Isidoor Hermans (links) en Ruud de Graaf kijken vanaf het appartementengebouw van Bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft in de Coendersbuurt uit over de nieuwe kavels van het Van Leeuwenhoekkwartier.
Isidoor Hermans (links) en Ruud de Graaf kijken vanaf het appartementengebouw van Bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft in de Coendersbuurt uit over de nieuwe kavels van het Van Leeuwenhoekkwartier.

Bijna alles kan, maar niet alles mag op nieuwe kavels in Nieuw Delft

Algemeen

DELFT – Niets zo veranderlijk als de Spoorzone. Het stukje Delft verandert elke dag en dat gaat voorlopig nog wel even door. Aan hoe het er precies uit komt te zien, kan iedereen z'n steentje bijdragen. Er zijn namelijk weer volop nieuwe zelfbouwkavels in aantocht.

Donderdag 30 juni is in Loods015 aan de Nijverheidsstraat 7 om 19.30 uur een kick off-bijeenkomst voor de nieuwe kavels die vrijkomen in het Van Leeuwenhoekkwartier. Geïnteresseerden krijgen dan informatie en kunnen gelijkgestemden ontmoeten.
Isidoor Hermans, directeur van Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone (OBS) Delft en projectmanager Ruud de Graaf vertellen er graag over in het kantoor aan het Crommelinplein. Vanaf hier hebben we maandagmiddag goed zicht op kranige mannen die in de stromende regen op een dak aan het werk zijn. Van dikke materialen bouwt men de Coendersbuurt. We zitten erbij en kijken ernaar. Ook in dit nieuwe wijkje bouwen toekomstig bewoners zelf hun droomhuis. Soms inderdaad door zelf de mouwen op te stropen, soms door het uitvoeren van hun ideeën aan deskundigen over te laten. Die formule slaat aan, dus gaat OBS Delft nu op herhaling. "Het blijkt vooral de locatie te zijn die voor veel zelfbouwers doorslaggevend is", weet Isidoor Hermans. "Het succes zit 'm verder in de vraag gestuurde ontwikkeling, waarbij alles wordt afgestemd op behoeftes van de klant", voegt De Graaf eraan toe. "Ze bepalen zelf wat ze willen, wij voorzien ze van de spelregels." Die spelregels zorgden bij sommige zelfbouwers van de Coendersbuurt voor wat onbegrip. 'Zelf bouwen' bleek niet te betekenen dat je alles zelf mag bepalen, ervoeren ze. "Spelregels zijn er om te handhaven", zegt Hermans. "Maar het is net als met voetbal: je moet voordeel geven als het kan en pas ingrijpen als het misgaat."
-Wat hebben jullie verder geleerd van de eerste groep zelfbouwers?
De Graaf: "Je leert super veel van zo'n eerste project, bijvoorbeeld over het effect van spelregels. We hadden alles vooraf goed ingeschat, maar tijdens zo'n proces merk je wel dat één en ander kan worden verfijnd. Zo merkten we dat zelfbouwers meer tijd nodig hadden om bijvoorbeeld gesprekken te voeren met de banken. We gaan zorgen dat de volgende groepen hier voldoende tijd voor krijgen."
Hermans: "We gaan ze alle ruimte en voldoende tijd om van een idee tot een haalbaar ontwerp te komen. We gaan alle zelfbouwers nog meer stimuleren om nog meer en al vanaf het begin samen te werken met elkaar. Dat levert hen èn ons winst op. Deze manier van vraaggestuurd ontwikkelen werkt. Bijna alles kan, maar niet alles mag."
-Wat is het verschil tussen de Coendersbuurt en het Van Leeuwenhoekkwartier?
Hermans: "De Coendersbuurt wordt echt een woonwijk, terwijl het Van Leeuwenhoekkwartier meer een levendig stuk stad wordt."
De Graaf: "Het wordt veel meer een stukje binnenstad, waar in bepaalde delen ook kleine horeca, bedrijfjes of panden met een kantoorfunctie komen. Ook het volume van de panden wordt anders dan de Coendersbuurt. Groter en hoger."
Hermans: "Het is nu belangrijk dat iedereen kenbaar maakt wat ze willen. Daar zijn die bijeenkomsten, waarvan donderdag de eerste is, zo belangrijk voor."
-Staat niet al vast hoe het gebied eruit moet komen te zien?
Hermans: "Het bestemmingsplan staat vast. Maar heel veel staat nog open, ja. Het is overigens niet zo dat je alles zelf hoeft te verzinnen. Uit onze ervaringen blijkt dat ongeveer de helft graag zelf bouwt en de andere helft graag wordt ontzorgd door een samenwerking met een ontwikkelaar."
-Meer dan 260 geïnteresseerden hebben zich al gemeld...
Hermans: "Het zullen er zelfs nog meer worden. Maar niet iedereen zal tot koop overgaan. Zelfbouw kost tijd, moeite en een beetje geld. Je moet ontdekken of het iets voor jou is. Daar maken we mensen bewust van, want niemand is erbij gebaat als ze onderweg sneuvelen."
De Graaf: "We informeren ze eerlijk. Zelfbouwen is supergaaf, je kan veel doen, maar we vertellen wel het eerlijke verhaal. Dat werkt. Van de laatste twee groepen zelfbouwers is nog iedereen aan boord."
-Moet je rijk zijn om mee te bouwen?
Hermans: "Er komen kavels voor grote statige huizen met een tuin, midden in de stad, maar óók beter betaalbare appartementen."
De Graaf: "Het is net wat je wilt. Als je een appartement met iets minder vierkante meters wilt, valt dat vaak prima in te passen. Het is niet zo dat straks alleen the happy few hier kan wonen."
Kijk voor meer info en aanmelden voor de kick off op www.nieuwdelft.nl.