Afbeelding

Piet Pronk en de mannen van Saudarah willen zich profileren als een positieve club

Algemeen

De negen mannen van Saudarah Malos vierden afgelopen maandag bij Sranti de oprichting. Centraal op de foto Piet Pronk. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Saudarah Malos, een Delftse onderafdeling van motorclub Satudarah, is afgelopen week officieel opgericht. Hun president Piet Pronk is blij, trots en benadrukt dat Delftenaren niets hoeven te vrezen van zijn nieuwe club.

Afgelopen maandagavond werd de oprichting gevierd in buurthuis Sranti in Tanthof. Vanuit heel Nederland en zelfs uit het buitenland waren leden van Satudarah naar de Prinsenstad gekomen om de oprichting van de Delftse afdeling te vieren. Enkele oprichters, kopstukken, leden, vrienden maar ook vrouwen en kinderen waren van de partij. Een bijzonder gezelschap.


Piet Pronk heeft de media altijd geschuwd. Hij zegt nu een dikke streep onder zijn foute verleden te hebben gezet, met Saudarah louter goede bedoelingen te hebben en geeft daarom graag een inkijkje in z’n nieuwste passie. “We staan voor respect geven en krijgen”, legt de 50-jarige Delftenaar uit over Saudarah Malos. “We zijn geen motorclub, maar wel een onderdeel van de grote vereniging Satudarah. Een met eigen regels.”

Geen tweede kans
Saudarah Malos wil zich volgens Pronk en de andere oprichters focussen op lieden die in de maatschappij geen tweede kans krijgen. “In Delft gebeurt te weinig voor mensen met een slechte achtergrond”, vindt Pronk. “Wij willen hen begeleiden, met ze sporten en via ons grote netwerk kunnen we ze aan werk helpen.” Satudarah heeft in Nederland alleen al ruim 3600 leden. Pronk: “Wij staan voor respect en broederschap. Mensen die in het verleden fouten hebben gemaakt krijgen bij ons een tweede kans om iets van hun leven te maken. In de maatschappij niet, maar bij ons wel.”


Daags na de oprichting kreeg Saudarah Malos volgens de oprichters al ruim honderd aanmeldingen binnen van geïnteresseerden. “Daar gaan we selectief mee om, want willen geen flater slaan. Als je bij ons binnenkomt begin je als vriend en kun je doorgroeien naar hangaround. Dan wordt er officieel over je gestemd, want we volgen wel de regels van motorclubs. Als dat goed is, volgt een klein maar behapbaar traject.” Pas daarna volgt eventueel lidmaatschap.
De club wil echter ook voor niet-leden openstaan. Zo willen ze feesten en barbecues organiseren, waar ook buitenstaanders mogen komen. Pronk: “Iedereen die zich daar gedraagt en normaal met ons omgaat, is welkom. Op feestavonden van Satudarah heb ik nog nooit een klap zien vallen. Normen en waarden staan heel hoog in het vaandel. Alles draait bij ons om het respect, terwijl je in het verkeer voor het minste wordt uitgescholden. We proberen een maatschappij binnen een maatschappij te creëren.”

Kwaad daglicht
Daags na de oprichting verschenen in diverse media berichten over de nieuwe Delftse club waarin verbanden met ‘criminele activiteiten’ werden gelegd. President Pronk vindt het jammer dat media z’n club nu al in een kwaad daglicht stellen. “Terwijl je afgelopen maandag in Sranti de warmte en liefde kon voelen. Ook ruzies tussen motorclubs worden in de media opgeklopt. In de media is er vaak negatief over mij geschreven. Ik heb een heel slecht verleden, maar ik heb ook goede dingen gedaan. Ik ben bijvoorbeeld acht jaar jongerenwerker voor de Gemeente Delft geweest. In die periode gebeurde er niets in Delft. Daar wordt echter niet over geschreven, want dat is niet spectaculair.”


Pronk praat gepassioneerd over z’n tijd als jongerenwerker in de Gillisbuurt, een opgeknapte botter, zaalvoetbaltoernooien en bokslessen. “Net als toen heb ik nu een doelstelling om mensen blij te maken door te zorgen dat ze weer iets te doen hebben.” Want, weet hij: “als je geen dak en huis hebt kan je ook alleen maar ellende veroorzaken.” De leden van Satudarah helpen elkaar, benadrukken de oprichters van de Delftse tak. “Dat is geven en nemen”, voegt de 48-jarige Ed, één van de oprichters en eigenaar van een transportbedrijf, eraan toe. “Het kan nooit alleen maar één kant op stromen. Dat maakt ons sterk.”


Het merendeel van de 9-koppige groep bestaat uit Delftenaren. “Onze leden mogen overal vandaan komen, maar het sociale deel richten we op Delft”, zegt Pronk. Een andere oprichter, die vanwege z’n werk niet met naam in de krant wil, is bij het gesprek aangeschoven. Ook hij geeft aan Delftse probleemjongeren te willen begeleiden. “Want als je een diploma en een strafblad heb, word je in deze tijden van economische crisis nergens aangenomen. Voor ons geldt: wat geweest is is geweest en we richten ons op de toekomst.”
Dus is Saudarah Malos eigenlijk een aanwinst voor de stad, vindt Piet Pronk. Wat Delft van hun aanwezigheid gaat merken? “Hopelijk kunnen we komende zomer leuke en grote openbare feesten organiseren, zodat Delftenaren weten wie we zijn. We beginnen met kleinere familiedagen, waar ook buitenstaanders welkom zijn. We willen onszelf neerzetten als een zeer positieve club en dat uitdragen naar Delft.” Toch oogt hun logo en uiterlijk wat duister voor een club die openbare familiedagen wil organiseren en jongeren wil helpen. “We zijn natuurlijk ook weer geen koorballenvereniging”, besluit Pronk.

 

Piet Pronk, beroemd, berucht en nu ook president

Piet Pronk is bekend en berucht in het Delftse. Een kleine 50 jaar geleden verhuisde hij als baby van Scheveningen naar Delft, waarna hij opgroeide in de Gillisbuurt. Daar trok hij op straat op met de autochtone en allochtone jongeren uit de wijk. “Ik heb een hekel aan racisme”, zegt hij. “Het maakt mij niet uit wat voor kleur iemand heeft.” Hij was, zegt hij, als kind ‘wel een beetje een vechtersbaas’. Tegenwoordig is Pronk, zegt hij, meer een prater die hooguit naar geweld zou grijpen als praten niet meer werkt. De 50-jarige Delftenaar was acht jaar jongerenwerker voor de Gemeente Delft. “Toen m’n hersens nog goed waren heb ik hiervoor zelf 3,5 jaar een HBO-studie gedaan.” Pronk maakte echter vooral naam als portier en xtc-producent, waarvoor hij jaren achter de tralies zat. “We maakten partypillen die mensen gelukkig maakten. Toen ik hiermee begon was die handel nog legaal, daarna was ik gewend geraakt aan het geld en ben ik ermee de illegaliteit in gegaan”, zegt hij daar nu over. Zeven jaar geleden kwam hij via een vriend met Satudarah in aanraking. De wereld van de bikers en broederschap sprak hem aan. Nu begint hij met goedkeuring van Satudarah z’n eigen club: Saudarah Malos. “Omdat we in Delft broederschap misten, zoals we die hier vroeger wel hadden.” Die club is volgens hem ‘geen bij elkaar geraapt zooitje uitschot’. Lachend: “Als er al uitschot tussen zit ben ik dat. Het gros heeft een vaste baan en is goed voor z’n gezin.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12