 3, gevolgd door horeca-ondernemer Ed Hoogendijk op plek 4. DSW-directeur Chris Oomen sluit de top 5 af. Opvallend in de top van de lijst is wel de 'val' van ex-burgemeester Bas Verkerk, die van plek 6 naar plek 24 is gekelderd. Kunstenares Kerdy van Vuuren is, tegen haar eigen verwachtingen in, de Bekendste Delftse gebleven. Ze staat dit jaar op plek 6 en kan de hete adem van de 'nieuwe' burgemeester Marja van Bijsterveldt echter al in haar nek voelen. Van Bijsterveldt komt nieuw binnen op plek 13. We kunnen ons niet herinneren dat er vaker nieuwe namen zo hoog op de lijst opdoken.
Ook de enthousiaste hardloopspeaker en Golden Tenloop-organisator Bruun van der Steuijt maakt een flinke sprong op de lijst, van plek 20 naar plek 11. Net als ondernemer Paul Friskes, die zich afgelopen jaar flink inzette voor Inloophuis Debora en z'n inspanningen beloond zag met meer stemmen. Hij steeg van plek 47 naar plek 15. Charles van Harling, bijna wekelijks in Delft op Zondag te zien vanwege de lezersacties en concerten die hij organiseert, steeg van plek 39 naar 23.
Oud-profvoetballer Regi Blinker, die vorig jaar nog op Twitter opriep op hem te stemmen, is dat afgelopen maand waarschijnlijk vergeten. Hij was als analist voor de NOS vaker op tv te zien, maar daalde zes plekjes, naar 36. Ook Roel van Velzen kan op steeds minder stemmers rekenen. Hij daalde van plek 16 naar plek 26.

Nieuw
Zoals elk jaar prijken ook dit jaar weer enkele 'nieuwe' namen op de lijst. De hoogste nieuwe binnenkomer, na Marja van Bijsterveldt, vinden we echter pas terug op plek 78: Evelien van der Kruit, directeur van Delft Marketing. Ook nieuw op de lijst zijn Dick van Witteloostuijn van Taptoe Delft, Jan Bartels van Theater de Veste, Wilma Broeseliske van de Delftse Uitdaging, Wichers Schreuders van de Sportraad Delft, Leo Romberg van Aquariumhuis Romberg, ondernemer Wendy van Pamelen, schrijver Jan van der Mast en ondernemer Jeffrey Vrolijk.

Bedankt
De krant Delft op Zondag wil de vele lezers die afgelopen weken de moeite namen om via de website www.delftopzondag.nl en de bonnen in de krant te stemmen wederom hartelijk bedanken. We komen in onze krant later deze maand nog één keer op de verkiezing terug. Dat is als nachtburgemeester Leo Quack de prijs voor de Bekendste Delftenaar, de Bronzen Hugo, aan zijn opvolger Aad van der Hoeven gaat overhandigen.