Ook bij Nolten Schoenen wordt de klant op de nieuwe regel attent gemaakt. Frans Kieboom kan er wel om lachen.
Ook bij Nolten Schoenen wordt de klant op de nieuwe regel attent gemaakt. Frans Kieboom kan er wel om lachen.

Betalen voor een plastic tasje? Daar doen Delftenaren niet moeilijk over...

Algemeen

DELFT - Het is sinds 1 januari afgelopen met het gratis plastic tasje bij een aankoop. In de Hoven Passage blijkt niemand zich daar druk om te maken. Wel is het even wennen.

Door: Jesper Neeleman

Dat blijkt uit een rondgang langs de winkeliers. "De reacties vallen me mee", vertelt Ben van Hobby Voordelig. "Klanten begrijpen het wel en hebben er vrede mee. Wij vragen ook maar 5 cent voor een tasje. Het is meer een symbolisch bedrag." Ben heeft zelf ook wel begrip voor de nieuwe maatregel. "Goed dat het gebeurt. Het zou echter', voegt hij eraan toe, 'vooral zinvol zijn als heel de wereld eraan meedeed, in plaats van alleen Nederland."
Marion van Lion Beddenshop vindt het soms wel gênant om klanten, die net in de buidel hebben getast voor allerlei artikelen, de spullen zo te moeten meegeven. "Al maken ze daar zelf geen probleem van", voegt ze eraan toe. "Ik vind het - gezien het milieu - wel een goede maatregel. Wel is het zonde voor de reclame van je winkel." Want, zeggen meer winkeliers, klanten met tassen met jouw bedrijfsgegevens erop zijn wandelende reclamezuilen. "Verder is het vooral even wennen. De één heeft tassen bij zich, de ander koopt er een voor 10 of 20 cent en weer een ander loopt met stapels spullen onder de armen onze zaak weer uit."
Suze de Heer van Leonidas vindt het verbod op plastic tasjes wel prima. "Mensen brengen meestal hun eigen tas mee. Bovendien hebben wij hier papieren tasjes, die mogen nog wel. Alleen voor dozen gebak hebben we plastic tassen en klanten vinden het prima hier voor te betalen. Ik vind het wel goed dat dit verbod wordt ingevoerd. Zelf neem ik al jaren stoffen tasjes mee als ik ga winkelen."
Bij Mooi Parfumerie was het even wennen, om na jaren niet meer zomaar een aankoop in een plastic tasje mee te mogen geven. "Het is af en toe, als klanten hier veel kopen, wel lullig om dan ook geld voor een tasje te moeten vragen", vindt Melissa Brusselaars. "Veel klanten blijken echter op de hoogte van de maatregel en zijn erop voorbereid." Zo niet, dan zijn tasjes verkrijgbaar voor 10 cent. Bij Nolten Schoenen kosten ze 25 cent, maar dan heb je ook wel een stevige tas, demonstreert Frans Kieboom. "Ik had vooraf wel verwacht dat klanten er moeite mee zouden hebben, maar ze hebben er geen problemen mee en begrijpen het allemaal wel." Sommigen hadden geluk. "Ik zit al dertig jaar in de schoenen, geef de aankopen al even lang in tasjes mee en ik ben van de week een paar keer vergeten er geld voor te vragen..."