Teleurstelling bij DAS na verloren finale, maar het was toch vooral een heel mooi seizoen

Algemeen

Het damesteam behaalden dit seizoen het beste resultaat ooit in de geschiedenis van DAS (foto: Harry Kraak)

DELFT – Ondanks een succesvol seizoen overheerst teleurstelling bij de dames van de Delftse basketbalvereniging Woonbron DAS. Na het nét niet behalen van de landstitel op Tweede Pinksterdag kregen zij nog een tegenvaller te verwerken. Hun trainer/coach Gertjan van der Linden gaat hen verlaten.

“Ik word fulltime bondscoach van het rolstoelbasketbal,” legt de 42-jarige trainer uit Hendrik Ido Ambacht uit, “en dat is helaas niet meer te combineren met DAS.” Speelster Amy van Blitterswijk vindt het ‘superjammer’. “Waarschijnlijk speel ik nog maar een jaar op eredivisieniveau en dat had ik graag met Gertjan gedaan.” Toch snapt zij de keuze wel. “Gertjan doet alles voor honderd procent. Ook binnen DAS heeft hij zich met ontzettend veel overgave en toewijding ingezet. Met zijn andere bezigheden denkt hij dat nu niet meer te kunnen waarmaken,” aldus de 24-jarige speelster. 

Het bericht volgde op een ontluisterende finale waarvan de kater nog duidelijk niet verdwenen is. Op Tweede Pinksterdag speelden de Delftse basketbalsters in Den Helder de finalewedstrijd tegen HLB Accountants. In de laatste fase van de wedstrijd leken de Delftse meiden met een voorsprong van vijftien punten hun eerste landstitel te gaan pakken. Wat iedereen op dat moment voor onmogelijk had gehouden, gebeurde toch. DAS gaf de regie volledig uit handen waardoor Den Helder langzaam maar zeker de achterstand van vijftien punten kon goed maken en voor de veertiende keer landskampioen werd. Ondanks een mooie tweede plaats, overheerst bij Van der Linden nog steeds een gevoel van teleurstelling. “We verdienden het om te winnen. We waren die dag echt de betere ploeg en speelden het beste spel van dit seizoen. Helaas ging de vermoeidheid bij ons een rol spelen. We gaven ballen weg en wisten niet meer te scoren. Ook moesten er een paar van mijn spelers uit met vijf fouten. En op dat moment kwam HLB Accountants in een geweldige flow. Daar hadden we geen passend antwoord op,” aldus de trainer/coach. Ook Van Blitterswijk kan nog niet blij zijn met de tweede plek. “Het is echt een kater. Als we nu met 100 punten verschil hadden verloren, oké. Maar we waren nu zo dichtbij!” 

Desondanks kunnen zowel spelers als trainer terugkijken op een zeer succesvol seizoen. Halverwege het seizoen wisten ze het Final Four-toernooi te winnen, ze behaalden een derde plaats in de reguliere competitie, een finaleplaats in de play-offs en ze werden uiteindelijk nummer twee van Nederland. Met voorsprong het beste resultaat dat een seniorenteam van DAS ooit heeft behaald. “Natuurlijk, als je het reëel bekijkt hebben we een heel erg geslaagd seizoen gehad. We hadden een fantastisch team en we zijn de uiteindelijke nummer twee van Nederland,” zegt Van Blitterswijk. Van der Linden sluit zich hierbij aan: “Toen ik twee geleden begon, startte het team onderaan, als tiende, in de competitie. Dat jaar eindigden we als vijfde. En nu, een jaar later zijn we tweede. Een hartstikke mooi resultaat natuurlijk.”
Ondanks alle teleurstellingen toch een mooi seizoen, daar is iedereen het over eens. “Dit is een enorme opsteker voor het damesbasketbal in Delft,” vindt Gertjan van der Linden. “Studio Sport is tweemaal langs geweest en bij thuiswedstrijden zaten er soms wel 400 supporters.” Het is nog niet bekend wie de rol van Gertjan van der Linden gaat overnemen. Welk team er volgend jaar zal staan, is nu nog niet helemaal bekend. Van der Linden gaat er wel van uit dat de Nederlandse kern intact zal blijven. “De vier buitenlandse speelsters vertrekken waarschijnlijk, maar daar komen vast weer andere goede speelsters voor.” (MdB)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12