Afbeelding

De Vaandeldrager: Lieke van Rossum (SP)

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 22 |

'Het is heel treurig wat er is wegbezuinigd'

DELFT – Ze neemt al acht jaar plaats in de gemeenteraad en voert opnieuw haar partij aan als lijsttrekker. Lieke van Rossum (31) toont zich strijdbaar voor een socialer Delft.

-Hoe is het in een gemeenteraad waar PvdA van oudsher groot is?
"Ik merk sterk dat partijen als PvdA en GroenLinks naar liberale partijen als D66 en STIP toetrekken. Dat maakt het lastig voor ons om linkse samenwerking te organiseren, dat is er weinig in Delft. Ik zou het college ook niet links noemen. Terwijl je zou verwachten dat PvdA aandacht zou hebben voor armoedebestrijding of het sluiten van voorzieningen. Wij vinden bij hen totaal geen aansluiting hierover."

-Er moest flink worden bezuinigd, het college kon niet anders.
"Maar het is heel erg treurig wat is wegbezuinigd. Buurthuizen verdwijnen, bezuinigingen op thuiszorg, de bibliotheken, enzovoorts. En toch blijft men maar investeren in de kenniseconomie. Tijdens besprekingen over budgethulp zitten raadsleden met de mondhoeken naar beneden, maar ze stemmen moeiteloos in met het uitgeven van miljoenen voor het ontwikkelen van de kenniseconomie. Ik kan dat niet rijmen."

-Hoe zou u Delft dan organiseren?
"Zoveel mogelijk geld vrijmaken voor het bestrijden van armoede en het oplossen van de ellende in de zorg. Onze redenatie is: het is niet sociaal als mensen buiten de boot vallen, en het kost de stad op de lange termijn meer geld. De SP wil een andere richting voor de stad, naar een stad die voor iedereen is. Dat moet je ook terug zien in het aanbod van evenementen, het moet een gezellige, bruisende stad blijven. Niet alleen de binnenstad, ook de buurten moeten levendig blijven en genoeg voorzieningen houden."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12