Delfts wiskundetalent behaalt bronzen plak tijden Benelux Wiskunde Olympiade

Algemeen

Trots toont David Kok zijn bronzen plak, eerder deze maand behaald tijdens de Benelux Wiskunde Olympiade

DELFT – De 16-jarige David Kok heeft goed gepresteerd tijdens de Benelux Wiskunde Olympiade die eerder deze maand in Bergen op Zoom is gehouden.

De vijfdejaars VWO-scholier van het Grotius College kwam met een mooie bronzen plak naar huis. 

Tijdens de Benelux Wiskunde Olympiade kregen getalenteerde leerlingen uit de drie Benelux-landen vier moeilijke wiskundige vraagstukken voorgelegd die ze individueel moesten oplossen. Direct na afloop had David niet zo veel vertrouwen in een goede afloop. “De tweede opgave vond ik knap lastig en ik wist dat ik hier niet zo veel punten op had gescoord. Ik baalde eerst flink, maar ik begreep al snel dat ik niet de enige was die het moeilijk vond. En de volgende middag hoorde ik dat ik brons had.” 

Aan de deelname ging een strenge selectieprocedure vooraf. David was één van de ruim 4000 Nederlandse scholieren die aan de eerste selectieronde meededen. “Mijn Wiskundeleraar had een oproep gedaan en het leek me leuk om mee te doen.” De eerste ronde bestond uit het beantwoorden van acht multiplechoicevragen en vier open vragen. “Gelukkig zat ik bij de 120 winnaars en mocht ik door naar de tweede ronde,” vertelt David. 

Als voorbereiding op de Olympiade heeft hij met de kandidaten uit de tweede ronde gedurende veertien weken extra training gevolgd op de Universiteit Leiden. “We hebben in deze periode veel geoefend en we kregen extra huiswerk. Dat kostte ongeveer acht tot tien uren per week. Ik heb wel veel schoollessen gemist, maar gelukkig heb ik alles in kunnen halen.” In deze periode heeft David veel nieuwe dingen geleerd. “Je gaat hier net wat dieper op de materie in dan ze op school doen. En er was veel aandacht voor het bewijzen van stellingen en dat vind ik erg leuk.” 

Half juni hoort David of hij is geselecteerd is voor de Internationale Wiskunde Olympiade, die op 8 juli in het Duitse Bremen wordt gehouden. Er mogen tien Nederlandse leerlingen meedoen die worden uitverkoren op basis van de eerdere uitslagen, klas en gemaakte vorderingen. David twijfelt over zijn kansen. “Natuurlijk heb ik wel brons gehaald, maar in de eerste ronde was ik op het nippertje door. Aan de andere kant heb ik ook wel weer veel progressie gemaakt en dat telt ook mee.”
Trotse vader René Kok heeft nog maar geen vakantie geboekt. “Eerst half juni maar eens afwachten en dan kunnen we altijd nog een last minute boeken. Met of zonder David, afhankelijk van of hij wel of niet naar Bremen gaat.” Mee naar Bremen gaat de rest van het gezin in elk geval niet. “De kandidaten zijn gezamenlijk gehuisvest en de familie mag daar niet bij zijn.” 

Wat David na het behalen van zijn VWO-diploma gaat doen, weet hij nog niet precies, maar de kans is groot dat het iets met Wiskunde is. “Ik vind Wiskunde zeker mijn leukste vak. Vooral het logisch nadenken spreekt me aan. Het is waar of niet waar. Het is nooit een beetje waar.” Wèl zeker is dat David geen Wiskunde in Delft gaat studeren. “Dat is Toegepaste Wiskunde en mij te technisch. Ik ben meer geïnteresseerd in de Theoretische Wiskunde.” Wie overigens denkt dat David zich alleen maar met Wiskunde en school bezighoudt, heeft het mis. Hij heeft een bijbaantje bij de McDonald’s, hij doet aan thaiboksen en hij speelt saxofoon in het bandje Thin Lizard. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12