Back to Frankie zorgt voor een lach en een traan op kerstavond

Algemeen

Henk van Gemeren, Reinier Parengkuan, Frank van Olmen, Joep Soelman en Polle Eduard (van links naar rechts) bieden Jeanette van der Vlies (midden) de cheque van 1820 euro aan. Frank Papendrecht kijkt over hun schouders mee. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Bassist Frank Papendrecht was tot zijn overlijden in november 2009 een graag geziene gast in de Delftse muziekscene. Daarom werd op kerstavond onder de noemer Back to Frankie een ouderwetse Let’s stick together-avond georganiseerd om hem te herdenken.

De voortekenen waren goed: drie bands waarmee Frankie heeft opgetreden, een afterparty met DJ Soulman en een uitverkocht café, terwijl er velen teleurgesteld naast de kaarten grepen. “Wat dat aangaat is het jammer dat we niet meteen een vergunning kregen om van het Binnenhof hiernaast gebruik te maken, want dan zouden er nog meer mensen van de avond kunnen genieten”, baalt Roley Zoetrum van Grand Café Verderop. 

De mensen die er wel waren, zagen Blue Sand, de bluesformatie waarmee Papendrecht vlak voor zijn dood grote plannen had, onaangekondigd de avond openen. Daarna stonden Polle Eduard en zijn vrienden, de Ferdinand Bakker Band en Cuccorullo Brillo Brullo op de planken om hun overleden maatje te eren.

Emotionele avond
Voor Rinie van Wissen, een vriendin van Frank, was het uiteindelijk toch een emotionele avond. “Frank was mijn beste vriend, we kookten ook vaak voor elkaar. Het verdriet slijt, maar natuurlijk mis ik hem nog regelmatig. De avond voor zijn overlijden kwam hij zijn sleutels nog bij me halen, want hij was de zijne vergeten. De volgende morgen was hij aan een hartstilstand overleden.” 

Het overlijden van Papendrecht was dan ook plotseling, hoewel hij al jaren wist dat hij leed aan Multiple Sclerose. De opbrengst van de avond, 1820 euro in totaal, werd dan ook gedoneerd aan het Nationaal MS Fonds. Namens dit fonds nam Jeanette van der Vlies de cheque in ontvangst. “We zijn ontzettend blij met dit mooie bedrag. Ik heb al met al een prachtige avond: de muziek is goed en er hangt een prettige sfeer. Het geld zal aangewend worden voor onderzoek naar de ziekte, maar er zullen ook patiënten mee worden ondersteund. 

Ook voor Henk Robers, die in de Polle Eduard band meespeelde, was het een bijzondere avond. “Want ik ken Frankie nog van heel vroeger uit de Haagse Spoorwijk. Ik ben één van de eersten die met Frank samengespeeld heeft. Toen ik naar Delft verhuisde, verloren we elkaar enigszins uit het oog. Toen hij later ook hier kwam wonen, kwamen we elkaar weer tegen en hadden we het wel over samenwerken, maar eigenlijk kwam het er nooit meer van. Het is mooi dat hij op deze manier herdacht wordt. Het is onwijs leuk om te doen. En dit is ons cadeautje aan Frank.”

‘Eenenveertig jaar’
Iemand anders die Papendrecht al jaren kende is Edward Susana, die een jaar bij hem in de klas gezeten heeft op de Bonifatius ULO in Rijswijk. “Maar na dat ene jaartje is de band hecht gebleven. Toen we vrienden werden was ik zestien. In de eenenveertig jaar die volgden, hebben we elkaar nooit langer dan drie maanden niet gezien. Het is mooi dat ‘zijn’ bandjes hier vanavond spelen, want ik kom heel wat oude bekenden tegen. Zij weten ook prachtige verhalen over Frank te vertellen. Logisch, want het was een geweldige vent en hij had nooit kwaad in zijn zin. Omdat we wekelijks contact hadden, mis ik hem natuurlijk nog wel regelmatig.” 

Ook nachtburgemeester Anna Krul kwam heel wat bekenden tegen en genoot van de avond. “Het is een prachtige invulling van kerstavond. Het is jammer dat het Binnenhof niet gebruikt kan worden, anders hadden er nog meer mensen van de avond kunnen genieten. Ik beleef vanavond een ouderwetse Let’s stick together-avond met al die bekenden. Ik kende Frank goed. Hij was naast een geweldige bassist ook nog eens een heel lieve jongen. Het mooie aan vanavond is dat veel mensen nu samenkomen, terwijl een heel aantal van hen morgen misschien wel alleen Kerst viert. Dan is het mooi dat ze vanavond met veel gelijkgestemden samen zijn.” 

Delfts ‘muziekprofessor’ Jimmy Tigges vermaakte zich ook opperbest. “De muziek vanavond is fantastisch en heel afwisselend. Frank speelde in prima bands. Pas na zijn dood wist ik eigenlijk echt wie hij was, dat kwam doordat hij nooit op de voorgrond trad. Hij speelde altijd op de Let’s stick together-avonden en hij was van de noot die je net niet verwachtte, maar die o zo goed getimed was.” 

Ook Michel van Dijk van Alquin, die bij de Ferdinand Bakker band meespeelde, beleefde een bijzondere avond. “Ik heb zo’n tien jaar met Frank samengespeeld en hij was een bijzonder zachtmoedige vent. Het is voor mij niet enorm emotioneel om aan deze avond mee te werken, maar het is jammer dat hij er niet bij is vanavond. Ik weet namelijk zeker dat hij het prachtig had gevonden.”

‘Geen toeval’
Derk Groen speelde gitaar bij Cuccorullo Brillo Brullo, de slotact. “Ik vind het prachtig om muziek te maken en heb het afgelopen jaar dan ook heel wat opgetreden. Vanavond is het geen toeval dat deze bands en zoveel publiek samenkomt. Wat zo leuk is aan vanavond is dat mijn dochter Maureen bij de Ferdinand Bakker band zong. En het was heel gaaf om met de band mee te spelen, terwijl ze ‘The Weakness in me’ van Joan Armatrading zong. Hier staat dus een ontzettend trotse vader.” 

Henk van Gemeren, mede-organisator van de avond was achteraf zeer tevreden. “We hebben een goede zet richting de politiek gedaan. In deze tijden van bezuinigingen hebben we het toch maar even voor elkaar gebokst. Het hoogtepunt van vanavond voor mij is dat de mensen vrolijk binnenkomen en ook weer met een vrolijk gezicht naar huis gaan. Bovendien hebben we een mooi bedrag voor het Nationaal MS Fonds binnengehaald. Het was vanwege de sfeer een bijzondere Let’s stick together-avond.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12