Gemeente en bonden lijnrecht tegenover elkaar

Algemeen

DELFT – Het einde van het huwelijk tussen Delft en veel ambtenaren gaat niet zonder slag of stoot. FNV en CNV kondigen vorige week in een persbericht aan de Gemeente Delft voor de rechter te dagen.

De gemeente legt haar werknemers een 'eenzijdig en slecht sociaal plan op'. FNV-bestuurder Gijsbert Boggia noemde wethouder Harpe daarbij onder meer een 'onfatsoenlijk werkgever'.
Het College van B en W reageerde vervolgens dat het wel degelijk een fatsoenlijk bod heeft neergelegd en de vakorganisaties hierover het overleg hebben afgebroken.
Aanleiding van de twist is de discussie over werknemers van Zwembad Kerkpolder. Zij zullen, als dit zwembad verzelfstandigd wordt, een andere werkgever krijgen: Sportfondsen Nederland. Volgens de bonden leveren ze na die overgang 'tot honderden euro's per maand' op hun loon in. De opgebouwde pensioenen gaan volgens de bonden kelderen en ze krijgen 'geen compensatie voor slechtere arbeidsvoorwaarden'.
Onzin, vindt B en W. "De gemeente geeft bij verzelfstandiging van gemeentelijke onderdelen een salarisgarantie van 5 jaar voor medewerkers tot en met 40 jaar, 7 jaar voor medewerkers van 41 tot 57 jaar en vanaf 57 jaar een salarisgarantie tot het pensioen", reageren burgemeester en wethouders. "Voor de laatste groep geldt ook een pensioengarantie. Daarenboven wil de gemeente komen tot maatwerkafspraken in geval van een onevenredige terugval na die 5 of 7 jaar. De bonden zijn niet ingegaan op onze uitnodiging om hierover te onderhandelen. Er is geen sprake van dat medewerkers er honderden euro's per maand op achteruit gaan, zoals de vakbonden stellen."
Wordt ongetwijfeld vervolgd...