Afbeelding

Toename van touringcars zorgt voor ergernis op opgeknapte Nieuwe Langendijk

Algemeen

Editie: Week 19, Jaargang 22 |

Een Franse touringcarchauffeur had woensdagmiddag wel een idee hoe hij aan het vaststaande verkeer richting de Markt kon ontsnappen: even achteruit langs een terras over de middenberm. Het zijn volgens Ditte Mostert dagelijkse taferelen. (foto: Ditte Mostert)

DELFT – Het gaat goed met toeristisch Delft. Busladingen vol toeristen reizen momenteel af en aan naar de Prinsenstad. Mooi voor Delft, maar ondernemers en bewoners aan de Nieuwe Langendijk zijn er minder blij mee. Hun straat staat dagelijks vol ronkende touringcars.

De Nieuwe Langendijk heeft onlangs een fikse opknapbeurt gekregen en kan met recht de rode loper van de stad worden genoemd. Het is echter ook voor busladingen vol toeristen de toegang tot de historische binnenstad. “Het toeristenseizoen is losgebarsten”, ervaart Ditte Mostert van Happy Day Tours dagelijks. De manoeuvres van de touringcarchauffeurs leiden volgens haar regelmatig tot gevaarlijke situaties. “Als de straat hier vaststaat ontstaan af en toe wild-west-taferelen. De chauffeurs moeten dan op een bepaald tijdstip hun passagiers oppikken. Als ze dat niet redden raken ze in de stress en gaan ze bijvoorbeeld over de middenberm, of rijden ze tegen het verkeer in. Op rare plekken gaan ze draaien en keren. Zo ontstaan soms levensgevaarlijke situaties, heel griezelig om te zien. Het is te gek voor woorden.”

Niet nieuw
Het probleem is niet nieuw. Ook voorgaande toeristenseizoenen gebeurde het dat op de Nieuwe Langendijk files van touringcars en andere voertuigen ontstonden. De Gemeente Delft en Delft Marketing gingen hierover met elkaar in overleg. Zo ontstond het plan om de toeristen bij het blauwe hart af te zetten, maar na hun bezoek aan het centrum weer op te pikken bij het Hampshire Hotel Delft Centre. “Dit hebben we alle touroperators verzocht, we kunnen het ze niet verplichten”, laat Marjan den Boer van Delft Marketing weten. “Bovendien hebben we flyers gemaakt die touroperators aan hun passagiers kunnen meegeven zodat die weten waar het hotel precies is.”
Als iedere chauffeur zich hier aan houdt, scheelt dat al de helft van de overlast, beseft ook Ditte Mostert. Liever heeft ze dat alle toeristen voortaan bij het hotel worden afgezet èn opgehaald en wandelend over de Nieuwe Langendijk richting het centrum trekken. “Die vijf minuten lopen kunnen er ook nog wel bij als ze Delft bezoeken. Dat is gezonder voor hen en in elk geval gezonder voor ons. Het staat hier vijf à zes keer per dag een uur vast. Die stinkende uitlaatgassen die je dan ruikt kunnen niet gezond zijn.” Daarbij komt dat de wandelende toeristen langs de winkels en horeca aan de Nieuwe Langendijk lopen. Bezoekers van de gloednieuwe terrassen in de middenberm kunnen dan iets relaxter van hun drankje genieten.

Geen optie
Volgens Marjan den Boer is het plan van oppikken en afhalen bij het hotel overwogen, maar helaas geen optie. “Dat doen we om drukte bij het hotel te voorkomen. De parkeerplaats daar is te klein om alles te laten plaatsvinden. Nu wordt de drukte meer verdeeld.” Bovendien: “Ik vind het wel gastvrij dat de toeristen bij het blauwe hart worden afgezet, maar de belangrijkste overweging is dat bij het hotel niet voldoende ruimte is.”
Ditte Mostert is met Happy Day Tours zelf werkzaam in de toeristische sektor. “Ik wil de toeristen de stad niet uit hebben, want wij moeten het van toeristen hebben”, benadrukt ze. “Maar ook onze gezondheid en de risico’s wegen zwaar. Je kan er op wachten dat hier een keer iets ernstigs gebeurt.” Ze denkt niet dat toeristen Delft voortaan links laten liggen als ze een stukje moeten wandelen vanaf het hotel of de Koepoortbrug richting de Markt. “Als ze slecht ter been zijn doen ze geen stedentrip. De Nieuwe Langendijk is prachtig vernieuwd en er is veel geld uitgegeven om een rode loper te creëren. Dan is het zonde als bussen over de middenberm rijden en de bestrating verzakt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12