Woonberichten: zondag 24 augustus

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van 24 augustus.

Start inschrijving Laan van Groenewegen
DELFT – Aan de Laan van Groenewegen worden zeventien vrije bouwkavels uitgegeven voor particulier opdrachtgeverschap. De Laan van Groenewegen, in de toekomstige wijk Harnaschpolder Delft, is een unieke locatie gelegen tussen de karakteristieke bestaande bebouwing. De inschrijving hiervoor begint op maandag 1 september. Het is mogelijk in te schrijven tot 26 september. De kavels variëren in grootte van 430 vierkante meter tot 830 vierkante meter. De grondprijzen van de kavels liggen tussen de 610 en 720 euro per vierkante meter. De inschrijvingen worden geregistreerd door Westvest Netwerk Notarissen. De notaris bepaalt na afloop van de inschrijftermijn door middel van loting de volgorde waarin gegadigden in de gelegenheid worden gesteld een kavel te kopen. De verkoopbrochure kan worden afgehaald bij Westvest Netwerk Notarissen en de Publieksbalie van de Gemeente Delft. Hij is vanaf 1 september ook beschikbaar op www.gemeentedelft.info/bouwen.

Huurovereenkomst Thomashuis
DELFT – Woningcorporatie Staedion en De Drie Notenboomen hebben onlangs de huurovereenkomst van het Thomashuis Delft ondertekend. Deze bijzondere woongemeenschap is gevestigd in de gerenoveerde Oliemolen aan de rand van de nieuwe woonwijk Hoornse Zoom. In dit monument uit 1829 met bijbehorend pakhuis en loods realiseerde Staedion naast het Thomashuis ook vier luxe huurwoningen die eind juni zijn opgeleverd. Een Thomashuis is een kleinschalige woonvoorziening voor acht volwassenen met een verstandelijke beperking. Het Thomashuis is ondergebracht in het molengedeelte en in een deel van de loods. De bewoners hebben ieder een eigen kamer die ze zelf mogen inrichten. Er is ook een gemeenschappelijke woonkamer en woonkeuken. Een echtpaar begeleidt de bewoners en heeft samen met het gezin een zelfstandige ondernemerswoning in de opbouw van de molen.

‘Hypotheekrenteaftrek moet blijven’
DELFT – Een ruime meerderheid van de kiezers wil dat de aftrek hypotheekrente blijft bestaan. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ongeveer 12 procent van de CDA- en VVD-stemmers pleit voor afschaffing. Van de aanhang van de PvdA vindt 23 procent en van GroenLinks 35 procent dat de hypotheekrente moet worden afgeschaft.

Rentestijging aflossingsvrije hypotheek zet door
DELFT – De rentestijging voor aflossingsvrije hypotheken zet door, al is dat minder hard dan de afgelopen weken. Het goedkoopst is momenteel DSB, waar zowel voor vijf als tien jaar de hypotheek kan worden vastgezet tegen 5,25 procent inclusief Nationale Hypotheek Garantie. Deze hypotheek bestaat alleen uit het betalen van rente over de financiering. Men spaart niets en men lost ook niets af. Ook hoeft men zich niet te verzekeren bij overlijden, waardoor de aflossingsvrije hypotheek de financiering is met de laagste maandlasten. Aflossingsvrij betekent niet dat men niet mag aflossen. Per geldverstrekker kan dit percentage verschillen, maar als u de renteschuld wilt verlagen om uiteindelijk minder rente te betalen, mag u een bedrag jaarlijks boetevrij aflossen. Uiteindelijk dient de hypotheek ingelost te worden, wat vaak gebeurt bij verkoop van de woning.

Kopers ergeren zich ‘anders’ dan huurders
DELFT – De gemiddelde Nederlander ergert zich met betrekking tot de woonomgeving het meest aan een gebrek aan parkeergelegenheid (24 procent) en aan hondenpoep (23 procent). Tussen huurders en kopers zijn er aanmerkelijke verschillen. Woningeigenaren ergeren zich meer (26 procent) aan het gebrek aan parkeergelegenheid dan huurders (18 procent). Huurders ergeren zich daarentegen weer meer aan hangjongeren (16 procent) dan woningeigenaren (8 procent). Opvallend is dat met name stedelingen zich veel meer ergeren aan zwerfvuil (22 procent) dan dorpelingen (8 procent). Dit zijn de uitkomsten van een onderzoek door USP Marketing Consultancy onder ruim 1.000 consumenten.

Huurcommissie vergroot bekendheid
DELFT – De Huurcommissie begint dit najaar met een campagne om haar bekendheid onder huurders te vergroten. Huurders kunnen er veel baat bij hebben om de Huurcommissie in te schakelen. Maar liefst vier van de tien huurders die de Huurcommissie inschakelen om te beoordelen of zij een te hoge starthuurprijs betalen, krijgen gelijk. Het scheelt ze vervolgens gemiddeld 960 euro per jaar aan huur. Klagen over de servicekosten blijkt nog aantrekkelijker: bijna twee van de drie zaken op dit terrein worden gewonnen door huurders. In de lokale Huurcommissie zitten steevast een professionele voorzitter, doorgaans een jurist, en twee leden die zijn afgevaardigd door belangenverenigingen. De huurders mogen een kandidaat voordragen via de Woonbond. De verhuurders mogen dat via Aedes (koepel woningcorporaties), de IVBN (institutionele beleggers) en Vastgoedbelang (kleine particuliere verhuurders).

Halteomgeving Pijnacker-Zuid als referentielocatie
PIJNACKER – De halteomgeving van Pijnacker-Zuid is één van de referentielocaties voor de ideeënwedstrijd Casa Nova van het Stadsgewest Haaglanden. Het Stadsgewest daagt ontwerpers uit om met een innovatief woonconcept en een stedenbouwkundige visie deel te nemen. Het thema is dit jaar ‘Verdichting bij OV-knooppunten’. De regio staat voor de uitdaging binnen het reeds bebouwde gebied tussen 2010 en 2020 jaarlijks 3.500 woningen toe te voegen. Hoe kan dat op een aantrekkelijke manier? De combinatie van wonen, werken en openbaar vervoer en de concentraties van functies rondom haltes en stations vragen om creatieve en innovatieve oplossingen. Casa Nova 2008 daagt ontwerpers uit hun bijdrage aan de actuele discussie over dit thema te leveren. Het complete wedstrijdprogramma en het aanmeldformulier zijn te vinden op www.haaglanden.nl/casanova.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12