Delft telt veel studenten en het worden er elk jaar meer.
Delft telt veel studenten en het worden er elk jaar meer.

Delft daalt verder op de ranglijst van de Atlas voor Gemeenten

Algemeen

DELFT – Het is steeds minder fijn om Delftenaar te zijn. Die conclusie valt op te maken uit de nieuwste Atlas voor Gemeenten.

In dit jaarlijkse verschijnende boekwerk worden de vijftig grootste steden uitgebreid onder de loep genomen. Hierbij worden ze op vijftig punten vergeleken. Van 'grote' zaken als armoede en werkgelegenheid tot het aantal restaurants.
Allerlei aspecten bij elkaar leiden tot een woonaantrekkelijkheidsindex. Oftewel: hoe prettig is het om in Delft te wonen? Wel, het wordt minder, concludeert de Atlas voor Gemeenten. Vielen we tien jaar geleden nog net buiten de Top 10 van aantrekkelijkste steden, inmiddels staan 'we' op plek 23. Alleen Hilversum kelderde in tien jaar tijd harder naar beneden. Delft mag zich anno 2015 in een rijtje scharen met Velsen (op 20), Ede (op 21), Groningen (op 22) en Hilversum (op 24). De 'sociaal economische-index' laat in Delft gelukkig wèl een stijgend lijntje zien. Hierin eindigt Delft op een 25ste plek.

Opvallende bevindingen
Wie Delft vergelijkt met de andere steden, ziet meerdere opvallende bevindingen. Zo kent de Prinsenstad erg weinig gezinnen met kinderen. Er is maar één grote stad waar het percentage 'gezin met kinderen' op het totale aantal huishoudens nog kleiner is. Ook het aantal eenoudergezinnen in Delft is klein. Daarentegen staan we op plek 2 als het gaat om de eenpersoonshuishouden. Dit valt allebei te verklaren gezien het hoge aantal studenten dat in Delft woont.
De werkgelegenheid liet in 2015 een stijgende lijn zien, maar in vergelijking met de andere steden bekleedt Delft op dit aspect een karige 36ste plek. Voor laagopgeleiden is relatief weinig werk te vinden. Het aantal werkzame vrouwen neemt toe, maar er zijn desondanks 33 steden in Nederland waar procentueel gezien meer dames de handen uit de mouwen steken. Delft telt weinig arbeidsongeschikten: nog geen 7 procent van de beroepsbevolking. Er zijn 45 steden met méér arbeidsongeschikten. Eveneens positief is dat het veiligheidsgevoel in Delft hoog is, waardoor we op die lijst een tiende plek scoren. Helaas staat Delft ook wat fileleed en de huizenprijzen betreft op een tiende plek.

Erg gemiddeld
Aspecten die in Delft erg gemiddeld zijn, zijn de vergrijzing, het aantal niet-Westerse allochtonen en het aantal inwoners dat in armoede leeft. Ook leuk om te weten: Er wonen 101.034 mensen in Delft, waarmee het de 29ste gemeente van Nederland is. Zij wonen in een stad waar 49,8 procent van de grond bebouwd is. Welgeteld 2,9 procent wordt besteed aan bossen en natuurlijk terrein en 5 procent is water en 9,5 procent wordt gebruikt voor landbouw. Op een aanzienlijk deel van 20,2 procent wordt gerecreëerd.
Wie in de meest aantrekkelijke gemeente van Nederland wil wonen, moet volgens de Atlas voor Gemeenten naar de hoofdstad verhuizen. Emmen scoorde het slechtst en eindigt dit jaar op de vijftigste plek.