Marja van Bijsterveldt, voor het stadhuis. (foto: Henk de Kat)
Marja van Bijsterveldt, voor het stadhuis. (foto: Henk de Kat)

Als zij burgemeester van Delft waren, dan...

Algemeen

DELFT – De rubriek Hemd van Het Lijf omvat al jaren de vaste vraag: 'Als ik burgemeester van Delft was, dan...' Daarop kwamen soms zinnige, leuke of bijzondere antwoorden. Wellicht kan de nieuwe burgemeester van Delft er vanaf vrijdag haar voordeel mee doen. We zetten ze op een rijtje, met daarachter de naam van de man of vrouw die het advies gaf.

"... zou ik wat meer tussen de mensen proberen te staan dan Bas Verkerk heeft gedaan. Meer naar de burgers luisteren." Bob van der Wilk, vierdaagseloper.
"... zou ik streven naar een samenvoeging van Rijswijk en Delft, omdat ze samen sterker staan dan los van elkaar." Max van der Laan, OWee-organisator van het eerste uur.
"…zou ik er heel veel aandacht aan besteden om zoveel mogelijk organisaties te betrekken bij het gemeentelijk beleid en dan niet alleen als het de gemeente goed uitkomt. Het zou mooi zijn als college en ambtenaren weten welke kennis en kwaliteiten er binnen de stadsgrenzen zijn en hoe die zo goed mogelijk aangewend kunnen worden." Joris van Bergen, Delfia Batavorum.
"... zou ik verordonneren dat alle schuttingen in Delft niet hoger mogen zijn dan 1.50 meter: leuk tegengas aan de steeds verdergaande individualisering." Bas de Vroome, organist.
"... zou ik proberen mijn invloed aan te wenden om de bezuinigingen die het onderwijs hebben getroffen te herzien. Zo zou ik bepaalde zaken als schoolzwemmen, subsidies voor sportabonnementen, de bibliotheek en het theater nieuw leven inblazen." Rob Boers, voormalig schooldirecteur.
"... zou ik me meer onder de mensen begeven en leven als een Delftenaar. Op die manier kom je achter dingen die niet deugen." Lex Haak, professor, ingenieur en architect.
"… zou ik meer goede ideeën uit andere steden overnemen. Je hoeft namelijk niet alles zelf te bedenken. Als ik zie dat Delft de op één na duurste gemeente van Nederland is, dan zou ik eens gaan kijken of dat niet anders kan." Maarten Warffemius, Delftse Vrijmetselaarsloge.
"... zou ik de leegstand van winkelpanden tegengaan door er jonge kunstenaars in te plaatsen. Op deze manier laat je zien wat voor creativiteit er allemaal is in de stad." Matthijs Nieuwenhuizen, kunstenaar.
"… zou ik kijken of de werkzaamheden in de Spoorzone niet wat efficiënter kunnen. Dit soort megaprojecten halen het nooit binnen de begroting. Er is altijd een tekort aan geld, tijd of mensen." Michel Volwater, filmproducent.
"… zou ik alles in het werk stellen om verschillende bevolkingsgroepen nader tot elkaar te brengen. We zijn allemaal dienaren van één en dezelfde God of Allah en daarbij is naastenliefde het uitgangspunt om samen te leven. Aan de andere kant zijn we er ook van overtuigd dat goede initiatieven vanuit de burgers zelf moeten komen." Hasan Karadirek, voorzitter Sultan Ahmed Moskee.
"... zou ik proberen me onder de burgers te begeven en zo te ontdekken wat er leeft. Dat zou ik doen bij mensen uit verschillende bevolkingsgroepen. Onbekend maakt vaak onbemind, terwijl het zo leuk is om van elkaar te leren." Iris Euser, gezinsmaatje.
"... zou ik eens met Delftenaren meelopen die de hond uitlaten en een praatje houden, zodat je ook te weten komt wat er op straat leeft." Lyla Kok, jonge ondernemer.
"... zou ik het allemaal wat minder 'dorps' aanpakken. Ik ben over de hele wereld geweest en heb veel steden gezien; geen plek is zo mooi als Delft. De stad heeft alles om de internationale allure van Berlijn en New York te hebben, maar dan moet het allemaal wel even wat moderner en aantrekkelijker." Kader Abdolah, schrijver.
"... dan hielp ik mee het ambt van burgemeester verkiesbaar te krijgen. Als de burgemeester bijvoorbeeld elke zes jaar wordt gekozen, wordt het écht de burgemeester van de Delftenaren. Dat verkleint de afstand tussen de burgemeester en de bevolking." Frank Koenen, Mooi Weer Spelen.
"... zou ik het iedere Delftenaar verplicht stellen om elke dag minstens één uur plezier te maken met een muziekinstrument. Dat zou de stad zoveel muzikaler en vrolijker maken." Michiel Sebel, muzikant.
"... zou ik zorgen voor meer multiculturele ontmoetingscentra. Hierin kunnen allochtonen mensen uit hun eigen cultuur opzoeken en kunnen mensen uit verschillende culturen van elkaar leren. Ik denk dat je hiermee ook veel problemen, zoals de vele Delftse Jihadstrijders, voorkomt, doordat ze hier iets te doen hebben." Blesswell Kapika, schrijver.
"... zou ik kinderen veel meer betrekken bij vernieuwings- en verbeteringsprojecten in de stad. Ik sta vaak verbaasd van wat voor ideeën die kinderen hebben. Vaak komen ze met dingen waarvan je denkt: 'dat ik daar nou zelf niet aan heb gedacht...'" Julia Bosman, juf
"... zou ik krakers meer ruimte geven, want er staan zoveel kantoorpanden leeg. Ik kom uit het krakersmilieu van de jaren '80 en daar zijn door jongeren met goede ideeën heel mooie dingen ontstaan. Ze zijn aan dingen begonnen gewoon omdat het kon. Uiteindelijk was dat goed voor zowel de mensen als de economie." Henk Koorn, muzikant
"… zou ik minstens zes keer per jaar met het voltallige college op werkbezoek gaan bij een bedrijf." Jan Boumans, voormalig accountmanager Gemeente Delft
"… zou ik er zeker voor zorgen dat niet elke vierkante meter wordt volgebouwd." Liz Strick, kunstenares.
"… zou ik mijn ogen openhouden en leren van de succesverhalen van elders. Zo is er in Eindhoven bijvoorbeeld een zeer succesvol programma opgezet om het alcoholgebruik onder jongeren tijdens carnaval te beperken. Ik heb hier samen met de politie, Gemeente en de Provincie aan gewerkt en met succes: de leeftijd waarop jongeren gemiddeld aan alcohol begonnen steeg van 11,4 naar 13,5." Nico van der Lely, kinderarts.
"…zou ik de jeugd in Delft stimuleren om meer te bewegen. Dat is belangrijk voor de motorische ontwikkeling." Sander ter Steege, boulderaar.
"… zou ik ervoor zorgen dat er meer oog is voor vrijwilligers in de breedste zin van het woord. Dat kan zijn in de vorm van een Delftpas of gewoon een beetje waardering. Vrijwilligers vormen toch de kurk waar de Delftse samenleving op drijft." Luitgard van der Heijden, VPTZ.
"…zou ik niet alleen op de foto gaan met 'nieuwe Delftenaren' uit alle windstreken, maar ook echt met ze in gesprek gaan. Ik zou er veel plezier in hebben om de verhalen van mensen die voor het inburgeringsexamen zijn geslaagd op te tekenen. Ik denk dat daar prachtige en ontroerende verhalen uit naar voren komen." Jan van der Mast, schrijver.