Teamleden beleefden bijzondere momenten met de plaatselijke bevolking. (foto: Hans-Peter van Velthoven)
Teamleden beleefden bijzondere momenten met de plaatselijke bevolking. (foto: Hans-Peter van Velthoven)

Zonneauto’s waaien bijna van de weg

sport

De zonneauto Nuna van het Nuon Solar Team raakte afgelopen weekend beschadigd. Het team was tot diep in de nacht bezig om de schade succesvol te repareren.

De harde windvlagen maakten het lastig de ultra lichte zonneauto's op de weg te houden. Ondanks alles weten de studenten van de TU Delft hun voorsprong te behouden.

Zondag is het Nuon Solar Team tegen een muur aan gebotst en heeft daarbij de voorste rand van hun zonneauto Nuna flink beschadigd. Hiermee doorrijden zou de studenten uit Delft veel snelheid kunnen kosten.

Bij het bouwen van een zonneauto komt ongelofelijk veel kijken. "Elke dag worden er afwegingen gemaakt tussen bijvoorbeeld een lichtere of meer betrouwbare auto", legt teamlid Siebe Roefs uit. "De lichtste auto gaat het snelst over de weg, maar gaat sneller kapot. Dan sta je een half uur langs de weg om je auto weer te repareren. Je ziet dat de lokale Zuid-Afrikaanse teams op veel punten gewicht boven betrouwbaarheid kiezen. Je kunt dat goed zien, omdat het vandaag erg hard waait. Dit maakt het besturen van de zonneauto erg moeilijk omdat de wind er veel vat op heeft. De echt lichte auto's lopen zelfs het gevaar dat ze opgepakt worden door de wind." 

Om de beslissing tussen gewicht en betrouwbaar gefundeerd te maken, testten de studenten van de TU Delft hun zonneauto Nuna op verschillende locaties in Nederland. Bij de RDW rijden ze op een zogeheten kombaan waarbij ze testen uitvoeren om op lange rechte stukken te kunnen rijden. Bij de DAF wordt Nuna getest op hellingen om te kijken wat de zonneauto allemaal aan kan. Op deze manier is het Nuon Solar Team goed voorbereid op de lastige openbare wegen in Zuid-Afrika.

Afgelopen weekend begon de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika: een acht dagen durende zonnerace van Pretoria naar Kaapstad. Het Nuon Solar Team doet mee met een geüpgrade versie van zonnewagen Nuna8, waarmee ze vorig jaar in Australië wereldkampioen werden: Nuna8s. Het is de bedoeling dat de teams zoveel mogelijk kilometers afleggen. Het team van de TU Delft wil ruim 4500 kilometer rijden. Sinds 2001 racet het Nuon Solar Team de hele wereld rond. Hiermee pakten zij al zes keer de wereldtitel in Australië op de Bridgestone World Solar Challenge.