Nederland is wereldkampioen honkbal, kan Blue Birds daarvan profiteren?

Algemeen

DELFT – Ongelooflijk, het Nederlands honkbalteam is wereldkampioen geworden. Voor het eerst in de geschiedenis van deze op het Amerikaanse continent zo populaire sport slaagde een Europees erin de beste van de wereld te worden.

Het was voor de toeschouwers een hele zit, ook voor de Delftse Blue Birds. De wedstrijd werd door de regen liefst vier uur vertraagd. Maar ze hielden vol. In de kantine van de club aan de Schoemakerstraat keken ze naar de nu al historische wedstrijd. De wereldtitel is een mooie opsteker voor de sport, beaamt Blue Birds-voorzitter René van der Horst. “Honkbal leeft”, reageert hij.

Die wereldtitel is natuurlijk meteen de gelegenheid om het aantal beoefenaars van honkbal – en in het kielzog daarvan wellicht ook softbal - in ons land te doen groeien. Gaat Blue Birds nu volop aan de bel trekken? Van der Horst tempert de verwachtingen. “We hebben volgend seizoen al elf jeugdteams, meer kunnen we qua kader niet aan. Qua veld en materiaal overigens wel, maar we willen in onze club een aantal dingen beter gaan doen. We willen meer kader werven en opleiden en de PR beter verzorgen.” Daarmee lijkt een uitgelezen gelegenheid aan Blue Birds, in het verleden ontstaan uit SV Wippolder, voorbij te gaan. 

Volgend jaar bestaat de honk- en softbalbond ook nog eens honderd jaar, een tweede kans. Maar ook wat dat betreft zijn er volgens Van der Horst nog geen grootse plannen. “We wachten op acties van de bond, ik weet alleen dat er een groot congres wordt gehouden”, vertelt de Blue Birds-voorman. “Hoe ziet de bond de groei van de sport en welke rol zien ze daarin voor de clubs weggelegd? Er gaat vast wel wat gebeuren. Tophonkballer Tjerk Smeets, de zoon van Studio Sport-icoon Mart Smeets, wordt actief bij de communicatie betrokken, dat moet helpen.”

Vooralsnog is het aantal honkballers is ons land en bij Blue Birds stabiel. “Al merken we wel dat het de laatste drie jaar bij onze jeugd aantrekt. Dat komt doordat een aantal oud-spelers van ons nu training geven en teams begeleiden. En hun kinderen spelen dan ook bij ons”, geeft René van der Horst de Delftse situatie aan. Mede dankzij haar complete accommodatie, de club heeft ook een trainingshal en kan dus ’s winters gewoon doorgaan met sportieve activiteiten, zou Blue Birds toch wel eens een ‘sleeping giant’ kunnen zijn. Misschien wel via een samenwerking met een andere (sport)club? Daar had Van der Horst ook wel aan gedacht. Hij heeft zich daarop georiënteerd tijdens de bijeenkomst over ‘Maatschappelijk Verbinden en Samenwerken’ op 16 september. Concrete resultaten leverde dat echter nog niet op.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12