Bomenkap in Tanthof: Gemeente, Provincie en Tennet wijzen naar elkaar

Algemeen

Op een strook van een kilometer lang en twintig meter breed, aan de rand van Tanthof, resten nu alleen nog stompjes van bomen.

DELFT – De aanleg van de 380kV-hoogspanningsleiding is begonnen en dat hebben omwonenden en recreanten gemerkt. Op de plek waar de leiding straks ondergronds gaat, aan de rand van Tanthof-West, is een groenstrook van één kilometer lang en twintig meter breed volledig weggekapt.

Die groenstrook, die zo’n vijftien jaar geleden is aangelegd, bevindt zich tussen de wijk Tanthof en het zandlichaam van de A4. Er wordt veel gewandeld en gerecreëerd, maar de wandelers zien nu meer houtsnippers dan bomen. Honderden stompjes van bomen steken nu nog maar centimeters boven de grond uit. Langs het fietspad liggen tientallen bergen houtsnippers. Daartussen lopen wandelaars, die geen van allen weten waarom de de bomen zijn gekapt. “Natuurlijk is het zonde dat er zo veel is gekapt”, vinden twee Schipluidense dames van 48 en 42 jaar oud, die hier vandaag wandelen. “Het is een hartstikke mooi gebied. Het viel ons vorig weekend al op dat er behoorlijk wat is gekapt. Ik heb geen idee waarom dat is gebeurd. We dachten aan de 380 kV-leidingen. Ik hoop, voor degenen die hier wonen, niet dat dat niet zo is”. 

Dat blijkt wèl zo te zijn, bevestigt de Gemeente Delft. Het is ook niet zo vreemd dat de meeste mensen niets van de kap weten. Er is namelijk niet over bericht in de Stadskrant of in de Gemeenteberichten in deze krant. “Dit om de reden dat dit gebied buiten de bebouwde kom ligt. Dan geldt de Delftse bomenverordening niet, maar de Boswet. In zo'n geval wordt deze behandeld door de Provincie”, aldus een Gemeentewoordvoerster. De Gemeente had overigens wèl twee kapvergunningen aangevraagd voor twee bomen die wèl binnen de bebouwde kom groeiden. Als we de Provincie Zuid-Holland vragen of zij de kap hebben aangekondigd, laat een woordvoerster weten dat de bomenkap ‘niet in opdracht van de Provincie plaatsvindt’.
Netbeheerder Tennet heeft, laat woordvoerder Jelle Wils weten, de kap wél aangekondigd. “Vorige week is er afstemming met de Gemeente Delft geweest en twee weken terug hebben we een brief naar de hele omgeving gestuurd. We hebben daarin aangegeven dat we met een aantal voorbereidende werkzaamheden gaan beginnen”, vertelt Wils. Op de website www.randstand380kv.nl lezen we ook over die voorbereidende werkzaamheden, maar veel meer dan dat we hierbij moeten denken aan ‘weghalen van bomen en struiken’ staat er niet. “De aanvraag van vergunningen is meer een punt voor de Gemeente Delft”, zegt Wils. Dat blijkt dus niet te kloppn, omdat het gebied buiten de bebouwde komt ligt. “Dan zou de Provincie daar dus over gecommuniceerd moeten hebben”, reageert Wils op deze informatie. 

En zo wijzen alle drie de instanties naar elkaar. En werden velen verrast door de kaalslag. Eén van hen is buurtbewoner Jaap Olthof, die vlakbij, aan de Zambezilaan, woont en wekelijks door het groene gebied wandelt. “Wie was verantwoordelijk voor het goedkeuren van deze kap?”, vraagt hij zich boos af. “Ik vind het een schandelijke en verwerpelijke zaak dat de Provincie zich dus boven de Gemeentelijke regelingen durft te stellen. Men heeft geen enkele interesse in het leefgenot van de bewoners. Dat gedrag moet, vind ik, strafbaar zijn of worden gesteld. Iemand moet hier toch verantwoording voor dragen?” Olthof en de andere buurtbewoners waren jaren geleden erg blij met de aanleg van dit groengebied, dat hij ‘de groene longen van Tanthof’ noemt. “Wie heeft dan die investering hierin gedaan? Dezelfde instantie die dat nu weer vernietigt? Met de komst van die - voor mij verwerpelijke - doorgetrokken A4 was het gewoon een erg nuttige en functionele afscheiding, een buffer tussen snelweg en woongebied. Er vindt gewoon kapitaalvernietiging plaats. De groene buffer is aangetast, dus uitlaatgassen en geluidsoverlast hebben straks, als de A4 hier ligt, meer toegang tot het woongebied.” 

Ook Jelle Wils van Tennet is zich ervan bewust dat de werkzaamheden ‘ingrijpend’ zijn voor het gebied. “Er komt heel wat bij deze klus kijken. We gaan straks ook zand storten en palen zetten. We hebben, samen met de Gemeente, goed gekeken hoe we het gaan herinrichten.” Volgens Wils komt er voor elke gekapte boom uiteindelijk een nieuwe boom terug. “We gaan ervoor zorgen dat het er straks weer zo goed mogelijk uitziet.” 

De hoogspanningsleidingen moeten echter goed functioneren, benadrukt Wils. Daarom mogen er geen bomen onder de leidingen groeien, want veel huishouden zijn van die stroom afhankelijk. En omdat de masten precies tussen een wijk en een snelweg komen, is de ruimte beperkt. “We hebben uitgebreid gekeken waar de 380kV-leidingen kunnen komen en dan kom je precies op dit punt uit. Dat heeft als gevolg dat een aantal bomen moet wijken.” 

In april en mei begint de aanleg van bovengrondse deel. Dan worden de mastplateaus gebouwd. Rond die tijd komt er ook een speciaal informatiecentrum aan de Kalfjeslaan 2, waar iedereen terecht kan met vragen over de 380kV-hoogspanningsleiding. Omwonenden krijgen binnenkort een uitgebreide bouwbrief met daarin meer informatie over de werkzaamheden. Wils: “Het is een groot infrastructureel project. Iedereen gaat er iets van merken. We proberen daarom zo transparant mogelijk te zijn.” De nu langs Tanthof lopende 180 kV-leidingen worden overigens, als de 380kV-leiding in gebruik is genomen, weer weggehaald. En, nog meer goed nieuws: de werkzaamheden liggen vooralsnog op schema... (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12