Delftenaren willen met Literaire Salon geld inzamelen voor nieuwe lerarenwoningen in Burkina Faso

Algemeen

DELFT – Stef en Patty Breukel zetten zich namens de Stichting Madame Ouage al jaren in voor het dorpje Tampèlga in Burkina Faso. Omdat vier lerarenwoningen in dit dorp onlangs zijn ingestort, organiseert het Delftse echtpaar nu in samenwerking met Boekhandel De Omslag een Literaire Salon om geld voor nieuwe woningen in te zamelen.

Tijdens die Literaire Salon, die zondag 27 november vanaf 14.30 uur plaatsvindt aan de Oude Delft 36, komt auteur Jan Brokken vertellen over zijn Afrika-boeken. Ook de rest van het programma staat in het teken van bijzondere projecten in het West-Afrikaanse land. Daarnaast kan iedereen onder andere kunst, foto’s en kalebassen uit Burkina Faso aanschaffen. De opbrengst hiervan wordt door Madame Ouage besteed aan onderwijs-projecten in Burkina Faso. 

Dat is nodig, legt Stef Breukel uit, omdat de regio waar zijn stichting actief is, is getroffen door hevige regenval. Vier oude lemen lerarenwoningen hebben de buien niet overleefd. En, weet Breukel: “Geen woningen betekent geen leraren, en geen leraren betekent geen onderwijs.” De aanblik van de ingestorte lemen huisjes vormt een triest gezicht en Madame Ouage hoopt hier snel verandering in te brengen. 

Het kan bepaald geen kwaad om het onderwijs in Tampèlga een handje te helpen, vindt Breukel. “Toen we daar voor het eerst kwamen, had de plaatselijke school 268 leerlingen. Dat zijn er inmiddels 410. De leerlingen zitten nu steeds met dertig tot honderd leerlingen in één klaslokaal.” De plaatselijke overheid doet wel iets. “Maar zij sturen alleen onderwijzers naar een school als er leslokalen en woningen voor leraren zijn.” En dus is het belangrijk dat die lerarenwoningen snel weer worden opgebouwd. Bovendien: “Als we voor goede huisvesting zorgen is er een grotere kans dat de leerkrachten langer in Tampèlga blijven. Je kunt de kwaliteit van onderwijs daar aanzienlijk verbeteren als je voor faciliteiten zorgt. Dat doen wij ook met onze stichting.” 

De woningen die de stichting wil bouwen, zullen per stuk zo’n 5000 euro kosten. Dat is hier in Nederland al een behoorlijk bedrag, in Burkina Faso is het al helemáál onvoorstelbaar veel geld. “Het is één van de armste landen ter wereld. Een groot deel van de bevolking leeft er van 2 dollar per dag. Sommige vrouwen sjouwen een hele dag met emmers water. Daar krijgen ze twintig cent per dag voor. Dat is niet veel, maar het is óf géén inkomen, of twintig cent per dag”, weet Breukel. 

Breukel hoopt dat de Literaire Salon weer de nodige euro’s op gaat leveren en z´n stichting snel weer iets kan betekenen voor Burkina Faso. Breukel is in elk geval erg blij met de medewerking van schrijver Jan Brokken, die meerdere boeken over Afrika schreef en zich behoorlijk in het continent heeft verdiept. “Brokken is een hele interessante man die buitengewoon veel boeken heeft geschreven.” 

Wie de Literaire Salon niet wil missen en zijn of haar steentje aan het goede doel wil bijdragen, kan nog steeds kaarten kopen. Deze kosten 25 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via e-mailadres info@deomslagdelft.nl, telefonisch via 015 – 212 15 10 of bij Boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven 16 in Delft. Zie voor meer informatie de websites www.deomslagdelft.nl en www.madameouaga.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12