Het waarschuwingsbord staat al langs het kruispunt, waar vrijdagmiddag nog van alle kanten auto's op afkomen. (foto: Koos Bommelé)
Het waarschuwingsbord staat al langs het kruispunt, waar vrijdagmiddag nog van alle kanten auto's op afkomen. (foto: Koos Bommelé)

Verkeersknip als wapen tegen sluipverkeer

Algemeen

DELFT – Het zal vanaf volgende week woensdag stukken rustiger worden op de kruising van de Kristalweg en de Dijkshoornseweg. Dan wordt hier, na jaren van discussie, dan toch een verkeersknip ingevoerd.

Wie hiervoor geen ontheffing heeft, mag dan niet meer vanaf dit punt de wijk in of uit rijden. Er komt geen poller die dit moet voorkomen. Een camera controleert de nummerplaten. Wie hier zonder ontheffing voorbijrijdt, kan een prent van 90 euro op de mat verwachten. De eerste periode zullen overtreders overigens, om aan het systeem te wennen, 'slechts' een waarschuwing krijgen. Dat is, blijkt wel uit de grote hoeveelheid automobilisten die nog altijd zonder ontheffing de autoluwe binnenstad inrijdt, geen overbodige luxe.

Punt van discussie
De verkeersknip is al jaren een punt van discussie. Voorstanders zijn blij dat de toenemende verkeersstromen op de Kristalweg met deze nieuwe maatregel een halt wordt toegeroepen. Zo wordt het na lange tijd waarschijnlijk weer wat rustiger wonen aan de Kristalweg. Tegenstanders benadrukken dat ze in sommige gevallen nu wel erg ver om moeten rijden, wat slecht is voor milieu en portemonnee. Bovendien hadden voorstanders van de verkeersknip niet aan een doorgaande route moeten gaan wonen, vinden ze. Eén inwoner van Rijswijk stapte zelfs naar de Raad van State om de invoering van de verkeersknip tegen te houden, maar zonder succes. "Onbegrijpelijk dat je straks alleen als bewoner van de Harnaschpolder gebruik mag maken van deze duur aangelegde weg - en niet andersom", schreef Marianne Knoester onlangs naar de krant Delft op Zondag. "Wij halen onze boodschappen in Den Hoorn. Door de knip in de Kristalweg moeten wij nu 3 kilometer omrijden. Bewoners van de Harnaschpolder hebben wél de keus tussen Delft en Den Hoorn om hun boodschappen te halen zonder kilometers om te rijden."

'Minst slechte optie'
Martin Panis van PLUS Martin Panis, tevens voorzitter van de winkeliersvereniging Van Foreestweg, had 'uiteraard' liever helemaal geen verkeersknip gezien, reageert hij. "Maar van alle oplossingen die we voorbij hebben zien komen, dat waren er ongeveer zeven, was dit voor de winkeliers wel de minst slechte optie", geeft Martin Panis aan. "Klanten uit Harnaschpolder kunnen nu zelf de keuze maken of ze in ons winkelcentrum boodschappen doen of richting Den Hoorn gaan."
De verkeersknip moet sluipverkeer tegengaan. "En onder dat sluipverkeer bevinden zich ongetwijfeld ook klanten die hier in ons centrum stopten om iets te kopen. Die gaan we nu missen. In hoeverre dat ons omzet gaat kosten moet nog blijken. Maar het is hier altijd een drukke straat geweest en dat zal denk ik ook wel zo blijven."
De verkeersknip moet doorgaand verkeer tussen de A4, Prinses Beatrixlaan en Den Hoorn gaan voorkomen. Alleen langzaam verkeer, ontheffingshouders en hulpdiensten mogen er vanaf 16 november nog door. Bewoners van Harnaschpolder krijgen dus zo'n onthefftng. Deze kunnen zij gratis aanvragen via delft.nl/harnaschpolder.