Siewpersad had jarenlang een eigen bedrijf, maar dat liep verkeerd af.
Siewpersad had jarenlang een eigen bedrijf, maar dat liep verkeerd af.

'Je moet vriendelijk blijven en meewerken'

Algemeen

DELFT - Veel Delftenaren hebben schulden. Dat doet iets met mensen. Het is een bron van zorg en verdriet. Hoe zorg je dat je uit de schulden blijft? En hoe pak je het aan als je er toch in beland? In een serie van tien artikelen besteden Delft op Zondag en de stichting ISOFA aandacht aan hulp bij schulden. Deze week aflevering 2, met Siewpersad Sardjoe. 'Het beste dat je kunt doen is meewerken.'

Door: Esdor van Elten

Siewpersad had jarenlang een eigen bedrijf. "Begin jaren '90 ging ik failliet en dus de schuldsanering in. Dat was toen anders dan nu. Ik moest gewoon al mijn rekeningen zelf betalen en daarover verantwoording afleggen bij de bewindvoerder."

Moeilijk
In de schuldsanering zitten is moeilijk, herinnert Siewpersad zich: "Overal verantwoording voor moeten afleggen is zwaar." In 1994 kreeg hij voor de rechter een schone lei verklaring. "Dat is geweldig. Je bent van alle problemen af."
Dat bleek tegen te vallen: In 2005 werd Siewpersad geconfronteerd met 'een oude lening uit 1980'. "Die zou ik niet hebben afbetaald en die was ook niet in het WSNP traject van 1994 meegenomen", vertelt hij. "Ik begreep niet hoe dat kon. Maar ik had helemaal geen administratie meer van die tijd, dus ik kon er niets tegenin brengen." Siewpersad ging opnieuw de schuldsanering in. "Dat ging een hele tijd goed. Maar op toen kreeg ik een meningsverschil met mijn bewindvoerder. Dat pakte ik niet goed aan en dus werd ik uit het WSNP traject gezet."

Spook
Als een schuldsanering mislukt kun je tien jaar lang geen beroep meer doen op de WSNP. Maar je schulden blijven staan. Zo werd Siewpersad vorig jaar opnieuw geconfronteerd met dit spook uit zijn verleden. "Mijn advocaat is lang bezig geweest om precies in kaart te brengen hoe het nou zit. Ik begrijp het nog altijd niet goed."
Via de Financiële Winkel kwam hij bij ISOFA. Op zich was de administratie van Siewpersad Sardjoe compleet, maar wel wat onoverzichtelijk: "Ik durfde niks meer weg te gooien." ISOFA hielp hem om de relevante stukken bij elkaar te houden. "Inmiddels is dat klaar en nu hoop ik dat het schuldhulptraject opgestart kan worden."
Siewpersad ziet daar wel tegen op. Niet zozeer de financiële kant ervan, maar meer tegen de bewindvoering en de procedures: "Eén ding is zeker. Nu gooi ik de brieven van de rechtbank niet meer weg."
Heeft hij nog andere dingen geleerd van zijn eerdere ervaringen? Ja, antwoordt hij. "Ik heb van de laatste keer vooral geleerd dat je moet meewerken. De vorige keer ging het mis omdat ik in conflict kwam met mijn bewindvoerder. Als dat niet was gebeurd, had ik nu niet in deze situatie gezeten."