Bewoners van de Bieslandhof maakten donderdag meteen dankbaar gebruik van de Tovertafel.
Bewoners van de Bieslandhof maakten donderdag meteen dankbaar gebruik van de Tovertafel.

Bewoners Bieslandhof betoverd door tafel

Algemeen

DELFT – De droom van Sylvia Zuiderwijk werd donderdagmiddag waarheid. De Westlandse verzorgende van Bieslandhof werd maanden geleden getroffen door de Tovertafel.

"Een prachtig instrument waarop dementerende mensen urenlang een spel kunnen spelen", legt ze uit. "Op een tafelblad worden bewegende figuren geprojecteerd die door de bewoners kunnen worden gemanipuleerd."
Drie maanden geleden liet Sylvia de tafel overkomen voor een demonstratie. De uitwerking van het apparaat op de bewoners was frappant. Mensen die stil in hun stoel zaten kwamen in beweging en er werd fel en soms uitbundig gelachen. Geld om het apparaat aan te schaffen was er echter niet. Dat bracht Wilma op het idee sponsoren te zoeken. "Samen met mijn vader heb ik vierhonderd brieven bij Westlandse bedrijven in de bus gedaan. Toen ik eraan begon had ik het idee dat we de tafel een paar maanden zouden kunnen huren en dan zou het wel over zijn. Wat schetste mijn verbazing: een aantal bedrijven tastten diep in de buidel, met als gevolg dat we de tafel hebben kunnen aanschaffen."
De projector, het hoofdbestand van de tafel, de projector, gaat rouleren over de vijf psychogeriatrische afdelingen binnen de Bieslandhof. "Er zal wel om geknokt worden", lacht Sabine Meinster, verzorgende op een van de afdelingen. "Je merkt dat het apparaat de mensen in beweging brengt. Bovendien neemt het onrust bij de bewoners weg. Niet alleen wij zijn heel erg in ons schik met het apparaat. De bewoners zullen er van gaan genieten."