Mustapha Boufassil, Barbara Berkelaar en een cliënten van PerspeKtief bekijken de inhoud van het kledingpakket.
Mustapha Boufassil, Barbara Berkelaar en een cliënten van PerspeKtief bekijken de inhoud van het kledingpakket.

Dak- en thuislozen dolgelukkig met hun 'kerstpakket'

Algemeen

DELFT – Het is al bepaald geen pretje om dak- of thuisloos te zijn en al helemaal niet rond de feestdagen. Gelukkig is er dan soms plots een lichtpuntje. Zoals afgelopen maandag, toen alle bezoekers van de dagopvang aan de Surinamestraat een kledingpakket en een waardebon kregen.

Door: Jesper Neeleman

Dat was voor Delftenaren die gebruik maken van het dienstencentrum van PerspeKtief geen volslagen verrassing. De gulle gift was aangekondigd, dus is het er maandagmiddag rond de lunch drukker dan ooit. Terwijl de één nog geniet van een warme maaltijd, staan anderen al te wachten voor het hok waarin dozen vol kleding staan opgestapeld. Het wachten is op PerspeKtief-bestuurder Barbara Berkelaar, die de eerste doos mag uitreiken.
De werknemers van PerspeKtief gaan enigszins mee in de hectiek van een bomvolle zaal en alle vragen die ze mogen beantwoorden. "We verzorgen nu alweer zo'n zeven jaar van zulke pakketten"", vertelt teammanager Mustapha Boufassil. "Dit jaar hebben we weer zo'n 250 pakketten kunnen samenstellen. Dat is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft en Fonds 1818. Cliënten zijn daar altijd heel blij mee. Dit jaar krijgen ze er bovendien een waardebon van 25 euro bij, die kan worden besteed bij de vier Delftse filialen van Jumbo. Een mooi extraatje om de feestdagen mee door te komen."
Jeroen Vink begeleidt het klusteam van PerspeKtief, een groep cliënten die woningen opknapt waar cliënten van PerspeKtief komen te wonen. Voorgaande jaren was hij, vanwege zijn achtergrond als eigenaar van een kledingzaak, nauw betrokken bij de inkoop van het kledingpakket. "Ik weet nog dat we dit voor de eerste keer deden", vertelt Jeroen Vink. "Toen hebben we iedereen dezelfde winterjas gegeven. Dat was een foutje." Op een gegeven moment zag iedereen in Delft het al van verre als een bezoeker van het dienstencentrum van PerspeKtief eraan kwam. "Sindsdien kopen we allerlei verschillende soorten jassen en kleding in." Dat is bepaald geen ouwe troep. "Er zitten jassen van honderden euro's bij, met de kaartjes er nog aan. Maar het zijn wat oudere collecties. En door ze als partijen in te kopen en in de zomer in te kopen, krijgen we ze veel voordeliger."
Dit jaar was Jeroen Vink niet bij de kledingactie betrokken. "Maar ik vind het hele mooie acties. Ik denk ook niet dat er veel andere steden zijn waar zoiets voor deze doelgroep wordt georganiseerd. Hieruit blijkt, vind ik, wel het out-of-the-box-denken wat PerspeKtief vaak doet. Als anderen denken 'dat gaat niet', dan doen we het toch en je staat ervan versteld hoe vaak het gewoon goed gaat."
Wat vandaag niet helemaal goed gaat, is de autorit van Barbara Berkelaar naar de Surinamestraat. Ze komt een kwartiertje te laat. Met een bomvolle zaal vol dak- en thuislozen die wachten op hun al langverwachte kledingpakket, voelt het alsof we weer klein zijn en – almaar starend naar de ingang - wachten op Sinterklaas. "Als er één activiteit in het jaar is waarop ik niet te laat mag komen, dan is het deze wel", verontschuldigt Berkelaar zich na aankomst meteen tot de menigte. Ze wenst iedereen al het geluk toe en spreekt de ambitie uit om komend jaar voor iedereen onderdak te verzorgen. Nu gebeurt het soms dat in de nachtopvang aan de Spoorsingel niet voor iedereen plek is. "En we doen ontzettend ons best om iedereen begeleiding te bieden. Het allerbelangrijkste is wel dat we samen in gesprek moeten blijven. Ondank dat de omstandigheden er niet naar zijn, wens ik jullie alvast veel warmte en succes. Blijf hulp vragen en schroom niet om kritisch te zijn." Daarna reikt Berkelaar het eerste pakket uit.
Daar is iedereen blij mee. Ook cliënt Henk Binnendijk (53), één van de mannen van het klusteam. "Ik vind het wel mooi", reageert hij. "We hebben het allemaal niet zo breed. Als we zoiets krijgen is dat mooi meegenomen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. "Ik heb het nog nooit eerder zo druk meegemaakt hier."
Henk heeft inmiddels een dak boven z'n hoofd, maar wordt nog wel begeleid door PerspeKtief. "Wat ik voor komend jaar wens? Een vaste baan. Ik ben momenteel 53 en wil nog dolgraag tot m'n 67ste kunnen werken."