Hilariteit als Wil Huizing (tweede van links) door Chris van Wijk en Jetty van der Graaf (rechts) wordt terug geroepen omdat ze nog 10 euro extra moet betalen. Links Thijsje Rots. (foto: Jesper Neeleman)
Hilariteit als Wil Huizing (tweede van links) door Chris van Wijk en Jetty van der Graaf (rechts) wordt terug geroepen omdat ze nog 10 euro extra moet betalen. Links Thijsje Rots. (foto: Jesper Neeleman)

Ouderen zitten geduldig in de rij voor de Zomerschool voor Senioren

Algemeen

DELFT – Vele ouderen kijken elk jaar uit naar de Zomerschool voor Senioren. Dat bleek afgelopen maandag wel, toen ouderen zich voor het eerst konden inschrijven.

Dat kon 's ochtends en 's middags in De Wipmolen. Als we hier rond de klok van 2 uur een kijkje komen nemen, treffen we Chris van Wijk en Jetty van der Graaf aan, die namens de Delftse ouderenbonden dit deel van de organisatie op zich nemen. Tegenover hen een dame die doorgeeft welke uitstapjes ze graag bij wil zijn. "Het loopt als een trein", zegt Chris van Wijk. "Veel ouderen zijn zó enthousiast dat ze zich vandaag meteen willen inschrijven. Tot nu toe zijn dat er al tussen de zestig en zeventig."

Zij moeten soms even geduld hebben, want ze kunnen zich alleen bij het duo aan deze tafel inschrijven. Ieder die binnenkomt krijgt een nummer en moet wachten tot 'ie aan de beurt is. Niet alle ouderen zagen dat vandaag zitten, vertelt Joop Richaers, die nummers uitdeelt en roept wie aan de beurt is. "Sommigen vonden het te lang duren en gingen weer weg", zegt ze. "Maar de meesten vinden het niet erg. Ze zijn het gewend te moeten wachten. Dat moeten ze ook bij de fysio, of in het ziekenhuis. En híer is het nog leuk om te wachten, omdat je de verwachting hebt om leuke dagen tegemoet te gaan."

De vriendinnen Thijsje Rots en Wil Huizing treuren er inderdaad niet om dat ze aan een tafeltje wachten tot 'Joopie' hun nummertje omroept. Ze zijn er al vanaf de eerste editie van de Zomerschool, nu zeven jaar geleden, bij betrokken. "Omdat ze hele leuke dingen voor ons organiseren. Daardoor kom je op plekken waar je anders nooit komt", vertelt de 84-jarige Huizing. "En hoe ouder we worden, hoe leuker dat is", voegt mevrouw Rots eraan toe. Wil Huizing vindt het daarentegen wel jammer dat ze kampt met een zere knie. "Voorheen deed ik alles mee. Omdat ik nu slecht ter been ben moet ik een stapje terug doen." Ze wil zich straks opgeven voor een tripje naar Corpus in Oegstgeest plus boottocht naar Warmond en een roofvogelshow in Delft. Haar vriendin Thijsje Rots heeft soortgelijke plannen. "Het is belangrijk er soms even uit te gaan", weet ze. "Soms gaat het moeilijk, maar het lukt wèl. Je moet het gewoon doen."

Joop Richaers bevestigt het belang van uitstapjes. "Daardoor zit je niet thuis te verpieteren", weet de 82-jarige Delftse. "Je ontmoet nieuwe mensen èn je zorgt ervoor dat je leuke verhalen hebt te vertellen. Dat laatste is belangrijker dan je denkt." De Zomerschool voor Senioren draagt er bovendien aan bij dat ouderen de moed erin houden, vindt Richaers. "Dat is voor sommigen weleens lastig. Je krijgt als je ouder wordt soms akelige berichten. Dan is het prettig als je daar met andere ouderen over kunt praten. Daarnaast voelt het goed om zelf het initiatief te nemen mee te gaan met deze uitjes en zo regie over je leven te houden."

Ondertussen wordt een oudere dame in rolstoel richting de inschrijftafel gereden. "Waar ben je aan geopereerd?", vraagt Jetty van der Graaf haar. "M'n voet", antwoordt ze. "Oh, jij houdt ook van afwisseling", grapt Jetty. Ze lachen. De voorpret is al begonnen. De Zomerschool volgt vrijdag 29 juli.

Wie zich nog in wil schrijven, kan dit doen via seniorenzomerenwinterschool@gmail.com of op werkdagen tussen 17.00 en 18.00 uur via 06-50564237.