Hemd van het lijf

Algemeen

Tonny Verheul (65) is al vijf jaar vrijwilliger bij Terre des Hommes in Delft. Ze helpt elke dinsdagmiddag klanten in de winkel aan de Nieuwe Langendijk 33.

Tonny Verheul (65) is al vijf jaar vrijwilliger bij Terre des Hommes in Delft. Ze helpt elke dinsdagmiddag klanten in de winkel aan de Nieuwe Langendijk 33.

1. Waarom wilde je hier, voor de winkel van Terre des Hommes, worden gefotografeerd?
“Omdat dit toch wel een beetje ‘mijn’ winkel is. Ik werk hier nu vijf jaar samen in een team van drieëntwintig vrijwilligers. We werken aan een betere toekomst voor kansarme kinderen door gebruikte spullen weer door te verkopen. Daarnaast kun je hier op het raam vinden aan wat voor project we op dit moment ons steentje bijdragen.”

2. Je werkt nu vijf jaar in de winkel. Hoe ben je ooit bij Terre des Hommes terechtgekomen?
“Ruim vijf jaar geleden ging ik met de VUT na zestien jaar als secretaresse bij de TU Delft gewerkt te hebben. Ik was altijd al van plan om na mijn werkzame bestaan vrijwilligerswerk te gaan doen en dan het liefst iets voor kinderen. Als donateur kreeg ik een brief waarin hulp gevraagd werd voor in de winkels. Ik heb een gesprek gehad en kon meteen beginnen.”

3. Wat is Terre des Hommes voor een organisatie?
“Het is een organisatie die met locale partners projecten opzet die het welzijn van kinderen in de Derde Wereld bevorderen. Dit gebeurt voor het onderwijs, de gezondheidszorg, zelfstandigheid, aids, uitbuiting en gehandicapte kinderen. Als winkelpersoneel kiezen we een project uit dat meestal rond de 25.000 euro bedraagt. Vaak weten we binnen een jaar genoeg geld in te zamelen om een project aan te pakken.”

4. Hoe zamelen jullie dat geld in?
“We zijn een goededoelenwinkel. Mensen brengen ons kleding, huishoudelijke artikelen, boeken, speelgoed en curiosa die ze zelf niet meer gebruiken. Wij stallen mooie spullen uit in onze winkel en verkopen deze aan onze klanten. We streven ernaar om elk seizoen weer een mooie collectie te hebben, die we twee keer per jaar met een modeshow in onze winkel proberen te presenteren.”

5. Wat is het mooiste dat je meegemaakt hebt in vijf jaar vrijwilligerswerk?
“Dat was wel dat twee studentes van het Lentiz Groen van Prinsterer College uit Vlaardingen een benefietavond voor ons organiseerden als afstudeerproject. Het was een prachtige avond met muziek, cabaret, dans en een Rad van Fortuin waarvoor ze bij middenstanders prijzen hadden verzameld. Het zou leuk zijn als dit soort initiatieven vaker worden genomen.”

6. Wat doe je buiten je werk voor Terre des Hommes nog meer?
“Ik vind het in mijn vrije tijd leuk om keramiek te maken. Dat deed ik al toen ik nog bij de TU werkte. Met klei bezig zijn is namelijk heel ontspannend. Vaak moet je wel even de tijd nemen om eraan te beginnen, maar als je eenmaal bezig bent, is het lastig om te stoppen. Ik heb een aantal jaren geëxposeerd bij een galerie in Amersfoort. Dat komt er nu even niet meer van. Wel sta ik op zo’n drie keramiekmarkten per jaar.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik voor een subsidieregeling voor goededoelenwinkels zorgen. Dit zou ik doen als een bijdrage in de huurlasten van de winkelpanden, die erg hoog zijn. Bovendien zou ik beter toezien op de uitvoering van het verlenen van bouwvergunningen op bedrijventerreinen in woonwijken. Dat zou een hoop ergernis bij buurtbewoners kunnen voorkomen.”

8. Op welke manier kunnen mensen Terre des Hommes steunen?
“Er zijn verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld goede spullen die je niet meer gebruikt langs brengen zodat wij die kunnen verkopen. Daarnaast kun je vanaf vijf euro per maand aan een programma deelnemen en voor zeventien euro een project steunen. We zien dat er soms schoolklassen zijn die dit doen en dat juichen we natuurlijk van harte toe. Ten slotte kunnen we ook nog vrijwilligers voor in de winkel gebruiken. Mensen kunnen altijd langslopen of bellen naar 015-212 1664.”

9. Heb je zelf weleens een Terre des Hommesproject bezocht?
“Helaas niet, maar ik begreep dat de organisatie gaat invoeren dat er elk jaar vrijwilligers mee mogen naar een project in het buitenland. Het lijkt me heel interessant om daar aan deel te nemen. Verder biedt Terre des Hommes op de website www.terredeshommes.nl ook stageplaatsen in het buitenland aan voor studenten.”

10. Heb je nog een boodschap voor de mensen in Delft?
“Ja. Ik hoop dat ze ons, ondanks de crisis, weer wat beter weten te vinden. We merken namelijk dat er toch wat minder spullen gebracht worden dan voor de crisis. De spullen komen zeer goed terecht, want de opbrengst gaat naar kinderen die het een stuk minder getroffen hebben dan wij hier!” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12