Korte berichten... zondag 10 januari

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van 10 januari.

Minister Van der Hoeven in debat over Delfte kenniseconomie
DELFT - In de Senaatszaal van de Aula van de TU vindt a.s. maandag een debat plaats over de Kenniseconomie en de Delftse regio. Na inleidingen door Dirk Jan van den Berg (TU), Jeroen van Oort (CDA commissielid), Ronald Vuijk (wethouder Economische Zaken), Marco Waas (decaan 3ME) en Bob Ursem (directeur Botanische Tuin) zal de minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven reageren op de sprekers en zelf haar eigen beleid uitleggen. Aansluitend wordt een debat gehouden tussen de genodigden onderling en met de aanwezigen in de zaal.


Wereldzaak-medewerkers gaan weer voor de prijzen
DELFT - De Wereldzaak doet a.s. dinsdag in de RAI in Amsterdam tijdens de grootste Horecavakbeurs van Nederland weer mee met de wedstrijd ‘Lekker Anders’. Vorig jaar waren de werknemers van het restaurant hier behoorlijk succesvol. Tijdens deze wedstrijd hadden Ilona Wildenberg en Tobias Westerveld laten zien wat zij waard waren en ze maakten de lekkerste broodjes. Het resultaat was een sponsorprijs van Koppert Cress voor Ilona en de derde prijs voor Tobias. Jiwar Amin won een eerste prijs en Philip van der Sar won namens De Wereldzaak een sponsorprijs. De vier Delftse deelnemers van vorig jaar krijgen dinsdag wederom een kans om in de prijzen te vallen. De voorbereidingen zijn al begonnen, de receptuur wordt uitgewerkt en aan de presentatie druk gesleuteld.



Delftse Kalender voor alle culturen
DELFT - Het eerste exemplaar van de Delftse Culturele Kalender 2010 werd afgelopen donderdag aan wethouder Dick Rensen uitgereikt. De kalender is uitgevoerd door Nyama, in samenwerking met de Werkgroep Migranten Communicatie, Breed Welzijn Delft en de Gemeente Delft. In de kalender wordt aandacht besteed aan de feest- en gedenkdagen die in verschillende culturen worden gevierd. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘eten’, per maand is een recept te vinden dat is gekoppeld aan een bepaalde culturele feestdag. Uiteraard ontbreken ook de typisch Delftse feesten en evenementen niet op de kalender.



Rustig verlopen Oud & Nieuw, behalve in Buitenhof
DELFT - Oud & Nieuw verliep in Delft weer rustiger dan in voorgaande jaren. Naast minder schade, waren er minder illegale vuren, minder brandmeldingen en een gering aantal autobranden. Wel was het in de wijk Buitenhof onrustig. Iets na twaalf uur werden daar de ramen ingegooid van het woon-zorgcentrum Die Buytenweye. Politie-eenheden werden bekogeld met lawinepijlen en stenen. Net zoals vorig jaar was daardoor inzet van de Mobiele Eenheid nodig. De ME begon rond half één de straten schoon te vegen, hierbij werden twee aanhoudingen verricht. 


DOK-activiteiten in het voorjaar
DELFT – In de schappen van DOK Voorhof is sinds afgelopen week de nieuwe brochure ‘DOK Actiefgids voorjaar 2010’ te vinden. Dat is een boekje met 50 pagina’s vol met workshops, lezingen, inloopmiddagen, live muziek en exposities. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor leden èn niet-leden. Reserveren voor één van de activiteiten kan heel eenvoudig online. DOK Voorhof vindt u aan de Duke Ellingtonstraat 203. Telefoon: (015) - 212 34 50. Internet: www.dok.info.


Leerbuurt Poptahof
DELFT – In Leerbuurt Poptahof proberen negen partijen uit Delft en Poptahof schooluitval tegen te gaan. Ook worden de kansen op een doorstroom van opleiding naar werk verbeterd. Het motto is dan ook ‘Poptahof als plek om te leren en te werken’. Sinds het schooljaar 2008-2009 zijn er al 32 leerwerkplekken gerealiseerd in de gezamenlijke leerafdeling Omnibus/Horizon/Octopus. De komende maanden wordt gezocht naar uitbreiding van het aantal leerafdelingen, bijvoorbeeld in de sport of in de horeca. Iedereen met een bedrijf in Poptahof en die een bijdrage wil leveren kan mailen naar leerbuurt@poptahof.nl.


