'De provincie heeft naar rato bijgedragen'

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag-lezer W.J. Poot uit Den Hoorn vroeg zich in de vorige editie van deze krant het nodige af over het oppompen van grondwater. We legde deze voor aan de Gemeente Delft.

-Waarom blijft de provincie nu buiten schot voor de financiële consequenties van het nalatenschap van deze vergunning.
"In 2009 is de grondwateronttrekking van DSM overgenomen door de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Beheer Grondwateronttrekking Delft Noord. Behalve de Gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland nam hierin ook de Provincie Zuid-Holland deel. Bij de start van de GR heeft de provincie aangegeven dat zij maar voor 5 jaar deel zou uitmaken van de regeling. De provincie is dan ook in 2014 uit de GR gestapt en de financiële verplichtingen zijn daarna overgenomen door Delft en Delfland. De provincie heeft naar rato bijgedragen in zowel de exploitatie als de noodzakelijke investeringen."

-Kan Delft geen proces aanspannen tegen de provincie voor nalatigheid?
"Dat is niet aan de orde."

-Ik hoorde ik dat de aanleg van de A4 verzakkingen veroorzaakt in de omgeving. Hoe kan worden vastgesteld welke schade door het stoppen van het oppompen is ontstaan en welke schade ontstaan is door aanleg van de A4?
"Daarover kunnen nu nog geen uitspraken worden gedaan. De afbouw van de grondwateronttrekking in Delft-Noord is nog niet gestart. Dat gebeurt pas na de bouw van de parkeergarage en de tweede spoortunnelbuis. De afbouw van de grondwateronttrekking in Delft-Noord zal met kleine stapjes gebeuren. Er zal worden gemonitord of de onttrekking gevolgen heeft voor de omgeving. De gemeente spant zich maximaal in om eventuele schade te voorkomen."