Heeft uitslag van Statenverkiezingen gevolgen voor Delft? De tijd zal het leren

Algemeen

DELFT – Wat, vroegen we de Delftse fractieleiders, kunnen de gevolgen voor Delft zijn van de uitslag van de onlangs gehouden Provinciale Statenverkiezingen? Zo er al gevolgen zijn, uiteraard. De meningen blijken verdeeld. En zo hoort het natuurlijk ook.

Vooropgesteld: de dames en heren Delftse politici zijn vanzelfsprekend diep geroerd door de kiezers die hun partij zo hartelijk hebben gesteund. Ook de vrijwilligers die zich tijdens de campagne zo enthousiast uitsloofden verdienen duizendmaal dank en warme waardering. En voor de partijen waarvoor deze verkiezingen minder vrolijk uitpakten, is het een kwestie van uithuilen en vooral niet de moed verliezen. 
Beperken we ons dus verder tot de even simpele als doeltreffende vraag: Welke gevolgen heeft de uitslag van de provinciale Statenverkiezingen voor Delft? 

Lennart Harpe, van de VVD, is vanzelfsprekend in z'n nopjes. "In acht provincies, waaronder Zuid-Holland, en in de Eerste Kamer is de VVD als grootste partij uit de bus gekomen". Maar, zegt hij ook: "De verkiezingsuitslag heeft geen directe politieke gevolgen voor Delft. Wel is het goed om te zien op hoeveel steun de landelijke partijen lokaal kunnen rekenen". Het voorrecht dat de grootste partij ten deel valt, is dat die het voortouw mag nemen bij het vormen van een nieuw College van Gedeputeerde Staten. Daarom zegt Harpe tóch: "Een meer liberaal provinciaal beleid heeft positieve gevolgen voor Delft. Onder meer op het gebied van bereikbaarheid, bedrijvigheid, woningbouw en minder Overheid". En, kan hij het niet laten: "Op 23 mei kiezen de leden van Provinciale Staten de 75 leden van de Eerste Kamer. Deze goede verkiezingsuitslag betekent daarmee ook landelijk een krachtig liberaal geluid". 

Waar je winnaars hebt, zijn er ook verliezers. Daar kunnen ze bij het CDA over meepraten. Delfts fractieleider Jeroen van Oort heeft even voldoende aan de eigen partijsores. "Net als in juni halveerde het CDA bij de provinciale verkiezingen. In Zuid-Holland kreeg het CDA zes zetels, waar we er eerst dertien hadden. Dat doet natuurlijk pijn. Binnen het CDA worden stevige discussies gevoerd. Over de kernwaarden rentmeesterschap, solidariteit, sociale rechtvaardigheid en gespreide verantwoordelijkheid. Over ons mensbeeld - Ieder mens telt! - van waaruit we iedereen vragen verantwoordelijkheid voor elkaar te nemen. Niemand leeft tenslotte alleen. En hoe we vorm willen geven aan een moderne maatschappij, met vaste waarden en nieuwe normen". Abstracte begrippen die invulling behoeven, weet hij. 
"Door ruimte te geven aan talent via onderwijs, aan ondernemerschap voor werkgelegenheid, door zorg integraal te regelen, door belastinggeld niet zinloos te besteden, door de maatschappij terug te geven aan alle burgers. Maar ook door beter openbaar vervoer en betere wegen en door minder regels. En door te luisteren naar de mensen en vervolgens door altijd duidelijk uit te leggen waarom het CDA bepaalde keuzes maakt". 

Een vrolijke Lieke van Rossum, van de SP, is maar wat blij met 'de stijgende steun voor onze standpunten'. "De uitslag van de provinciale verkiezingen laar zien dat in Delft de SP de vierde partij is. Daar zijn we trots op. Landelijk krijgt de huidige coalitie waarschijnlijk géén meerderheid in de Eerste Kamer. In dat geval kan de Eerste Kamer ervoor zorgen dat wetsvoorstellen socialer worden". Dat betekent: "Niet meer bezuinigen op de mensen met de kleinste portemonnee. En ook niet op belangrijke zaken als speciaal onderwijs en openbaar vervoer. Dat zullen we in Delft óók merken".

