Afbeelding

Tilly Kaisiepo doet hernieuwde poging om Poptahof nieuw leven in te blazen

Algemeen

Editie: Week 16, Jaargang 23 |

Tilly Kaisiepo (links) zorgde ervoor dat buurtbewoners afgelopen maandag bij elkaar kwamen om hen te vragen na te denken over nieuwe initiatieven om de leefbaarheid ‘in dit dode stukje Delft’ te vergroten.

DELFT – Tilly Kaisiepo belegde maandag een bijeenkomst voor de bewoners van Poptahof Noord. Om, zo zegt ze zelf, de leefbaarheid in het dode stukje van de wijk te vergroten.

Ooit startte Kaisiepo het Moe’s Tuin-project op een stuk grond tussen twee kolossale flats en een rijtje eengezinswoningen in haar wijk. “De buurt verpauperde, er woonden veel vluchtelingen en asielzoekers, mensen die de deur niet uitkwamen”, vertelt ze. “Woonbron en de Gemeente Delft bedachten allemaal mooie plannen en daar kwam Tilly Kaisiepo aan met het plan om via Moe ’s Tuin mensen uit hun isolement te trekken. Dat plan werd helemaal niet serieus genomen, met als gevolg dat het jaren in een bureaula bleef liggen. Uiteindelijk zei Jaap van Zwet van Woonbron: ‘Oké Tilly, zoek maar twintig families dan gaan we aan de slag’. Die gezinnen waren snel gevonden en met hulp van groenvoorziening van de Gemeente Delft gingen we op 13 april 2005 van start. Het regende pijpenstelen tijdens de opening die ik samen met wethouder Jan Torenstra mocht verrichten, maar dat kon het enthousiasme niet temperen. Moe’s Tuin werd de ontmoetingsplek van de wijk en de families kwamen hun huizen uit.”

Belangstelling
Inmiddels neemt de belangstelling voor de tuin af. “Er is trouble in paradise”, zegt Tilly. “De professionals hebben het initiatief overgenomen. Het rammelt. Participe, de gemeente, Woonbron ze wijzen allemaal naar elkaar, maar gevolg is wel dat er steeds meer mensen afhaken. Mede omdat ze een tientje moeten betalen voor hun tuintje. Natuurlijk gaat het niet alleen om dat tientje, maar we worden door de professionals weer in een hoek gedrukt waar we niet in horen. De mensen voelen zich van het kastje naar de muur gestuurd en ze vroegen me om te helpen.”

Kaisiepo overlegde met bewoners. “Poptahof is voor een deel gerenoveerd, maar omdat het geld op is staan er nog een paar flats die eigenlijk helemaal niet meer kunnen in deze tijd. Poptahof Noord is zo langzaam aan het afvoerputje van Delft geworden en de mensen die er wonen komen, net als vroeger, de deur niet meer uit. Het is belangrijk dat ze weer gaan bewegen. Daarom heb ik ze afgelopen maandag, op de historische datum van 13 april, op de kop af tien jaar na de opening van Moe’s Tuin, uitgenodigd om bij elkaar te komen voor een eerste ontmoeting. En ze kwamen. Het werd een prachtige ontmoeting. Ik vroeg ze welke activiteiten we gezamenlijk kunnen gaan oppakken. Ze moeten het namelijk zelf doen. Ze moeten zelf de leefbaarheid in dat dode stukje Delft vergroten. Ik heb ze weggestuurd met de opdracht er over na te denken. We hebben nog geen datum geprikt voor een volgende bijeenkomst. Ik denk ook niet dat we te vaak bij elkaar moeten komen omdat de meeste mensen kampen met stille armoede en we moeten alle kosten zelf dragen. Ik mag mezelf ook tot die groep rekenen ik ben mijn eigen doelgroep. Waarschijnlijk organiseren we één keer per twee maanden een ontmoeting. Maar het zou ook zomaar kunnen dat we na verloop van tijd elke week bij elkaar komen, want we hebben dan wel geen geld, maar we hebben elkaar. En dat alles onder het motto: Leef rijk in je eigen wijk.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12