Een beeld van de Dreamhall en vele gebruikers ervan, tijdens de uitreiking van de UfD Dream Team Prijs, in oktober 2014.
Een beeld van de Dreamhall en vele gebruikers ervan, tijdens de uitreiking van de UfD Dream Team Prijs, in oktober 2014.

Delftse Dreamhall: een spannend jongensboek

Algemeen

DELFT – 'We' zijn het in Delft bijna vanzelfsprekend gaan vinden dat Delftse studententeams dikwijls weer met de eerste prijs op zak terugkeren naar Delft. Veel van hun geavanceerde machines worden gemaakt in de 'Dreamhall'.

Zoals de Nuna, de snelste wagen op zonne-energie. Of de Forze, die het wereldrecord racen op waterstof verbrak. En vlak ook de Ecorunner niet uit, die 5000 kilometer reed op 1 liter brandstof. Al deze wagens werden in de Delftse Dreamhall in elkaar gesleuteld.
Beheerder Frans van der Meijden ziet het dagelijks met gepaste trots toe. Hij is beheerder van de hal op de campus van de TU Delft. "Het mooie hieraan is dat ik dagelijks met de crème de la crème van de Delftse studenten mag werken", vertelt hij. "Studenten die naast hun studie nog genoeg energie hebben om zich voor 100 procent te geven aan projecten waarmee ze prachtige resultaten behalen en waar ze veel van leren."

Soort speeltuin
Van der Meijden ziet de Dreamhall als een soort speeltuin voor studenten. "Ze kunnen hier 24 uur per etmaal en zeven dag per week terecht en zijn zelf voor een groot deel verantwoordelijk en in control." Wie denkt dat Van der Meijden daarom alleen maar met z'n armen over elkaar achterover hoeft te leunen, vergist zich. "Ik heb het hartstikke druk. Er komt nog een hele organisatie bij kijken om te zorgen dat veertien studententeams, elk bestaande uit tien tot tachtig studenten, hier goed kunnen werken."

Spontaan
De Dreamhall is een voormalig laboratorium, met een centrale hal van 25 bij 25 meter en meerdere aangrenzende werkplaatsen. Het concept is vijftien jaar spontaan en zonder vooropgezet plan ontstaan toen twee studententeams in elkaars nabijheid aan een project werkten en merkten hoeveel voordelen dit had. Hun succes leidde tot een soort sneeuwbaleffect waarbij het aantal teams dat in elkaar nabijheid aan de slag ging groeide en groeide.
In hoeverre die samenwerking de Delftse successen heeft beïnvloed, kan Frans van de Meijden alleen maar vermoeden. "Wat er verder aan bijdraagt, is dat studenten in de Dreamhall zelf van A tot Z in control zijn. We doen hier al het mogelijke om ze te faciliteren en goed te begeleiden. En misschien is het ook wel een beetje de Delftse mentaliteit die voor succes zorgt. Delftse ingenieurs zijn altijd op zoek naar de grenzen en schurken er het liefste tegenaan. Wat hier dagelijks in de Dreamhall gebeurt, dat is een soort spannend jongensboek…"