'MAAR EIGENLIJK IS HET TOCH NOG ERG KOFFIEDIK KIJKEN' 
"Er is nog geen coalitieprogramma", stelt Jos van Koppen, van Onafhankelijk Delft, vast. "De VVD is de grootste partij en de informateur komt uit het Westland. Misschien dat hij de dreigende kaalslag die de natuur te wachten staat kan minderen door de coalitiepartijen wat in die richting te sturen. Maar eigenlijk is het toch nog erg koffiedik kijken. Ik verwacht niet dat er erg veel ombuigingen komen. Als het verkeer een upgrading krijg, zal er wellicht bij de A13 sneller een aansluiting voor Technopolis ontworpen worden. En kan er worden ingezet op beter openbaar vervoer naar Rotterdam-The Hague Airport. Het doortrekken van een tramlijn van Delft via dat vliegveld naar Rotterdam zou versneld uitgevoerd kunnen worden. Maar dat zijn allemaal niet zaken niet je in één regeerperiode verwezenlijkt". De uitslag van de verkiezingen en de zetelverdeling bieden, denkt hij, wel het voordeel dat de verhoudingen – afsplitsingen daar gelaten – vaststaan. "Het samenspel tussen Rijk, Provincie en Gemeente zal makkelijker verlopen". En: "Ook in Zuid-Holland hebben VVD, CDA en PVV geen meerderheid". 

"Zuid-Holland was de enige provincie waarbij de verkiezingen een provinciale aangelegenheid waren", stelt Mariëlle van Kooten, van STIP, vast. "Het ging helemaal over Den Haag. Delft zet juist met de regio de lobby in richting het Rijk voor de Technologische Innovatie Campus Delft, een begrip dat staat voor ruimtelijke en economische ontwikkelingen in de Zuidvleugel, met Delft als middelpunt. Dat wint aan kracht naarmate meer kennispartners tekenen en investeren. Daarom pleit STIP voor een bestuur op zowel Rijks- als provinciaal niveau dat investeert in de Delftse kenniseconomie. Dat dus investeert in onderwijs, in starters en groeiers, in huisvesting voor studenten en kenniswerkers, in een stevig cultuuraanbod. 
Voorwaarden voor groei zijn verder hoogwaardige openbaar vervoervoorzieningen en een robuuste infrastructuur. Het is aan de Provincie om te investeren in de Gelatinebrug die de TU Delft met de Schiehallen verbindt en om de eis voor een hogere Sebastiaansbrug te schrappen". STIP heeft hoge verwachtingen: "Een consistent beleid als het gaat om kenniseconomie in de Zuidvleugel dat aansluit op lokale investeringen. Wij maken een centrum van kennis en innovatie met Rijk èn Provincie". 

Fleur Norbruis, van GroenLinks, laat er geen misverstand over bestaan: "Natuurlijk heeft de uitlag gevolgen voor Delft". En wel hierom: "Het huidige Kabinetsbeleid is een ramp voor de natuur in Nederland. Den Haag stopt de investeringen in natuur en kort gigantisch op het onderhoud van natuur- en recreatiegebieden. Rondom Delft zijn dat het Midden-Delfland, Balij/Bieslandse Bos en de Groenblauwe Slinger. De Provincie speelt een hoofdrol als het gaat om landschap, natuur en duurzaamheid. Tegelijkertijd geeft het Rijk de provincie veel minder geld voor natuurbeleid en kort het organisaties als Staatsbosbeheer. Het is dus van groot belang dat er een Provinciebestuur komt dat tegengas geeft tegen het Haagse afbraakbeleid. Dat zich inzet voor aantrekkelijk buitengebied, waar alle Zuid-Hollanders kunnen wandelen, fietsen, skaten en joggen. Waar koeien in de wei lopen. De verkiezingsuitslag biedt mogelijkheden voor een coalitie die zich inzet voor een groenere en socialere provincie met goed openbaar vervoer. Hopelijk met GroenLinks erin". 

Nee, echt blij is Joëlle Gooijer, van de ChristenUnie, niet. "Ons geluid zal met de vermindering van het aantal zetels minder klinken in de Provincie". Dat is spijtig. want: "We maken ons zorgen over de effecten van de verkiezingsuitslag op de noodzakelijke balans tussen economie en ecologie, tussen mens en natuur. De precieze gevolgen voor Delft zullen nog moeten blijken als, onder leiding van winnaar VVD, een nieuw College van Gedeputeerden gaat functioneren. Het is van belang dat we beseffen dat Delft op veel terreinen, waaronder het openbaar vervoer, vooral afhankelijk is van het Stadsgewest Haaglanden. Via de Delftse Raad zaal de ChristenUnie daar invloed op blijven uitoefenen". Dan, met een zucht van verlichting: "We zijn blij dat dit voorlopig even de laatste verkiezingen zijn. Het land moet immers ook nog bestuurd worden".

