RK Basisschool De Bonte Pael 30 jaar

Algemeen

DELFT – RK Basisschool De Bonte Pael bestaat dertig jaar. Dit jubileum wordt van 4 april tot en met 21 april met allerlei activiteiten voor de leerlingen gevierd. Wilt u ook kennismaken met De Bonte Pael? Kom dan naar de Open Dag op 16 april. U kunt dan meteen het ingrijpend gerenoveerde schoolgebouw bewonderen.

Een veilig leefklimaat en een motiverende leeromgeving voor alle leerlingen

Op De Bonte Pael wordt gewerkt volgens een onderwijsconcept waarbij twee uitgangspunten heel belangrijk zijn: een veilig leefklimaat en een motiverende leeromgeving. Het leefklimaat heeft in eerste instantie betrekking op het gebouw, waarvan de renovatie dus onlangs is afgerond. Het gebouw heeft een energieke uitstraling gekregen, met overal zonwerend (dubbel) glas. De aula is een multifunctionele ruimte. Hier bevindt zich het podium waar gezamenlijke vieringen en optredens van leerlingen plaatsvinden. Er zijn computerwerkplekken waar de leerlingen digitaal de leerstof kunnen verwerken. De verhoogde lichtstraat en de vide bieden ruimte aan de bibliotheek en een leesruimte voor de leerlingen. De open lichtkoepels zorgen voor een natuurlijk verlicht en ruimtelijk gebouw. De verlichting is speciaal ontwikkeld en afgestemd op het gebruik in de klas in combinatie met het interactieve Smartboard. Het is rustgevend voor de ogen. In het hele gebouw is een CO2-gestuurd ventilatiesysteem geplaatst. Dit WTW-systeem draagt bij aan een gezond binnenmilieu. Goede ventilatie kan hoofdpijn, allergieën en astmatische klachten voorkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat leerlingen tot 15 procent beter presteren in goed geventileerde klaslokalen. Dankzij dit CO2-gestuurd ventilatiesysteem biedt De Bonte Pael een gezonde, frisse en aangename leeromgeving aan de leerlingen. “De hele dag komt er frisse lucht binnen”, zegt Brigitte Schuller-Steijger, directeur sinds augustus 2007. “Alle fijnstof wordt er in het filter op het dak uitgehaald en daarna wordt de frisse lucht naar binnen geblazen. Hierdoor is er continu een goed binnenklimaat, de lucht is hier zelfs gezonder dan buiten op het schoolplein.”

Een ander onderdeel van een veilige leefomgeving is de Kanjertraining. Deze training vindt in alle groepen plaats en is bedoeld om plagen te voorkomen. “Plagen en pesten kun je nooit voorkomen, maar we willen dat wel zo veel mogelijk doen”, zegt Schuller. “De leerlingen krijgen tien keer per jaar een training. Naar aanleiding van een groot verhaal worden er rollenspelen gedaan en vertrouwensoefeningen. Hierdoor krijg je een klimaat in de klas waar kinderen elkaar vertrouwen en zichzelf durven zijn.” Alle leerkrachten hebben een driejarig scholingstraject gevolgd om deze trainingen te mogen geven. Bij de Kanjertraining wordt uitgegaan van een aantal regels: we vertrouwen elkaar, we helpen elkaar, niemand speelt de baas, niemand lacht uit en niemand doet zielig.

Motiverende leeromgeving
Het andere uitgangspunt van dit onderwijsconcept is een motiverende leeromgeving. De ene leerling heeft meer instructie nodig dan de andere leerling. Bij De Bonte Pael wordt hier rekening mee gehouden. Sommige leerlingen krijgen meer lesstof van hetzelfde of een lager niveau aangeboden en krijgen meer uitleg. Een andere leerling krijgt juist extra lesstof. “Er worden groepjes gecreëerd in één klas”, zegt Schuller. “Hierdoor krijgt iedereen de lesstof op een passende manier aangeboden. We werken dan eigenlijk ook op drie niveaus: extra uitdaging nodig, gemiddelde leerling en behoefte aan extra instructie. Voor de goede leerlingen is er ook de Plusklas, waar bijvoorbeeld Spaans en Sterrenkunde aan bod komen.”
Kinderen vinden het niet leuk om alleen uit boeken te moeten leren. Om de leeromgeving motiverend te houden, mogen de leerlingen hier ook veel zelf aan de slag. Bijvoorbeeld op het gebied van Wetenschap en Techniek, een onderwijsprogramma waar De Bonte Pael in vier jaar tijd 20.000 euro subsidie voor gekregen heeft. “Op school kunnen de leerlingen nu met materialen aan de slag als technisch Lego en Knexx”, zegt Schuller. “Ook maken we excursies, zoals naar het Science Center Delft en de Watervlo, het schip dat aan de Hooikade heeft gelegen. Bij de VAK worden regelmatig lessen gevolgd.”

Met groep 8 wordt elk jaar de route van Prinsjesdag omgekeerd gelopen. Op hun weg komen ze allerlei belangrijke plekken en gebouwen tegen. Ze krijgen zodoende geschiedenisles op locatie. “Ons streven is goed onderwijs, wat moet leiden tot goede leerresultaten”, zegt Schuller. “Dat wordt ook bereikt, want meer dan de helft van onze leerlingen krijgt een Havo- of VWO-advies.”

Jubileumfestiviteiten
De festiviteiten ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van De Bonte Pael vinden plaats van 4 april tot en met 21 april. Het begint op maandag 4 april om 8.30 uur met het zingen van het schoollied op het schoolplein. Daarna gaat iedereen naar binnen en wordt de nieuwe bibliotheek feestelijk geopend. De Open Dag is op 16 april van 10.00 tot 13.00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is en een kijkje wil komen nemen is van harte welkom. Ook voor kinderen in de peuterleeftijd zijn er leuke activiteiten. Op donderdag 21 april komt wethouder Vokurka het gebouw officieel openen. Voor de leerlingen is er in de feestperiode van alles te doen. Er zijn extra lessen gemaakt van alles dat het onderwijs op De Bonte Pael de moeite waard maakt. De docenten drama, muziek en beeldende kunst van de VAK komen extra lessen geven. Er is een schoolbrede Techniekmiddag, er zijn workshops van muziekgroep Excelsior en er is een Bonte Feestochtend. Er zijn een judoles, een taekwondo-les, een stoere-dans-les en een voetbalcircuit bij Full Speed. Daarnaast zijn er twee crea-middagen. Tijdens één van deze middagen gaat de hele school aan de slag voor een goed doel: Wishes For The World, dat het World Food Programme steunt. Het laat alle kinderen van groep 1 tot en met 8 nadenken over hun wens voor de wereld. De wensen worden op een kaartje geschreven en die worden bevestigd aan een poppetje dat de leerlingen zelf hebben aangekleed en versierd tijdens de crea-middag. Voor elk ingezonden wenspoppetje doneert Kids Moving the World één schoolmaaltijd aan het School Feeding project.

Bedrijf: RK Basisschool De Bonte Pael
Adres: Bikolaan 113
Telefoon: (015) - 261 76 60
Internet: www.bontepael.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12