Afbeelding

Vaarwel oud stationsplein, vaarwel honderden fietsen

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 23 |

De rekken staan woensdag nog vol fietsen. Een dag later worden ze verwijderd.

DELFT – Delft heeft sinds vorig weekend een nieuw station mèt nieuwe fietsenstalling, waar genoeg plek is voor vijfduizend fietsen. Dat is mooi, want tot voor kort was het aantal officiële plekken om je fiets te stallen wat aan de krappe kant.

Gevolg: rijwielen werden overal op en rond het station neergekwakt. Ook op het plein aan de achterzijde waar afgelopen jaren de bussen vertrokken. Begin februari werden hier al gele borden geplaatst waarop te lezen was dat je tot dinsdag 3 maart je fiets kon stallen. Daarna werd deze verwijderd. Dat was niet tot iedereen doorgedrongen. Woensdagmiddag stonden nog altijd honderden fietsen op het plein, variërend van flitsende mountainbikes en elektrische fietsen tot oude verwrongen stukken staal waarop ooit nog kon worden gefietst. Fietsen waarvan je van 50 meter afstand ziet waarom de eigenaar er niet voor de deadline van 3 maart op naar huis is gereden. Donderdag werd alles, mooi of lelijk en oud of nieuw, verwijderd en vervoerd naar het fietsdepot Haaglanden.

Dat is gerust opmerkelijk te noemen. De Gemeente Delft begon, laat een woordvoerder weten, al in januari met het informeren over veranderingen in het fietsparkeren. Op internet werden berichten geplaatst, later werden op straat borden neergezet. Tegelijkertijd werden de fietsen zelf voorzien van een label met mededeling. “Op 24 februari zijn er bovendien dranghekken geplaatst met afzetlint, om fietsers er extra op te attenderen dat de stallingen zullen verdwijnen. Maandag 2 maart is het afzetlint nogmaals aangebracht”, laat de woordvoerder weten. Zonder het gewenste resultaat. Rekken vol fietsen wachtten afgelopen woensdag nog op hun rechtmatige eigenaar. Ze kunnen lang wachten. Het plein is vandaag verlaten en de enige actie komt van de machines die het Grotius College slopen, even verderop. Bakstenen die ongevraagd zoveel wijze lessen aanhoorden verdwijnen gebroken in containers. De fietsen blijven onaangeroerd. Zij zijn een dag later pas aan de beurt…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12