Planning bouwwerkzaamheden
DELFT – Veel bewoners hebben vragen over de planning van de bouwwerkzaamheden in Poptahof. Dat bleek eens te meer bij de laatst gehouden bijeenkomst van het Buurtplatform. Veel mensen willen graag duidelijkheid, omdat ze dan weten of ze al geld moeten uitgeven aan de inrichting van hun woning of dat ze beter nog even kunnen wachten. Deze mensen kunnen kijken op de website www.poptahof.nl/?id=91, waar de planning te vinden is zoals die op dit moment geldt (hieraan kunnen geen rechten worden ontleend). In het najaar van 2010 is er een informatiebijeenkomst over de planning. Dan is er ook meer duidelijkheid over de planning van Poptahof Noord. 


‘Het draait dit jaar om keuzes maken, want er zal fors moeten worden bezuinigd’
DELFT – In de Delft op Zondag van 3 januari j.l. blikten de Delftse politieke partijen vooruit op het nieuwe jaar en de komende verkiezingen. De reactie van D66 kwam na het ter perse gaan van de krant pas binnen, maar met het oog op de volledigheid willen we u de plannen van D66 uiteraard niet onthouden. “In 2010 draait het om keuzes maken, want er zal fors moeten worden bezuinigd”, stelt D66-lijsttrekker Lucas Vokurka. “Door de economische crisis moet de Gemeente het de komende jaren met aanzienlijk minder geld doen.” Als het om keuzes maken gaat, dan kiest D66 Delft voor onderwijs. Volgens de D66-lijsttrekker is een bereikbaar, groen, veilig en ondernemend Delft echter niets zonder goed opgeleide en vaardige Delftenaren. “D66 Delft wil daarom investeren in mensen. Onderwijs is de toegangspoort tot de Nederlandse en Delftse samenleving. Dat geldt voor iedereen. Zowel voor allochtonen als voor autochtonen.” Goed onderwijs komt volgens D66 alleen tot zijn recht in een stad waar mensen met plezier wonen. De democraten willen daarom investeren in de wijken van de stad. “Woningbouwcorporaties spelen hierbij een belangrijke rol. De sociale huisvesters moeten niet alleen werk maken van het isoleren van hun woningen, want anders kunnen hun huurders door de hoge energieprijzen de vaste woonlasten niet meer betalen. Ze moeten ook een bijdrage leveren aan de huisvesting van scholen en andere onmisbare voorzieningen in de wijk.” 


Overgewicht bij kinderen
DEN HOORN – Overgewicht bij kinderen is het onderwerp van de lezing die Frances Knopper op woensdag 13 januari a.s. in de Bibliotheek van Den Hoorn houdt. Hierbij komt van alles voorbij, zoals de oorzaken van overgewicht, tandbederf, goede voeding voor verschillende leeftijdsgroepen en praktische tips om overgewicht te voorkomen. Kinderen vanaf acht jaar kunnen zelf checken hoe gezond ze eten. Het begint om 20.00 uur en de toegangsprijs is 7,50 euro (leden betalen 5 euro). Kaarten reserveren kan via de website of bij de bieb zelf. U vindt de bibliotheek aan het Fluitekruid 62. Telefoon: (015) - 261 18 38. Internet: www.bibliotheekdenhoorn.nl.


Help de Gemeente met opruimen
MIDDEN-DELFLAND - De vriesperiode heeft het opruimen van de vuurwerkresten van de afgelopen jaarwisseling bemoeilijkt. Toch streeft de Gemeente Midden-Delfland ernaar het vuurwerkafval in een zo kort mogelijke tijd op te ruimen. Het vuil is nu echter vastgevroren en de veegwagens raken verstopt. Bewoners van de kernen in Midden-Delfland kunnen helpen door alle grote stukken zelf te verzamelen en die aan te bieden tijdens de reguliere ophaaldienst voor restafval.


Informatiekrant Middenin
MIDDEN-DELFLAND – Bewoners van de kernen in Midden-Delfland hebben onlangs de nieuwe informatiekrant Middenin thuis bezorgd gekregen. Hierin leest u in korte artikelen over het gemeentelijk beleid. Ook komen aan bod initiatieven van inwoners, ondernemers en organisaties die zich bij die ideeën aansluiten. Op deze manier bent u in vogelvlucht bijgepraat. Heeft u geen Middenin ontvangen? U kunt de informatiekrant bekijken op de website van de Gemeente: www.middendelfland.nl.


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12