De basketbaldames van DAS kijken elk jaar weer een stukje meer omhoog

Algemeen

De dames van DAS trainen vijf keer per week. Tijdens de maandagavondtraining liet Van Blitterswijk vast wat kunst- en vliegwerk zien.

DELFT – De tijd dat de basketbaldames van DAS tegen degradatie streden is definitief voorbij. Als het aan Amy van Blitterswijk ligt, gaat haar ploeg dit jaar zelfs voor een plek in de top-drie van de Eredivisie.

Hoewel het seizoen voor de basketbalsters pas eind oktober begint, is de ploeg van Gertjan van der Linden vorige week maandag al begonnen met trainen. Delft op Zondag sprak met Amy van Blitterswijk, de guard van de ploeg. 

-Hoe ging die eerste training?
“Het was pittig. De vier tot vijf weken daarvoor heb je weinig gedaan, al doet iedereen wel wat voor zichzelf. Ik ging daarom zo’n vier, vijf keer in de week hardlopen. Anders val je in het begin helemaal in zo’n gat.” 

-Kijk je al uit naar het nieuwe seizoen?
“Zeker. Er zijn weer wat nieuwe meiden bijgekomen, dus ik heb gelijk zin om weer te beginnen. We willen voor de bovenste posities gaan. Vorig jaar stonden we vijfde toen de play-offs ingingen. Zonde, want we hebben een hele tijd vierde gestaan. Maar aan het einde van het seizoen hebben we een paar keer onnodig verloren. Superzonde. Nu gaan we voor de bovenste drie plekken.” 

-Is dat niet erg ambitieus?
“Ja, maar ik denk dat het wel moet gaan lukken. Er zijn twee speelsters vertrokken: Kelly Brugman en Jen Schumacher. Daar zijn drie nieuwe voor in de plaats gekomen: Tahnee Vogelsang, Karen van den Nieuwendijk en nog een Russische meid zijn van Binnenland in Barendrecht overgekomen. Verder komt Regi, een nieuwe Amerikaanse, ons versterken. Tahnee is een goede vriendin van me, zij speelde voorheen ook bij DAS. Onwijs leuk dat ze weer terug naar Delft komt.” 

-De tijd dat jullie tegen degradatie streden is nu wel definitief voorbij?
“We zijn de laatste jaren met een stijgende lijn bezig. We zijn van niets naar de Eredivisie gegaan. Dan is het een kwestie van geld en het verwerven van goede speelsters om het te redden. We hebben nu in Gertjan van der Linden een hele goede coach en er zijn meer financiële middelen beschikbaar. Het is daarmee allemaal wat professioneler geworden en de verbeteringen blíjven doorgaan. Als je het goed doet krijg je natuurlijk ook meer voor elkaar.” 

-In hoeverre ben je als speler door die vier seizoenen Eredivisie-basketbal gegroeid?
“Je groeit sowieso door, maar omdat je Eredivisie speelt train je harder en ben je met veel discipline met je sport bezig, door bijvoorbeeld ook op je voeding te letten. Maar ook door de mensen met wie je speelt word je alleen maar sterker en beter. Als je vijf meiden in de ploeg hebt die er een beetje bijhangen, heb je op de training weinig tegenstand. Nu werkt iedereen er bij ons keihard voor om speelminuten te krijgen.” 

-Hoe was het om een jaar voor Binnenland te spelen?
“Heel leerzaam, het was voor het eerst dat ik echt professioneel bezig was. Ik speelde daar met allemaal ervaren meiden, waaronder een aantal buitenlandse. Die waren fulltime met basketbal bezig. Gertjan van der Linden was daar toentertijd trainer, dat was voor mij één van de redenen om naar Binnenland te gaan. De groei die we nu doormaken is voor een groot deel aan hem te danken.” 

-Miste je je oude cluppie niet?
“Natuurlijk. Ik trainde elke avond bij DAS, je teamgenoten zijn daardoor ook je vriendinnen. Gelukkig gingen mijn twee beste vriendinnen mee. Maar de mensen die je dagelijks zag mis je dan wel opeens. Verder is ook mijn vader heel actief binnen de vereniging. Mijn overstap naar Binnenland voelde toch een beetje als verraad en het voelde egoïstisch om voor mezelf te kiezen. Toen ik terugkwam vond iedereen het gelukkig hartstikke fijn dat ik er weer was.” 

-Wat verwacht je van het komende seizoen?
“We gaan ervoor! Iedereen is erg gemotiveerd om bij de bovenste plekken te eindigen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12