Zelfbouwers, zoals in de Coendersbuurt, worden in Delft met open armen ontvangen. Donderdag werd een motie aangenomen om bij toekomstige nieuwbouwprojecten toch ook 'voldoende' sociale woningen te realiseren. (foto: Jesper Neeleman)
Zelfbouwers, zoals in de Coendersbuurt, worden in Delft met open armen ontvangen. Donderdag werd een motie aangenomen om bij toekomstige nieuwbouwprojecten toch ook 'voldoende' sociale woningen te realiseren. (foto: Jesper Neeleman)

Delft slaat definitief andere route in met woningbouw

Algemeen

DELFT – De stad Delft slaat definitief een nieuwe weg in met de woningbouw. Er komen vooral duurdere nieuwe huizen bij, voor 'een beter evenwicht'. De mogelijkheid tot goedkoop wonen neemt verhoudingsgewijs dan af.

Door: Henk de Kat

Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond, zoals verwacht, in grote meerderheid besloten. Alleen de SP en Onafhankelijk Delft stemden tegen de door PvdA-wethouder De Prez ontwikkelde Woonvisie 2016-2023, waarin deze koersverandering is vastgelegd.
Van voormalige industriestad, met van oudsher vooral sociale woningen, moet Delft in de jaren twintig van deze eeuw veranderen in een 'kennisstad' met een veel ruimer aanbod dan nu aan duurdere woningen voor hogere inkomens, zoals TU-personeel. "Voldoende huizen voor alle woongroepen zul je nooit helemaal bereiken, maar we krijgen zo wel een betere balans", aldus De Prez.

Diverse aangekondigde moties rondom deze dit jaar ontwikkelde en veelbesproken Woonvisie werden verworpen. Zoals de eis van SP en ChristenUnie, dat in Delft alleen bestaande sociale woningen mogen verdwijnen als daar nieuwe betaalbare woningbouw in buurgemeenten tegenover staan.

Ook een motie van CDA, ChristenUnie, SP en Fractie Van Koppen om huurders steviger inspraak te geven, haalde het niet. Wel aanvaard werd een motie van de PvdA om bij toekomstige nieuwbouwprojecten in Delft toch ook 'voldoende' sociale woningen te realiseren. Eerder had woordvoerder Tiekstra van deze partij daarbij een gewenst percentage van 15 procent genoemd. Dat getal liet ze donderdag vallen. "We zien daar bewust van af, omdat dit per wijk kan verschillen."
De VVD stemde tegen alle moties, om het nieuwe duurdere bouwbeleid van Delft vooral geen strobreed in de weg te leggen. Fractievoorzitter Smals wilde tempo: "We moeten goede woningen hebben voor de velen die hier nu niets kunnen vinden, en daarom uitwijken naar Den Hoorn, Rijswijk of Delfgauw."

De kritische SP zag een overeenkomst met de Woonvisie in Rotterdam, waarover deze week in de havenstad een referendum werd gehouden. Woordvoerder Zonneveld: "Ook daar wordt de volkshuisvesting afgebroken. Bij het Rotterdamse referendum stemden 72.000 mensen tegen een soortgelijke Woonvisie als in Delft. Dat is een signaal."

Het felste verzet kwam van Onafhankelijk Delft. Jan Peter de Wit noemde de plannen 'kiezersbedrog van de PvdA', omdat in het lokale verkiezingsprogramma zou hebben gestaan dat deze partij tegen verkoop van corporatiewoningen was.

Wethouder De Prez stelde dat er, door anders te bouwen dan in het verleden, meer evenwicht ontstaat in woningsoorten, waarbij voor de meeste bevolkingsgroepen voldoende keus blijft. Volgens de Woonvisie zal Delft, dat verhoudingsgewijs nu veel huizen in de sociale sector heeft, enkele duizenden van die goedkopere woningen gaan afstoten. Dat gebeurt door verkoop, of door optrekken van de huur na woningverbetering. Vorige maand zei De Prez daarover dat de buurgemeenten in Haaglanden deze afbouw moeten gaan opvangen, en dat daar al 3.000 nieuwe sociale huizen daadwerkelijk zijn gepland. "Maar dat is niet genoeg", herhaalde de wethouder donderdagavond, met nu de toevoeging: "Er moeten 12.000 nieuwe sociale woningen bij komen. En dat wordt door de andere gemeenten niet bestreden." De Prez zei vertrouwen te hebben in wat de buurgemeenten zullen gaan doen: "En wij kijken wat in Delft nodig is." Hij schetste dat elk van de negen gemeenten in Haaglanden nu bezig is met een eigen lokale Woonvisie, dat er daarna een regionale Woonvisie wordt opgesteld die in alle gemeenteraden zal worden besproken, en dat vervolgens concrete regionale woonafspraken worden gemaakt over wat per gemeente gaat worden gebouwd. Met de wooncorporaties in Delft, waarvan Vestia, Duwo, Woonbron en Vidomes de grootste zijn, wil De Prez per wijk gaan bezien wat verkocht kan worden aan sociale woningen. "Ik verzet me bijvoorbeeld tegen verkoop van grote woningen, en ook tegen verkoop in wijken waar eenzijdigheid dreigt." De raad krijgt inzicht in de 'prestatie-afspraken' die hier met de corporaties zullen worden gemaakt, en ook zal jaarlijks over de feitelijke gang van zaken worden gerapporteerd, beloofde de wethouder.

Een motie van Stadsbelangen, ChristenUnie en CDA om overlast door studenten tegen te gaan via invoering van een vast quotum - een maximumaantal studentenhuizen per straat - werd verworpen, omdat dit in de praktijk niet goed zou werken. De wethouder kreeg bijval voor zijn idee om een 'omzettingsvergunning' in te voeren. Een concreet voorstel komt 'in de eerste helft van 2017'. Voor een bestaande woning die wordt verkocht of verhuurd voor studentenhuisvesting is dan een nieuwe gemeentelijke vergunning nodig. Het stadsbestuur wil zo 'verkamering' tegengaan van panden in een straat of wijk waar al veel studentenhuizen zijn.
Zie voor een analyse pagina....