Meer regels voor scootmobiels zou geen slecht idee zijn, vinden de winkeliers in De Hovenpassage

Algemeen

Sommige ouderen kunnen prima met hun scootmobiel overweg, zo vinden de winkeliers. Maar het zou ook best wel iets rustiger mogen.

DELFT – Nederland telt steeds meer ouderen met een scootmobiel. Alleen is er voor de bestuurders van deze handige, maar soms gevaarlijke voertuigen nauwelijks regelgeving. Als het aan de winkeliers in Winkelcentrum De Hovenpassage ligt, kan het geen kwaad om na te denken over maximum snelheden en verkeersexamens voor scootmobielrijders.

Scootmobiels mogen volgens de wet niet harder dan 30 kilometer per uur rijden. De voertuigen mogen in feite overal rijden, behalve op snelwegen. Om het gehandipcaptenvoertuig te mogen besturen is geen Rijvaardigheidsbewijs nodig.
De Adviesdienst Verkeer en Vervoer heeft minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings vorig jaar geadviseerd om regels voor scootmobiels op te stellen. 

Daar zijn de winkeliers in Winkelcentrum De Hovenpassage het wel mee eens. Met het flinke aantal verzorgingshuizen in de buurt is de scootmobiel in het winkelcentrum een populair vervoermiddel. Niet iedereen kan echter even goed met het voertuig overweg, zo blijkt uit een rondgang langs winkeliers. “Als ze voorzichtig rijden is het geen probleem”, weet Gabriëlla Balk van Mitra. “Maar ik denk dat de helft te hard rijdt. Ik zou het goed vinden als er iets als een verplicht rijexamen komt. M’n collega werd al eens aangereden door zo’n kreng.”

Ook bij Kalders Bloemsierkunst hebben de afgelopen jaren al wat aanrijdingen plaatsgevonden. “Ze hebben al een paar keer onze pui verrot gereden”, vertelt Wendy Kalders. “Dan raken ze in paniek, maar geven ze juist extra gas.” Om die reden zijn de stellingen die buiten de bloemenzaak staan aangepast. “Maar ze rijden nog regelmatig tegen de toonbank aan”. Ze zou een maximumsnelheid voor in het winkelcentrum wel zien zitten. “Ze komen naar binnen sjezen, en hun reactievermogen is wat minder. We maken wel eens grapjes dat er een flitspaal buiten staat.” Lachend: “Dat zou misschien wel een goed idee zijn. Het is goed dat ze er zijn, hoor, maar het zou wel handig zijn als ze een rijexamen verplichten.” 

Carole Stikkelman, van Chocolaterie Leonidas, heeft minder negatieve ervaringen met scootmobielbestuurders. “Ik zie geen rare dingen. Ja, ze gaan soms wel hard, maar dat is misschien omdat er op dit stukje weinig winkels zijn.” Een maximumsnelheid van 10 kilometer per uur zou mooi zijn, vindt Stikkelman. Benno Steijger, van Kaas- en Notenbar Steijger, ziet ook wel eens ouderen met een flinke vaart het winkelcentrum door karren. Een maximumsnelheid kan volgens hem daarom geen kwaad. Hij lijkt bovendien het nut van hard rijden niet zo te zien. “Mensen die goed ter been zijn en hier winkelen, gaan ook niet rennen”, merkt Steijger op. 

Winkelcentrum De Hovenpassage is overigens niet het enige winkelcentrum in Nederland waar sommige krasse knarren met hoge snelheden voor overlast zorgen. En dat is ook niet zo heel vreemd. Vorig jaar telde Nederland al zo’n 150.000 scootmobielrijders. Naar verwachting loopt dit aantal vanwege de vergrijzing de komende twintig jaar op tot 650.000. De Gemeente Delft heeft geen eigen regels of beleid als het gaat om deze voertuigen. De scootmobiels vallen hier onder de landelijke regelgeving. Volgens Gemeente-woordvoerder Jan Langstraat zijn er bij de Gemeente geen klachten bekend van overlast door scootmobiels. 

“Ik zou het een prima actie vinden als er een maximumsnelheid komt”, vindt Jan Donker van Albert Nolten Schoenen evenwel. “Ik vind niet dat ze roekeloos rijden, maar wèl hard. Dat is vooral voor kinderen gevaarlijk. Die steken hier over en denken dat er geen verkeer is.” Daar kan Karen, van de Kids-afdeling van Albert Nolten, over meepraten. “Er hebben zich hier gelukkig nog geen ongelukken voorgedaan, maar je moet soms echt uitkijken als kinderen naar buiten rennen.” 

Een maximumsnelheid zou dus goed zijn, vindt Karen. “Er zijn ook ouderen die rustig rijden, maar met een maximumsnelheid zou het hier wel iets veiliger winkelen worden. Niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12