Afbeelding

Lichtjes in het wegdek waarschuwen automobilisten

Algemeen

Editie: Week 50, Jaargang 22 |

Met rood asfalt, pijlen op het wegdenk en een waarschuwingsbord worden automobilisten al attent gemaakt op de fietsoversteek aan de Voorhofdreef. Daar zijn donderdag LED-lampjes in het wegdek aan toegevoegd.

DELFT – De fietsoversteek op de kruising Voorhofdreef – Bosboom Toussaintplein staat te boek als onveilig. Sinds afgelopen donderdag zijn LED-lampjes in het wegdek verwerkt die automobilisten waarschuwen voor fietsers.

Zo hoopt Delft het aantal aanrijdingen op deze plek een halt toe te roepen. Afgelopen vier jaar gebeurde het hier vijf keer dat een auto en een fiets in botsing kwamen omdat een automobilist geen voorrang verleende. Drie keer belandde de fietser in het ziekenhuis. De LED-lampjes zijn een proef die mogelijk, als zij succesvol blijkt, op meerdere plekken in Delft kan worden toegepast. Voor de zomer wordt gekeken in hoeverre de lampjes helpen.


Voor verkeersdeelnemers is het systeem simpel. Fietser komt aan, felle lampjes knipperen, auto is gewaarschuwd. Hoe de techniek erachter werkt, is iets ingewikkelder. Camera’s rond deze plek gebruiken thermische detectie om fietsers te spotten. Gebeurt dit, dan gaan de lampjes knipperen. Voor Traffic Care, het bedrijf dat nu op 58 plekken in Nederland zo’n systeem heeft aangebracht, is dit de eerste variant waarbij lichaamswarmte van fietsers wordt opgemerkt.
De Fietsersbond afdeling Delft is er in elk geval gelukkig mee. “Met alles wat de veiligheid van fietsers verbetert, zijn wij blij”, laat hun voorzitter Marien Vermeer weten. Want, legt hij uit: “Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland daalt, maar niet onder fietsers. De hele Voorhofdreef is redelijk gevaarlijk. Veel automobilisten zijn er niet op bedacht dat fietsers in beide richtingen fietsen. We vinden het heel goed dat juist hier zo’n experiment wordt gedaan.”

De plek aan de Voorhofdreef is niet in overleg met de Fietsersbond afdeling Delft gekozen, laat Vermeer weten. “Maar we hebben regelmatig overleg met de gemeente. De laatste tijd wat intensiever om onveilige plekken te bespreken die we met eenvoudige middelen veiliger kunnen maken.” Dat kan geen kwaad, want door de komst van scootmobielen en elektrische fietsen nemen snelheidsverschillen op fietspaden toe. Fietspaden zijn bovendien niet meegegroeid met de toename van fietsverkeer in de stad. De Fietsersbond afdeling Delft hoopt samen met de Gemeente Delft vijftien verschillende plekken veiliger te maken. “En dat gaat lukken”, weet Vermeer zeker.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12