Werk in uitvoering in het huis van Lex van Elten, waar hij dagenlang werkte aan een panoramatekening van Delft.
Werk in uitvoering in het huis van Lex van Elten, waar hij dagenlang werkte aan een panoramatekening van Delft.

'M'n Delftse panorama is wel m'n hoogtepunt'

Algemeen

DELFT – Lex van Elten werkte jarenlang als producer voor bekende tv-programma's, maar hij besloot daar vorig jaar mee te stoppen en iets heel anders te gaan doen: tekeningen maken. Onlangs maakte hij een fraaie tekening van Delft.

Lex van Elten woont in Amersfoort, maar was voor opnames van de tv-programma's 'Eigen Huis & Tuin' en 'Herrie in het hotel' al eens in Delft geweest. Een mooie stad, zo was ook Van Elten bijgebleven. "Oude steden lenen zich het beste voor de tekeningen die ik maak. En Delft staat vol inspirerende en lekker ouderwetse gebouwen", legt hij uit.

"Oude kerken doen het altijd goed op zulke tekeningen. De typisch Delftse grachten zijn leuk. Met wat hoogbouw erbij, en nog wat lagere objecten, krijg je een leuke mix. En dan is het tekenen geblazen." Van Elten was een dag of tien met zijn Delftse panorama bezig.
In die tijd zit hij niet alleen te tekenen, maar zoekt hij ook op internet naar foto's en plaatjes en plaatst hij die in een bepaalde volgorde. "Maar het allerleukste is toch wel dat, als je alle voorbereidingen hebt gedaan, je lekker met je pen kan klooien en leuke details erin kan verwerken. Ik merk dat ik daar steeds beter in word. Als ik die van Delft vergelijk met m'n eerste pentekening, van Amersfoort, dan is die van Delft mooier en gedetailleerder. M'n Delftse panorama zou je wel m'n hoogtepunt kunnen noemen, ja."
De tekeningen verkoopt hij als posters, vrijwel altijd aan de mensen die uit de getekende stad komen. "Je merkt dan mensen trots zijn op hun stad. Ik ben blij dat ik nu iets doe dat ik mijn hele leven al wil doen, in combinatie met commercieel denken. Want zo'n panorama van een historische stad verkoopt nu eenmaal beter dan een stilleven van papier-maché met twee schroefjes erin."

Meer weten? Kijk dan op de website www.lexvanelten.nl.

Afbeelding