Wat ik zeggen wil: zondag 3 augustus

Algemeen

De ingezonden brieven uit de Delft op Zondag van zondag 3 augustus.

Rookverbod
DELFT - Gelezen? Een club, die Clean Air Nederland heet, heeft een meldpunt geopend waar u een klacht kunt melden als u terrassen ziet waar gerookt wordt. De vervolgden zijn al uit de Horeca verjaagd, nu moeten zij ook uit de buitenlucht verdreven worden. Het openen van dat meldpunt is gezeur van betweterige moraalridders, gedram van doctrinaire bedillers. Ik zag een man zitten op een terrasje met een sigaretje. Af en toe kwam een vrachtwagen langs die de bevoorrading langs bracht, voor de cafeetjes. Vette uitlaatgassen gingen de lucht in. En naast hem zat iemand het Can-meldpunt te bellen, omdat hij de ongehoorde brutaliteit had gehad om een sigaret op te steken...(citaat Rob Hoogland, columnist krant). Ik was 14 toen de oorlog afgelopen was. Bedreigende geboden en verboden waren Godzijdank niet meer van kracht. We waren geen vervolgden meer. Zo’n soort meldpunt was er toen ook. Voor dat soort mensen hadden wij een benaming. Zij voelden zich superieur en wisten van geen ophouden. Tot in onze huizen zullen zij proberen ons, de rokers, te vervolgen. Maar zij zullen daar niet in slagen, die betweters. Onze onverwoestbare drang naar vrijheid van doen en laten heeft ons de oorlog door geholpen. De resterende tijd die mij nog gegeven is, zal ik
geharnast op een terrasje een sigaretje opsteken,en met plezier nippen van een drankje. Proost!

Wilma Oostdijk, Delft 


Vliegtuiglawaai
DELFT –De afgelopen maanden hebben de Delftenaren kunnen horen hoe vliegtuigen vanaf vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam niet bepaald geruisloos over Delft heen vlogen. Wanneer u niets doet, zullen ze er bij Zestienhoven van uitgaan dat het niet erg is als ze nog meer vliegtuigen op allerlei tijden (ook ’s nachts) over Delft laten vliegen. Er zijn volgens hen dan namelijk toch geen klachten binnengekomen. Als u bij elk overkomend vliegtuig naar het telefoonnummer 010 - 473 3333 belt, dan wordt de klacht genoteerd en is er een kans dat wij niet steeds meer vliegtuiglawaai boven Delft krijgen. Zou de Gemeenteraad van Delft hier misschien ook iets aan kunnen doen? Dan wat anders: In het Technisch Weekblad van 5 juli staat dat Air Liquide bij Rotterdam de grootste fabriek voor waterstof in Europa gaat bouwen. De bij de fabricage vrijkomende koolstofdioxide (CO2) wordt in de atmosfeer geloosd. Bij de meestal heersende wind vanuit het Westen zal die CO2 wel over Zuid-Holland en over Delft en Rotterdam heen waaien. En wij als burgers moeten onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk beperken… Een vreemde zaak dat dit in Nederland kan. 

J.E.N. de Senerpont Domis, Delft


Nederlandse taal?
DELFT - Goed idee van Henk Tetteroo, om het gebruik van Nederlandse woorden te promoten! Helaas zal er echter niet aan te ontkomen zijn, ook een goede Engelse variant van de slogan (neem me niet kwalijk: leuze) te hebben. Overigens: Henk schrijft over de ‘weg-met-onze-taal-mentaliteit’. Dat mentaliteit een Frans woord is valt velen nog wel op, maar dat de woorden ‘met’, ‘onze’ en ‘taal’ uit het Grieks komen valt niemand meer op, en evenmin dat ‘weg’ afkomstig is uit het Oud-Saksisch. Zo gaat dat met talen: Ze beïnvloeden elkaar en vermengen zich. Dat kun je betreuren, maar het gebeurt toch, en dat is van alle tijden.

Rolf Clason, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12