Aan de Zambezilaan wordt het steeds leuker en gezelliger

Algemeen

Voor Ellen van Veen is er geen twijfel over mogelijk: De Zambezilaan is de leukste straat van Delft.

DELFT - In de aanloop naar de verkiezing 'Leukste Straat van Delft 2008' stellen Delft op Zondag en de Gemeente Delft elke twee weken één of meer bewoners uit een Delftse wijk voor. Deze week is dat Ellen van Veen uit de Zambezilaan in Tanthof-West.

De straatnaam ‘Zambezilaan’ zal niet bij iedere Delftenaar meteen allemaal bellen doen rinkelen. De straat ligt in Tanthof-West, vlakbij de laatste afslag van de Kruithuisweg en dus vlakbij het einde van de Rijksweg A4. De straat werd zo rond 1990 opgeleverd en was daarmee één van de laatste straten in de wijk. Ellen van Veen woont er al vanaf het prille begin. Erg veel samenhang in de wijk was er in het begin niet. Er woonden toen veel jonge gezinnen die net kinderen hadden gekregen, of die van plan waren in de nabije toekomst voor nageslacht te zorgen. Tegenwoordig is de samenstelling van de straat veel meer gemêleerd en is de samenhang stukken groter dan in het begin van de jaren negentig. Die band met elkaar kregen de buurtbewoners niet vanzelf, weet Ellen van Veen. Daar hebben ze onderhand heel wat voor met elkaar ondernomen. 

-Waarom is de Zambezilaan nu, bijna twintig jaar na de oplevering, de leukste straat van Delft?
“Deze laan straalt iets statigs uit ten opzichte van andere straten. De Zambezilaan is een soort leidraad door Tanthof-West. Alles woont hier door elkaar, mensen van allerlei pluimage. De meesten, ik zal niet zeggen allemaal, zijn geïnteresseerd in elkaar. Er komt hier steeds meer samenhang in de straat. Er zijn ook veel mensen die ideeën hebben om hier wat leuks te organiseren.” 

-Wat is bijzonder aan jullie straat?
“De naam, de bomen die langs de rijbaan staan, maar vooral de bewoners. Het is een straat waar meerdere mensen in zijn vertegenwoordigd. Niet alleen Nederlanders, we zijn behoorlijk multicultureel. Toen we hier net kwamen wonen was dat niet zo, maar ik vind dit veel gezelliger. Mensen zijn makkelijker bereikbaar, zijn ongecompliceerd en doen niet moeilijk over feestjes vieren. De mensen hier in de Zambezilaan zijn nu minder op zichzelf gefocust en zich meer bewust van hun omgeving. Het contact met elkaar is in al die jaren alleen maar beter geworden. 

-Wat ondernemen jullie zoal met elkaar?
“Vorig jaar is de jeugd met een boot de zee op gegaan om te vissen en is er een voetbaltoernooi voor hen georganiseerd in Sporthal Kerkpolder. Rond Oud en Nieuw hadden we een vuur georganiseerd en we hebben onlangs meegedaan aan de Fleur Op-actie.” 

-Wat hebben jullie toen gedaan?
“We zijn eerst alle deuren in de straat afgegaan om te vragen of de mensen uit de straat mee wilden doen. Bijna iedereen was bereid mee te helpen. Ik heb meteen hun namen opgeschreven en gezegd dat als ze niet kwamen, dat ik ze dan op kwam halen, haha. Maar de actie werd een heel groot succes. We hadden hier voor de deur verzameld. Daarna volgde de uitleg over wat we gingen doen. Alles liep verder eigenlijk vanzelf, en dat allemaal in een hele ongedwongen sfeer. We hebben het onkruid rond de bomen weggehaald en er plantjes voor in de plek gezet. Het valt me op hoe goed deze perkjes nog altijd zijn onderhouden. Het was toen trouwens vlak voor het EK, dus één van de bewoners vroeg zo terloops of we de straat niet oranje konden maken.” 

-En al gauw kleurde de hele straat Oranje..?
“Nou, heel rustig aan werden de huizen hier één voor één wat meer oranje. En opeens waren alle lantaarnpalen met tape oranje gemaakt, heel sfeervol. Uiteindelijk werden steeds meer huizen oranje versierd.” 

-Geef mij één goede reden om straks op de Zambezilaan te stemmen.
“Omdat wij een laagdrempelige multiculturele straat zijn waar altijd wat te doen is en waar het altijd opgeruimd is. We komen makkelijk bij elkaar aan de deur, we leven niet in een gesloten wereldje. Dat is wel gebleken tijdens de Fleur Op-actie. Iedereen bij wie we aanbelden, wilde meteen meedoen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12