Bus 62 rijdt hier, bij gebrek aan in- of uitstappende reizers, hard voorbij de halte Abtswoudsepark. Als het aan Rover Delft ligt, wordt dit in de toekomst het keerpunt voor de bus.
Bus 62 rijdt hier, bij gebrek aan in- of uitstappende reizers, hard voorbij de halte Abtswoudsepark. Als het aan Rover Delft ligt, wordt dit in de toekomst het keerpunt voor de bus.

Raad vindt dat Bus 62 naar en door Tanthof en Voorhof moet blijven rijden

Algemeen

DELFT – De Delftse politiek gaat proberen een stokje te steken voor het inkorten van de route van Buslijn 62. Dat heeft een meerderheid van de raad vorige week besloten.

In bus 62 geen Indiase taferelen met reizigers op daken en hangend uit ramen. Integendeel. Bus 62 is vaker leeg dan goed gevuld. Metropoolregio Rotterdam Den Haag wilde het traject daarom aanpassen. Voorhof en Tanthof-Oost zouden volgens hun plan vanaf december niet meer worden aangedaan, waardoor de bus alleen nog langs centraal station, Westerkwartier, het ziekenhuis en Buitenhof zou rijden.

Bewoners van de verzorgingshuizen in Voorhof zouden dan echter geen buslijn met voor de deur hebben. Dus kwamen de SP, CDA en ChristenUnie vorige week met een motie die voor het behoud van de buslijn in Voorhof en Tanthof pleitte. Dankzij steun van coalitiepartijen PvdA en GroenLinks haalde die motie het. "Tot onze grote vreugde", reageert SP-fractievoorzitter Maurits Bongers. Hij en Martina Huijsmans (D66), de twee leden van de adviescommissie vervoersautoriteit, gaan de Metroolpoolregio nu laten weten hoe de Delftse raadsmeerderheid erover denken. "Wat er uiteindelijk met de buslijn gebeurd is een bevoegdheid van de Metropoolregio, maar het zou raar als ze zich hier niets van aan zouden trekken. Ik ga er wel vanuit dat ze naar ons luisteren. Bus 62 moet blijven rijden zoals 'ie nu rijdt." Wel kan in de toekomst worden gekeken of de bus wellicht een andere en handigere route kan rijden. "Want ik denk dat er weinig mensen gebruik van maken omdat 'ie zo'n onhandige route rijdt. We moeten kijken hoe dat beter kan."

Theo van der Kramer, voorzitter van de Delftse afdeling van reizigersorganisatie Rover, heeft een andere verklaring voor het feit dat het vaak rustig is in Bus 62. "Het is een crime dat 'ie maar eens in het uur rijdt", reageert hij. "Dat is moeilijk als je moet overstappen." Vroeger maakten veel meer ouderen van de verzorgingshuizen in Voorhof gebruik van Bus 62, merkt de voorzitter op. "Maar waar je niet bij stil staat, is dat je tegenwoordig ongeveer blind en kreupel moet zijn om hier nog te mogen wonen. Als je dat bent, reis je ook niet meer zo dikwijls zelfstandig." Hij heeft vanuit de leden dan ook niets vernomen toen de buslijn deels dreigde te worden opgeheven. Wat er volgens hem met de bus moet gebeuren? "Ik zou zeggen: Kort de route in, laat de bus keren bij het Abtswoudsepark, schrap Tanthof-Oost en Voorhof van de route en laat 'm twee keer per uur rijden. Dat zeg ik met bloedend hart, want we hebben dat er veel gebruik van de buslijnen wordt gemaakt..."