Drie botsende boten op de Schie zorgen voor veel vragen en schade

Algemeen

Op de foto’s, met de klok mee: Het half gezonken schip, een iets minder diep gezonken auto op de voorkant van het schip, olie op het water dat wordt tegengehouden door drijvende witte buizen en een duiker die klaar staat om het water in te gaan.

DELFT – Het was een bewogen week op de Schie. Dinsdagmorgen kwam een veerpont bij het Jaagpad in Rijswijk in botsing met een vrachtschip en raakten twee opvarenden te water. Donderdagmorgen zonk een binnenvaartschip in de Schie, maar hierbij raakte niemand gewond.

Wat in de nacht van woensdag op donderdag precies is gebeurd, is donderdagmorgen echter onduidelijk. De schipper van de ‘Henmar’ heeft ’s nachts ‘iets’ geraakt, is daarna aangemeerd, gaan slapen, en werd weer wakker toen zijn boot al zinkende was. Toen dit bericht bij de Provincie Zuid-Holland binnenkwam, werd de andere scheepsvaart in de Schie meteen gestremd. 

Als we donderdagmorgen gaan kijken wil of kan niemand er iets over kwijt. Het is echter voor iedereen duidelijk dat hier, in de Schie ter hoogte van Lijm & Cultuur, iets flink mis is gegaan. De voorkant van het schip, met daarop een auto, ligt deels onder water. De achterkant steekt een stuk omhoog. De schroef komt zelfs boven het water uit. Een hijskraan schept ondertussen de lading, bergen met zand, naar de kade. De zoon van de schipper neemt een foto van wat ooit zijn vaders trots was. Hij kan echter weinig over het ongeluk zeggen. “Ik kom ook pas net aan.” Zijn vader zit even verderop in een keet. Hij oogt aangeslagen en wil niet met de aanwezige pers praten. “Ik hoop dat je dat begrijpt”, zegt Jaap Huisman van de Provincie Zuid-Holland, die de keet net verlaat. 

Rond de klok van tien uur komt de Delftse havenmeester aan op de plek des onheil. “Ja”, richt Huisman zich tot hem, “je bent havenmeester van Madurodam, maar er gebeurt hier meer dan in Rotterdam”, grapt hij. Althans, met twee bepaald niet kinderachtige incidenten in een week tijd lijkt dit niet eens zo overdreven. De havenmeester had al begrepen dat de schipper ’s nachts ‘iets’ heeft geraakt. Hij vraagt Huisman naar de vervuiling. “Die valt mee”, stelt hij hem gerust. “Ik heb gehoord dat er niet veel olie in het schip zat.” 

Toch drijven er enkele olieplassen op het water. Die worden op hun plek gehouden door drijvende witte slangen. Naarmate de tijd vordert, wordt het steeds drukker op de kade. Fotografen, journalisten en andere geïnteresseerde Delftenaren verbijten de kou en kijken naar het gezonken schip. Ton van der Werf is één van hen. De Delftenaar was er vandaag al vroeg bij. Hij hoorde ’s ochtends om 7 uur over het zinkende schip en hij wilde dit niet missen. Hij vindt het ‘toevallig’ dat er weer een boot in problemen is gekomen op de Schie. “Want maandag was er al dat incident met het pontje.” Van der Werf heeft al veel foto’s genomen. “Daar ben ik voor gekomen. Je ziet zoiets niet vaak op het water, misschien één keer in je leven. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.” De fotograferende Delftenaar heeft het ondertussen – net als iedereen – wel koud gekregen. Hij heeft echter meer te doen met de schipper. “Hij zal wel verdriet hebben. Hij moet z’n hele handel overboord gooien. Ongelukken zijn eigenlijk nooit mooi, wèl spectaculair.” 

Rond half elf komt een busje met duikers om hulp te bieden bij eht bergen. De brandweer was ’s nachts om half vijf al ter plekke om het schip leeg te pompen. “Maar dat had geen zin, want het water bleef naar binnenstromen”, weet Huisman. Wat hij ook weet, is dat een ander nabijgelegen schip, de Zeelandia, heeft aangeboden om te helpen. Huisman heeft geen idee wanneer de Henmar weer boven water komt. Hij hoopt vanmiddag nog. “Maar bergen is natuurlijk een hele operatie.”

Aanvaring
Eerder deze week vond er ook al een incident plaats op het Rijn-Schiekanaal. Toen kwamen een vrachtschip en het overstekende pontje met elkaar in aanvaring. Op het moment van die aanvaring waren er, buiten de schipper, vier personen aan boord. Twee van hen raakten te water maar zagen beiden kans om weer aan de wal komen. Één van hen werd bij een omwonende onder de douche gezet om weer op te warmen, de andere drenkeling werd naar een ziekenhuis vervoerd om daar weer op temperatuur te komen.
De SP Statenfractie in Zuid-Holland vroeg afgelopen woensdag opheldering over het ongeluk met de veerpont. In antwoord op deze vragen stelde het provinciebestuur dat zij de Gemeente Rijswijk al eerder had laten weten het ‘onverstandig’ te vinden om een niet-gediplomeerde schipper te laten varen. “De Gemeente was dus gewaarschuwd en is willens en wetens toch doorgegaan met haar plannen. Dit ongeluk had wat de SP betreft voorkomen kunnen en moeten worden”, reageerde SP Statenlid Lies van Aelst. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12