Afbeelding

DSM werkt in Delft aan oplossingen voor een toekomstig wereldwijde uitdaging

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 21 |

Frank Teeuwisse en zijn collega’s bij DSM zijn onder andere in Delft dagelijks bezig met oplossingen voor de oprakende gas- en olievoorraden. “Duurzaamheid is inmiddels niet meer het monopolie van een enkeling, het is nu gedachtegoed van iedereen.”

DELFT – Fossiele brandstoffen als olie en aardgas raken op, de vraag is alleen nog wanneer dit moment komt. DSM is, vooral in Delft, nu al volop bezig met oplossingen die de fossiele brandstoffen in de toekomst grotendeels overbodig maken.

DSM is daarin al een stuk verder dan menigeen denkt. Frank Teeuwisse, de directeur van DSM Delft, geeft woensdag 20 maart in het Techniek Ontmoetingspunt een lezing over de ‘Biobased Economy’, en de rol die DSM en Delft daar in spelen. Met Biobased Economy bedoelen we, legt hij uit, een ‘economie die draait op hernieuwbare grondstoffen’. Het is goed om daarover na te denken, want de fossiele grondstoffen raken op. Daarna is het uit met de pret. Dat is vervelend, want 80 procent van de door ons gebruikte energie komt uit die fossiele grondstoffen. Veel materialen die we dagelijks gebruiken worden bovendien gemaakt uit olie en aardgas.
“In een biobased economy ga je uit van hernieuwbare grondstoffen zoals plantaardige materialen, maar ook bijvoorbeeld windenergie”, weet Teeuwisse. Daar ligt, omdat inmiddels meer dan zes miljard energiebehoevende mensen op aarde wonen, een grote uitdaging. “We zullen heel veel hernieuwbare grondstoffen nodig hebben. Als je niet oppast concurreer je straks met de voedselketen. Het wordt schrijnend als je moet kiezen tussen voedsel en materialen of brandstof, dus richten we ons vooral op plantaardig afval als blad en stengels.”
Willen we aardgas en olie gaan vervangen, dan is het belangrijk om andere koolstofbronnen te vinden. “Want het draait altijd om koolstof”, benadrukt Teeuwisse. “Dat kun je namelijk ook halen uit plantaardige materialen, en bijvoorbeeld ook uit CO2.” Het is niet gemakkelijk om de in de toekomst benodigde hoeveelheden koolstof ‘even’ uit wat plantaardig afval te halen. “Maar bedrijven als DSM zijn op het moment druk bezig om baanbrekend werk te doen.” Een voorbeeld hiervan is het onderzoek om uit afval van maisplanten en graanstengels suikers te maken die geschikt zijn om micro-organismen te voeden die daarmee bio-ethanol maken. Bio-ethanol is een vervanger van benzine. Gebaseerd op onderzoek in Delft, wordt nu in Amerika een fabriek gebouwd om op deze wijze bio-ethanol te maken.

Geen sinecure
Nog voordat we door de olie- en gasvoorraden heen zijn, wil DSM weten hoe we deze energiebronnen gaan vervangen. Bepaald geen sinecure, maar het is een klus die we wel aan DSM kunnen overlaten. Teeuwisse: “We zijn al sinds 1869 in Delft bezig met het bedrijven van biotechnologie. In Delft is hierover ontzettend veel kennis. Eerst ging het vooral om gist en spiritus, maar diezelfde kennis is later gebruikt om antibiotica te maken. Meer recent hebben we een enzym ontwikkeld waardoor het bij het brouwen van bier niet meer nodig is om de drank langdurig te koelen om het helder te krijgen. Dat scheelt enorm veel energie, zeker als je bedenkt hoeveel bier wereldwijd wordt gebrouwen.” Deze vrij nieuwe techniek wordt nu op veel plekken toegepast, ook buiten Europa. “En het is bedacht in Delft.”
- DSM kondigde vorig jaar een miljoeneninvestering aan. Wat gaan Delftenaren hiervan merken?
Teeuwisse: “De investering betekent dat wij weer een diep anker in de grond van Delft slaan. Het is een begin van een uitbreiding van werkgelegenheid. Het gaat banen opleveren. We gaan bovendien voor ongeveer honderd miljoen euro bouwen. Dat doen we niet zelf, dus dit levert voor leveranciers in de regio indirect werkgelegenheid.”
- Worden de investeringen ook zichtbaar voor wie bijvoorbeeld langs het DSM-terrein rijdt?
“Je ziet nu al - vanaf de Phoenixstraat - dat we op het oostelijk terrein een grote nieuwe sproeidrooginstallatie bouwen. Die fabriek is in september klaar. Hier kunnen we dan ons eigen gistextract drogen. Nu doen we dit nog op andere plekken in Europa. Als we dit straks op ons eigen terrein doen, gaat dat honderdduizenden kilometers aan vrachtverkeer schelen.”
-Waarom is het leuk om woensdag 20 maart om 20.30 uur naar uw lezing in TOP te gaan?
“Anderhalf jaar geleden heb ik daar aangekondigd wat we in de toekomst wilden doen, dit keer ga ik vertellen wat we daadwerkelijk al aan het doen zijn. Verder heeft iedereen het over de biobased economy, maar weinigen weten dat op een steenworp afstand van hen al zóveel gebeurt. Wij bedenken hier in Delft oplossingen voor een mondiaal probleem, alleen hebben veel Delftenaren dat niet in de gaten.”
De lezing van Frank Teeuwisse is woensdag 20 maart vanaf 20.30 uur in het Techniek Ontmoetingspunt aan de Koornmarkt 48F. De toegang is gratis. Zie voor meer informatie de website www.topdelft.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12