Afbeelding

Na vijf maanden op stal dansen de koeien van blijdschap

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Koeien, ouders, kinderen en andere geïnteresseerden genoten weer met volle teugen van de koeiendans op Hoeve Biesland. (foto: Koos Bommelé)

DELFGAUW – De driehonderd koeien van Hoeve Biesland zijn vorige week zaterdag weer met een ongekend enthousiasme de wei in gerend en gesprongen. Na vijf maanden op stal was de vreugde weer ongekend groot.


Zo’n driehonderd belangstellenden waren getuigen van de ‘koeiendans’ bij de biologische boerderij aan de Bieslandseweg in Delfgauw. Zij reageerden enthousiast op het bijzondere tafereel van de springende en rennende koeien. Ze maakten foto’s, filmpjes en deelden die massaal via de sociale media. “Voor mij is dit niet heel bijzonder, want ik maak het alk vijftig jaar mee”, vertelt boer Jan Duijndam. “Vooral mensen die het voor de eerste of tweede keer meemaakten kunnen zich haast niet voorstellen dat een koe met dat logge lichaam zo’n veertig centimeter van de grond komt. Dat maakt het ook wel apart.”


Duijndam heeft wel een verklaring voor deze bijzondere jaarlijks terugkerende gebeurtenis. “Ik denk dat het de natuur is. Een stal is donkerder en geeft een gevoel dat je er opgesloten zit. Dan komen de koeien voor het eerst weer in en open en lichte ruimte met een zachte bodem. Plots hebben ze weer ruimte en het is volop licht.” Ook het voorjaar heeft ermee te maken. “Want als je dit in de winter zou doen dan lopen ze wel naar buiten, maar gaan ze niet springen. Het is dus ook een voorjaarsprikkel.”


Het is op Hoeve Biesland inmiddels volop voorjaar. De eerste vijf schapen hebben al gelammerd. Jan Duijndam, die zich inmiddels een ervaren boer mag noemen, rekent zich wat het lekkere weer betreft echter nog niet rijk. “Ik sluit niet uit dat er straks opeens sneeuw ligt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12