Grote gekapte bomen worden vervangen door te dunne boompjes en dat kan niet, vindt Ravindra Kiel

Algemeen

Deze monumentale kastanjebomen op het Hartjesveld zijn ziek en moeten worden gekapt. De Gemeente wilde hiervoor aanvankelijk bomen met een omtrek van 14 tot 16 centimeter herplanten. Ravindra Kiel hielp de bewoners van de buurt in bezwaar te gaan en wees

DELFT – Ravindra Kiel is op oorlogspad. Hij is het zat dat de Gemeente Delft zich niet aan de eigen afspraken uit de boomverordening houdt. Gekapte bomen worden volgens de voorzitter van de Belangenvereniging Rotterdamseweg Noord níet of in een wel erg dunne variant teruggeplant.

“Dat is ontzettend irritant”, vindt Ravindra Kiel, die zes jaar geleden een referendum tegen bomenkap in de Delftse Hout organiseerde. “De uitvoering van het bomenbeleid is in Delft een zooitje. Het is gewoon elke keer weer nodig om bezwaarschriften in te dienen. De Gemeente maakt steeds weer andere fouten. Ze drijven het op de spits door het op bezwaarprocedures aan te laten komen en onze bezwaren te dwarsbomen.” 

En dat terwijl de gemeenteraad in 2007 nog duidelijke afspraken maakte over het Delftse bomenbeleid. Hierin stond onder andere dat gekapte bomen terug zouden worden vervangen door andere bomen met een minimale omvang van 20 tot 25 centimeter. “Maar ze zetten steeds te kleine bomen terug, heel irritant”, vindt Kiel. “Dat gebeurt niet alleen in onze buurt, maar in heel de stad. Zó raken wij onze bomen kwijt.”
 
Ravindra Kiel houdt nauwlettend in de gaten of de Gemeente zich aan de gemaakte afspraken houdt. Zo las hij in de Stadskrant dat de drie monumentale kastanjes aan het Hartjesveld worden vervangen door drie bomen met een omtrek van 14 tot 16 centimeter. “Maar ik kan niet altijd bezwaar maken.” Bovendien weet hij niet van elke boom of en wanneer deze wordt gekapt en wat ervoor terugkomt. “Maar alleen al rond de Rotterdamseweg is het ‘t afgelopen jaar al vier keer gebeurd dat herplant met te kleine bomen werd goedgekeurd.”

Best slim
Het valt echter niet mee om succesvol te strijden tegen de bomenkap, weet Kiel. “De juristen van de Gemeente zijn best slim. Ik wil de boel nu onder druk gaan zetten door het tactisch te spelen. Ik heb onlangs nog geprobeerd een uitspraak van de Adviescommissie voor Bezwaarschriften te krijgen over de diameter van de bomen, maar dan zegt de Gemeente gewoon ‘Oke, we zetten een dikkere’. Dan is je bezwaar ongegrond en de volgende keer komen ze weer met een te kleine boom.” Verder kan en moet ook de gemeenteraad zich hier meer mee gaan bemoeien, vindt de Delftse bomenbeschermer. “Want wij staan als belangenvereniging buitenspel en worden steeds procedureel gemanipuleerd. De gemeenteraad heeft het beleid vastgesteld. De ambtenaren houden zich daar vervolgens niet aan en verbergen dit.” Kiel gaat de raadsleden de komende tijd voorzien van meer informatie over dit onderwerp, daarna is het aan hen om in actie te komen. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12