Afbeelding

Kansen en zorgen over decentralisatie jeugdzorg

Algemeen

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

Jeugdzorgorganisaties gingen dinsdag met elkaar in gesprek bij GGZ Delfland.

DELFT – Raadsleden lieten zich afgelopen week informeren over de taken van verschillende jeugdzorgorganisaties in Delft. De organisaties zijn nog niet gerust over de verschuiving van de jeugdzorg naar de gemeente.

Regels, bureaucratie en gesteggel over geld. Daar liggen volgen meerdere jeugdzorgorganisaties de risico's en de uitdagingen wanneer volgend jaar de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg naar de gemeente verschuift.
Raadsleden schoven afgelopen dinsdag aan bij een door D66 georganiseerde informatieavond over de jeugdzorg in Delft. De organisaties, bijeen gekomen op het terrein van GGZ Delfland, lichtten het brede pallet van zorg voor jongeren toe: van het vaststellen van een autismestoornis tot het vinden een pleeggezin voor een jongere vanwege ruzie of echtscheiding. Monique Baan, manager bij GGZ Delfland, sprak uitgebreid en energiek over de vele taken van haar eigen organisatie, maar schroomde ook niet om beknellende regelgeving en betaalconstructies aan te stippen. Dat mag in de toekomst wel anders geregeld gaan worden, stelde Baan. De zucht over regels en stapels aan bureaucratie werd breed gedeeld onder de deelnemers. Daarin schuilt ook een kans als gemeenten het stokje vanaf volgend jaar over nemen, meende Baan. Ook hoopte ze een betere balans te vinden tussen autochtone en allochtone aanmeldingen. Baan wees er op dat vooral autochtone jeugd de weg weet te vinden naar het GGZ.


Toch zijn er ook een aantal onderdelen van de herindeling waar met zekere nervositeit naar wordt gekeken. Want hoe gaat de gemeente, die ook geld moet korten, straks bepalen welke behandeling voor een jongere het meest geschikt is? Ook werden zorgen geuit over de manier hoe de gemeente een diagnose gaat vast stellen. Dat gebeurt nu veelal bij Jeugdzorg of bij gespecialiseerde organisaties zelf. De Gemeente Delft is van plan om straks alle aanmeldingen via hetzelfde loket af te laten handelen. Bij zo'n loket moeten dan wel mensen werken die heel breed zijn opgeleid, benadrukten de organisaties. Baan: "Je hebt daar mensen nodig die over hun eigen grenzen heen kunnen kijken."
Ook D66-wethouder Aletta Hekker, die de bijeenkomst bijwoonde, benadrukte een nieuwe manier om problematiek 'vroeg te kunnen signaleren'. "Dat kan voorkomen dat zwaardere behandelingen moeten worden ingezet. Dat bespaart ellende – en ook geld."


Hekker sprak over een 'zware verantwoordelijkheid' van de gemeente. Ook zij haakte aan op het verlangen uit de zaal om de regeldrift terug te dringen. "Ik krijg daar kriebels van, maar dereguleren is vaak een heel moeilijke zaak."
De wethouder kondigde verder aan dat zij deze zomer stage gaat lopen bij verschillende organisaties om zich nog beter wegwijs te maken binnen de jeugdzorg.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12