Afbeelding

Wie voor Tijn Noordenbos als Nachtburgemeester kiest, hoeft zich in de binnenstad geen moment te vervelen

Algemeen

Editie: Week 48, Jaargang 20 |

Tijn Noordenbos en zijn hond zijn met grote regelmaat in de binnenstad te vinden. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT - Joost Verhoeff maakt op 28 januari bekend wie zich vanaf dan twee jaar lang Nachtburgemeester van Delft mag noemen. Voor het zover is, kunnen lezers van de krant Delft op Zondag over enige weken stemmen wie zij de beste kandidaat vinden.

Tot die tijd krijgen de kandidaten de mogelijkheid om zich in de krant Delft op Zondag aan u voor te stellen. Tijn Noordenbos, horecaman en creatieve duizendpoot, behoeft eigenlijk helemaal geen introductie. Ooit zette hij het Doelenplein definitief op de kaart, hij liet met de HYPO Kunstsupermarkt zien dat kunst niet alleen voor de elite interessant is en hij bedacht samen met Jon Cornelese van café De Oude Jan de Couvert Extra, waarmee de Delftse Voedselbank gesteund wordt. Het zijn slechts enkele van de vele wapenfeiten van Tijn Noordenbos die, net als twee jaar geleden, weer tot de genomineerden voor het Delftse Nachtburgemeesterschap behoort. Tijn had het zelf niet verwacht, vertelt hij, maar ziet het als een mooie gelegenheid om uitgaanspubliek naar de stad Delft te lokken.

“Delft is een knettergezellige stad”, legt de ‘onbezoldigd hofnar van Delft’, zoals hij zichzelf noemt, uit. “De stad heeft precies de goede schaal, er is een gemêleerd publiek, maar er is niet als onder de rivieren een gewoonte om ‘op café’ te gaan. Dat is jammer, want Delft heeft met haar leuke kroegen, restaurants, bioscoop, filmhuis en het theater heel wat te bieden aan het uitgaanspubliek. Veel wat oudere mensen komen echter niet meer zo vaak in de binnenstad en studenten zijn vaak liever thuis of op specifieke studentenfeestjes. Ik denk dat de Nachtburgemeester ervoor moet zorgen dat iedereen naar de stad komt en mensen van alle leeftijden samenkomen.”

Volgens Tijn Noordenbos zal het geen eenvoudige klus worden om senioren weer naar de kroeg te lokken, maar hij heeft wel zo zijn ideeën over hoe dat gaat lukken. “De Nachtburgemeester kan bijvoorbeeld oud-Hollandse spelen doen herleven. Ik denk bijvoorbeeld aan een levend ganzenbord, waarbij deelnemers langs verschillende cafés gaan en daar ludieke opdrachten moeten doen. Verder kun je denken aan quizzen, ouderdag in kroegen, een groot Rummikub-spel op de Markt. Er zijn zoveel leuke dingen te bedenken, maar het belangrijkste is dat mensen elkaar ontmoeten. ‘Ontmoeten moet!’ is mijn motto.”

Voor Tijn Noordenbos is de Nachtburgemeester dus iemand die verschillende mensen samenbrengt, maar dat is nog niet alles. “Je kunt van alles organiseren en hier in je column aandacht aan besteden. Met die column kun je ook andere leuke dingen doen om mensen nieuwsgierig te maken en ze zo naar de binnenstad te trekken.” Tijn kijkt sowieso uit naar het schrijven van een column. “Dat vind ik gewoon ontzettend leuk. Ik heb vroeger ook bij de krant Delft op Zondag een roddelpagina gehad, waarin ik de raarste geruchten de wereld in bracht en mensen later achter de waarheid kwamen. Ze wisten wel dat het niet waar was wat er stond, maar de nieuwsgierigheid werd toch gewekt.” Tijn Noordenbos ziet de Nachtburgemeester vooral als iemand die verbindt en mensen naar de stad haalt. “Dat kan bijvoorbeeld ook door een soort ‘cultureel carnaval’ te organiseren, een soort uitbouw van ‘Dichter aan de Bar’, wat je tot voor kort ook had. Als je verschillende horecaondernemers en bijvoorbeeld het Theater de Veste kunt laten samenwerken, zijn er heel bijzondere dingen mogelijk.”

Wie voor Tijn Noordenbos als Nachtburgemeester kiest, is dus verzekerd van een cultureel aanbod. In een bemiddelende functie tussen de Gemeente en de horeca gelooft hij niet echt. “Tussen die partijen wordt al regelmatig overlegd en ik denk niet dat de Nachtburgemeester zich daarmee moet bemoeien. Die is er vooral om mensen naar de stad te trekken!” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12