Afbeelding

Nieuw plan voor Watertoren

Algemeen

DELFT – Een groep Delftenaren heeft vergevorderde plannen om het Watertorencomplex te kopen en hier een toeristische attractie vol visuele verrassingen van te maken: Camera Obscura Delft.

De Watertoren bij het Kalverbos kent een ruim 120 jaar oude geschiedenis. De afgelopen twee jaar stond het te koop, maar de koper lijkt nu gevonden. Zij zullen echter diep in de buidel moeten tasten om hun plannen te realiseren. Ze verwachten voor de aankoop en renovatie van het Watertorencomplex alleen al anderhalf miljoen euro kwijt te zijn.
"Ik kan me echter niet voorstellen dat onze plannen níet uitgevoerd gaan worden", vertelt Edward van Fessem, penningmeester van stichting Camera Obscure Delft. "Ja, het is een flinke investering. Maar het is niet zomaar een projectje dat we even uit willen proberen. We hebben de mogelijkheden serieus onderzocht."

Van Fessem kwam op het idee tijdens een bezoek aan een vergelijkbare toeristische attractie, in Edinburgh. "Daar vertelde een vrouw iets over de stad, ondertussen zag je allerlei optische illusies. We waren heel enthousiast." Op Tripadvisor vond hij louter lovende recensies. "Ik dacht: in Delft hebben we een enorme Watertoren met pomphuis en een mooie kelder." Deze gebouwen worden, als het aan Camera Obscura Delft ligt, omgetoverd tot een 'centrum van holografie'. "We gaan er geschiedkundige verhalen over Delft vertellen met behulp van virtual reality, optische illusies en holografie. We willen bijvoorbeeld het verhaal van de ontploffing van het Kruithuis vertellen, waarbij je van bovenaf ziet hoe de stad daarna weer wordt opgebouwd en ondertussen een hoogtevreeservaring beleeft."
Toeristisch Delft heeft daar behoefte aan, verwacht Van Fessem. "Het is niet alleen uniek in Delft en Nederland, maar in heel Europa." De Gemeente Delft is eveneens positief over de plannen, merkt Van Fessem. Dat is ook niet vreemd, want de stad is afgelopen jaren nogal wat toeristische attracties kwijtgeraakt, terwijl de Commissie Deetman begin dit jaar juist benadrukte dat Delft nog meer op toerisme moet inzetten.

De uitdaging lijkt 'm vooral te zitten in de financiën. Enkele financiers hebben al toegezegd mee te willen investeren, maar vooral banken lijken in de huidige tijd niet happig om dergelijke bedragen te lenen. "Het maakt ze wat angstig dat er nauwelijks een referentie is waaraan je kunt zien wat zo'n attractie oplevert. We hebben nu een prospectus gemaakt en hopen zo onder meer investeerders en samenwerkingspartners enthousiast te maken. Ik ga ervan uit dat Camera Obscura Delft er komt, maar we zijn er nog niet. We hebben nog een aantal moeilijke stappen te nemen."
Zie voor meer informatie de website www.camera-obscuradelft.nl.