Leerlingen van het Stanislas College Reinier de Graaf met Cor Spruijt en Megan Hoff van de voorlichtingsafdeling van de Politie Haaglanden. (foto: Dennis van den Berg)
Leerlingen van het Stanislas College Reinier de Graaf met Cor Spruijt en Megan Hoff van de voorlichtingsafdeling van de Politie Haaglanden. (foto: Dennis van den Berg)

Leerlingen Stanislas werken mee aan pilot-enquête politie over social media

Algemeen

DELFT – Leerlingen van het Stanislas College locatie Reinier de Graafpad werkten afgelopen week mee aan een gloednieuwe politie-enquête over hun social mediagebruik en –gewoonten. Met hun hulp wil de politie Haaglanden in kaart brengen via welke kanalen ze de jeugd het beste kan bereiken - en omgekeerd.

Door: Dennis van den Berg

De politie is graag op de hoogte van wat er zich onder jongeren afspeelt op social media. Daarnaast vormen deze communicatiekanalen een mogelijkheid om de afstand tussen de politie en de jeugd te verkleinen. "Als je de politie nodig hebt, is het prettig om te weten hoe we te bereiken zijn", legt Megan Hoff uit. Ze loopt stage bij het communicatieteam van de politie Haaglanden en staat aan de wieg van de jongerenenquête, die z'n vuurdoop beleeft op het Stanislas College locatie Reinier de Graafpad. "Toevallig heb ik ook op deze school gezeten, dat maakt het voor mij extra bijzonder dat we de pilot hier mogen laten plaatsvinden", licht Megan toe.
In kleine groepjes komen de scholieren naar het Mobile Media Lab, dat opgesteld staat op het parkeerterrein naast de school. In deze vrachtwagen, die is ingericht als een lesruimte, kruipen de jongens en meisjes achter een laptop om de enquête in te vullen. Megan en haar collega's helpen de leerlingen, wanneer ze vragen hebben. Als iedereen de vragenlijst heeft ingevuld, gaan de scholieren met een klein presentje op zak weer in de richting van hun leslokaal.
Naast deze activiteit heeft de politie de hulp ingeroepen van social mediadeskundige Roy Vathorst uit Pijnacker, die de leerlingen komt wijzen op de gevaren en nadelen van social media, zoals online pesten en sexting. "Wanneer je aan scholieren vraagt wat ze van social media vinden, zijn ze allemaal heel enthousiast", weet Megan uit ervaring. "Er zit echter ook een schaduwzijde aan. We hopen jongeren daar bewuster van te kunnen maken en willen hen op het hart drukken om voorzichtig te zijn en niet te goedgelovig in hun contacten online." Met de enquête wil de politie onder meer helder krijgen of ze wel via de goede sociale mediakanalen met de jeugd communiceert. "Toen we in de klas vroegen hoeveel kinderen er op Twitter zaten, waarop wij zelf ook actief zijn, staken er maar een paar leerlingen hun hand op. Op Snapchat daarentegen, waarop we nog niet te vinden zijn, bleken de meeste leerlingen wel actief. Dat is voor ons een duidelijk signaal, dat we ons ook op dit platform moeten richten." De politie gaat naar aanleiding van deze pilot bekijken of de enquête een vervolg krijgt.