'DE GEVOLGEN VAN HET KABINETSBELEID ZIJN ZORGELIJK, OOK VOOR DELFT'
Huub Halsema, fractievoorzitter van D66, is blij dat zijn partij goed heeft geboerd tijdens de Statenverkiezingen. D66 is flink gegroeid in Zuid-Holland. Wat Delft daarvan gaat merken? "We focussen ons op (water)wegen, openbaar vervoer en een goeie verdeling van bebouwing en natuur. Zo wil D66 een directe openbaar vervoerverbinding tussen Delft en Vliegveld Rotterdam. En meer spoorcapaciteit tussen Rijswijk en Schiedam. En compact bouwen in de stad, zodat er ruimte blijft voor groen in bijvoorbeeld Midden-Delfland ". Maar D66 heeft meer noten op z'n zang: "Zoals D66 Delft vertrouwt op Delftenaren, zo vertrouwt D66 Zuid-Holland op gemeenten. Scholen, theaters, jeugdzorg, de gemeenten kunnen dat prima zelf. De Provincie moet zich daar niet nodeloos mee bemoeien. Dat scheelt een hoop vergaderen en gesteggel over wie wat doet". En, klinkt het strijdvaardig: "De steun bij de Provinciale Statenverkiezingen geeft ons als Delftse D66-fractie extra motivatie voor het werk in de Gemeenteraad". 

"Voor de verhoudingen binnen de lokale politiek heeft deze verkiezingsuitslag geen gevolg", stelt Aad Meuleman, fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft, nuchter vast. Maar daarmee is de kous voor hem niet af. "De uitslag van de verkiezingen voor Zuid-Holland laat zien dat de regeringspartijen plus de PVV in onze provincie een meerderheid hebben. Dat zal zeker gevolgen kunnen hebben voor Delft, evenals dat het geval was bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en voor het Kabinet dat uiteindelijk tot stand is gekomen met gedoogsteun van de PVV. De gevolgen van het Kabinetsbeleid zijn zorgelijk, ook voor Delft. De verhoudingen binnen de Provincie zijn door deze uitslag wel gewijzigd. Ze kunnen ondersteuning betekenen voor het Kabinetsbeleid als het gaat om zaken die betrekking hebben op de provincie en dus ook op onze stad". Opvallend was, vindt hij, dat het Platform Lokale Partijen een minimaal aantal stemmen wist te vergaren. "Stadsbelangen heeft zich niet bij deze combinatie aangesloten, omdat lokale belangen in onze stad voor ons prioriteit hebben. Dan ben je ècht dichtbij". 

Jan Peter de Wit, van Leefbaar Delft, is kort en krachtig in z'n reactie. "Rutte heeft net geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dat is hem niet aan te rekenen. De ego's in het CDA maken er een steeds grotere puinhoop van. Ook in Delft". Hij wil er maar mee zeggen: "De uitslag heeft voor de Provincie geen enkel gevolg. Niemand weet wat er daar besloten wordt. De grote landelijke partijen drinken samen een glas, ze doen een plas en alles blijft zoals het was". 

Ernst Damen, fractievoorzitter van de PvdA in Delft, gelooft niet dat de verkiezingen directe gevolgen hebben voor Delft. "Natuurlijk is het afwachten welke coalitie er zal ontstaan, maar ik verwacht geen grote veranderingen in het beleid. Wèl belangrijk is de consequentie van de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat zal bepalen of het huidige Kabinet de ruimte krijgt om z'n asociale plannen door te voeren. Want daar krijgen we in Delft wèl last van. We moeten als Delft al veel bezuinigen, maar we doen dat met onze progressieve coalitie wel op een zo zorgvuldig en sociaal mogelijke manier. Maar als de beroerde plannen van het huidige Kabinet doorgaan vinden, zullen we genoodzaakt zijn om ze uit te voeren. Met alle gevolgen van dien. Ik hoop dan ook vurig dat in mei in de eerste Kamer een progressieve meerderheid zal ontstaan die tegenwind kan bieden aan dit Kabinet". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12