Afbeelding

Vrouwen en techniek gaan volgens de dames van Delvt heel goed samen!

Algemeen

Editie: Week 49, Jaargang 21 |

Annet van der Horn (rechts) en Erica Fritse willen met Delvt de technische inbreng van vrouwen een impuls geven.

DELFT – Vrouwen en techniek, die twee gaan volgens de meeste mannen niet samen. Daar kunnen immers alleen maar ongelukken van komen.

Binnen de pas opgerichte Delftse Eet- en Lachclub voor Vrouwen in de Techniek – kortweg Delvt – wordt hier wel een beetje anders over gedacht. En terecht. Want vrouwen blazen binnen technische vakken wel degelijk hun partijtje mee. Zoals één van de initiatiefneemsters Annet van der Horn, bouwkundig ingenieur, adviseur bij NEN en redacteur van het technische tijdschrift Bouwregels in de Praktijk. ‘Vrouwen zijn heel hard nodig in de technische vakken!’

Donderdagavond 31 januari is de eerste bijeenkomst van Delvt. Onder het genot van een etentje in restaurant Miles wordt door technische dames elke laatste donderdag van de maand genetwerkt. Het wordt een combinatie van leuk en lekker met nuttig en interessant. “Het is heerlijk om met techneuten onder elkaar te zijn, maar bij andere netwerken zie je vooral mannen. Waar zijn die vrouwen toch?!”, denkt Annet hardop. Ze wil de technische vrouwen bij elkaar brengen en een steuntje in de rug geven. In Erica Fritse (zie foto) vond ze een geestverwant. “We kwamen op het idee tijdens een Technet-bijeenkomst. Erica en ik keken daar eens om ons heen en dachten: ‘Waar zijn hier de vrouwen?’ Het is zo jammer dat maar weinig meisjes kiezen voor technische beroepen. En vaak nog met een reden als ‘mijn vriendin doet het niet, dus dan doe ik het ook maar niet’. Daarmee doen ze zichzelf tekort. Bovendien is het zo dat de economie zit te springen om technisch opgeleide mensen; ook vrouwen. In het buitenland is de verhouding mannen/vrouwen in technische beroepen vrijwel gelijk. In Nederland zijn de vrouwen zwaar in de minderheid.”

Dat gaat in Delft veranderen. Annet: “Er zijn al verschillende vrouwen die mee willen doen, uit veel verschillende technische richtingen: wiskunde, bouwkunde, chemie, natuurkunde en nog veel meer. We mikken op een club van ongeveer twintig vrouwen. Dan kun je nog persoonlijk communiceren. En ja, het is wel de bedoeling dat het gezellig wordt. In de techniek valt echt genoeg te lachen. En wie weet komen er ideeën naar voren waarmee we andere vrouwen kunnen stimuleren om door te stomen in een technisch beroep. Want dat is uiteindelijk wel de bedoeling.”

Alle technische vrouwen uit de omgeving mogen meedoen. Ook studentes! Wel graag vooraf aanmelden (i.v.m. reservering) via: delvt.eetenlachclub@gmail.com. (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12