Delfia-doelman Barry van Straten: lijnkeeper en teamplayer

Algemeen

DELFT – Barry van Straten (25) is dit seizoen voor het eerst in z'n sportieve leven keeper van een eerste elftal. Bij Delfia. Hij speelde eerder bij SV Wippolder. "Daar ben ik begonnen. Het was in de E'tjes.

Ze hadden een keeper nodig, ze hadden een mooi keepersshirt, dat wilde ik wel aantrekken. En ik heb 't nooit meer uitgetrokken". Bij SV Wippolder maakte hij als vijftienjarige al deel uit van de selectie, al speelde hij voornamelijk in het tweede. "Ik hing er een beetje tussenin". Nadien speelde hij nog een jaartje bij DHL en twee seizoenen bij dvv Delft. Ook (voornamelijk) als tweede keeper of als keeper van het tweede. Dit is z'n tweede seizoen bij Delfia. Waar hij nu wèl in het eerste belandde, toen Michel van der Vlist de wijk nam naar dvv Delft. "Overigens heb ik, voordat ik bij Delfia kwam, anderhalf jaar niet gevoetbald. Ik werkte, in Den Haag, met probleemjongeren. Ik had drie, vier avonddiensten in de week, dat was niet te combineren met voetballen". Maar toen hij, vorig seizoen, werd gevraagd bij Delfia te komen spelen, zei hij geen nee."Er speelt familie van me bij deze club, ik ken mensen die wel iets voor Delfia doen. Daarmee was de keus om bij Delfia te gaan voetballen vrij makkelijk gemaakt". En, klinkt het als een dreigement: "Ik ga hier ook niet meer weg. Ik heb het er onwijs naar m'n zin".
Dat hij zo maar de eerste keeper van Delfia werd, verraste hem wel. Maar hij greep, zoals het een keeper betaamt, de kans met beide handen aan. "Ik ben 25, voetbal is een belangrijk onderdeel in m'n leven. En ik speel graag bij een volksclub, bij een gezelligheidsvereniging". 

Hij mag, geeft hij onomwonden toe, graag een leidende rol vervullen als doelman. "Niet dat ik de baas of de aanvoerder moet zijn, maar ik wil wel graag die jonge jongens sturen. Mijn ervaring overbrengen op die jongens die nog maar net in de senioren spelen. Wat dat betreft zit ik bij Delfia goed. Ik ben met m'n 25 jaar één van de meest ervaren spelers". 

Wat hij ook niet kan en wil ontkennen: "Ik ben een echte lijnkeeper. En, hoe zal ik 't zeggen, ik ben een echte teamplayer. Die zich weinig aantrekt van wat andere mensen over me zeggen. Als ik maar belangrijk kan zijn voor het team. Natuurlijk is het hartstikke fijn als ik een lekkere wedstrijd keep, maar het teambelang staat voorop. Ik vind een teamsport ook het leukste wat er is". 

Van Straten is, weet hij ook wel, nogal een druktemaker. Een babbelaar. "Ja, de mensen zeggen dat ik verbaal nogal aanwezig ben. Vind jij dat ook? Kijk, tijdens de wedstrijd ben ik behoorlijk fanatiek met het spelletje bezig. Dan krijg ik wel 's te horen dat ik een vrij grote mond heb. Ach, iedereen heeft daar z'n eigen beeld bij. Ik heb het overzicht over het hele veld. Ik kan iemand waarschuwen als hij positioneel niet goed staat". 

Een wonderkeeper is hij niet, ook dat weet hij wel. Maar: "Ik vind dat ik wel een vrij goeie reflex heb. En dat ik dus op de lijn een primakeeper ben. En dat het tijdens de wedstrijd aan m'n instelling en beleving niet zal liggen. Ook al staan we 2-0 of 3-0 achter, dan nóg blijf ik ervoor gaan. Blijf ik de leidende rol binnen de ploeg vervullen".
O ja, nog even dit: "Mijn uittrappen vanaf de grond, dat is niet echt een sterk punt. Dat moet beter. Daar werk ik ook nog steeds aan. Meevoetballen gaat op zich wel, maar ook daar moet nog meer uit te halen zijn". 

Hij heeft dit seizoen tot nu toe dertig tegentreffers moeten incasseren. "Statistieken spreken de waarheid, cijfers liegen niet. Maar je moet wèl rekening houden met allerlei factoren die daarbij meespelen. Die dertig doelpunten zijn natuurlijk niet allemaal alleen mijn schuld. Daar zijn we elke week mee bezig: Wat kan er aanvallend beter? Hoe kan het verdedigend beter? We hebben een onwijs jonge groep. Het voordeel, vind ik,is dat we een goeie technische groep hebben. Maar we zouden iets meer routine wel goed kunnen gebruiken. Zeker in de as van het team. Maar ook als schakel tussen de spelersgroep en de technische staf. Die jonge jongens nemen toch meer aan van spelers die tien, vijftien jaar op een hoger niveau hebben gevoetbald". 

Van Straten is intussen niet ontevreden over hoe het Delfia dit seizoen vergaat. "Als je ziet hoe we met de Stad Delft Bokaal zijn begonnen, dan zie je een duidelijk stijgende lijn. Qua groepsproces, qua slimmigheid. We hadden een heel jonge ploeg. iedereen moest wennen. Daardoor hebben we punten laten liggen. In de eerste twaalf wedstrijden hebben we vier keer verloren. Dat is gewoon te veel. De eerste vijf wedstrijden na de winterstop hebben we gewonnen. We hebben een goed trainingsweekend gehad, dat zag je terug op het veld en in de resultaten. Maar de laatste weken hebben we weer even een terugval. Speelden we tegen geroutineerde ploegen, met slimme spelers. Die op het juiste moment een overtreding maken of op de scheidsrechter inspelen. Dat zijn juist de dingen die wij missen. Het is duidelijk: het kampioenschap kunnen we in de koelkast zetten. Maar dat we via de nacompetitie kunnen promoveren, daar heb ik alle vertrouwen in".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12